REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos, kuri pastarosiomis savaitėmis tapo viena iš pažeidžiamiausių Covid-19 šalių, širdies ir kraujagyslių ligų gydytojas Aleksejus Fedorovas pateikė savo darbo praktinius pastebėjimus. Medikas patvirtina jau anksčiau kolegų iš kitų šalių iškeltą hipotezę, kad šis koronavirusas yra labiau kraujagyslių, o ne plaučių liga, o taip pat, kad skonio ir uoslės praradimas yra vienas pagrindinių Covid-19 simptomų.

Rusijos, kuri pastarosiomis savaitėmis tapo viena iš pažeidžiamiausių Covid-19 šalių, širdies ir kraujagyslių ligų gydytojas Aleksejus Fedorovas pateikė savo darbo praktinius pastebėjimus. Medikas patvirtina jau anksčiau kolegų iš kitų šalių iškeltą hipotezę, kad šis koronavirusas yra labiau kraujagyslių, o ne plaučių liga, o taip pat, kad skonio ir uoslės praradimas yra vienas pagrindinių Covid-19 simptomų.

REKLAMA

Burdenkos vardo ligoninės Širdies ir kraujagyslių chirurgijos skyriaus vadovo Aleksejaus Fedorovo komentaras po mėnesio įtempto darbo su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais:

„Vis aiškiau galima nustatyti tipinio reanimacijos paciento modelį, kuris sudaro 2/3 visų sunkiai ir itin sunkiai sergančių pacientų. Tai 40-ies ir vyresnis vyras, turintis antsvorio (kūno masė 100 ir daugiau kg), neretai su širdies ir kraujagyslių ligų istorija (hipertonija, koronarinės širdies ligos) ir deguonies mainų sutrikimais. Tai nereiškia, kad nėra moterų, liesų ar palyginus sveikų jaunų žmonių, tačiau jų yra aiškiai mažiau“.

„Vis dažniau pasirodo informacija apie taip vadinamą „antrąją bangą“, tačiau ne epidemijos, o ligos. Kuomet pacientas yra išrašomas iš klinikos gana stabilios būklės, su jau besibaigiančiu plaučių uždegimu, o po kelių dienų vėl ten grįžta, tačiau jau gerokai prastesnės būklės. Kur yra priežastis: priverstinis ankstyvas išleidimas (labai reikalingos laisvos vietos) ar pačios ligos klastingume, jos banguojančioje tėkmėje? Tai dar reikės išsiaiškinti“.

REKLAMA
REKLAMA

„Praktinis imunocheminių tyrimų (antikūnams nustatyti) panaudojimas palieka dvilypį įspūdį. Viena vertus – padeda nustatyti ligą beveik visiems ligoniams su neigiamu PGR (tyrimu), tačiau su tipine klinikine ir KT kovido atvaizdu. Kita vertus – žinau kelis atvejus, kuomet medikai nustatytais IgG (o tai reiškia, kad liga jau persirgo ir turėtų turėti imunitetą) netrukus po testavimo susirgdavo COVID ir atsidurdavo ligoninėje su plaučių uždegimu. Reiškia, be antikūnų kiekio nustatymo (šį metodą jau pradėjo naudoti Maskvos ligoninių personalui tikrinti) neapsieisim. 

REKLAMA

„Kvapo ir skonio nejautimas yra vos ne dažniausias kovido simptomas, galima sakyti, kad tai yra jo vizitinė kortelė. Apie tai užsimena daugiau nei 90 proc. susirgusiųjų. Kartais tai yra vienintelis besimptomės ligos eigos požymis. Skonis ir kvapas dingsta ne iškart, o 3-4 ligos dieną – greičiausiai, kuomet virusas aktyviausiai dauginasi“.

„Vis daugiau mokslininkų Covid-19 vertina kaip sisteminį kraujagyslių uždegimą (infekcinis sisteminis vaskulitas). Todėl toks trombozių dažnumas, žymiai padidėjęs vaikų sisteminio vaskulito skaičius šį pavasarį ir septynis kartus išaugęs išeminių insultų jauniems žmonėms iki 40 metų skaičius balandį (amerikiečių duomenys). SARS-CoV-2 poveikis kraujagyslėms ir kraujo krešėjimui ir toliau aktyviai tiriamas. Ligoninėse antikoaguliantų (vaistai kraujo krešėjimui reguliuoti, – red. past.) naudojimas tapo rutina.

REKLAMA
REKLAMA

„Neraminanti statistika iš 40-osios ligoninės: 86 proc. pacientų, kurie buvo pajungti prie dirbtinio plaučių ventiliacijos aparato (DPV), mirė. Tai iš esmės patvirtina ir pasauliniai duomenys. Iškart užbėgu už akių klausimui „kam tada pajunginėti“ – nepajungti dūstančiam negalima, tai būtų žmogžudystė. Tačiau šiuo metu reanimatologai visais galimais ir negalimais būdais bando atitolinti (paciento) perkėlimą į DPV.

„Pagaliau atvirai prieinama bendro mirtingumo Maskvoje balandžio mėnesį statistika ir palyginimas su praėjusių 10 metų balandžio mėnesiais. Absoliutus rekordas – papildomos 2 tūkst. mirčių. Tai yra papildomi 18-20 proc. lyginant su dešimtmečio vidurkiu, ir tai yra labai daug. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu manytume, kad nuo Covid-19 balandį Maskvoje mirė 642 žmonės, tačiau į statistiką patenka tik tie atvejai, kuomet spėta gauti teigiamus PGR rezultatus. <...> Pakalbėjau su pažįstamu iš Maskvos statistikos, daugeliu šių „niekieno“ mirčių atvejų vienu ar kitu būdu figūruoja „virusinė pneumonija“, tai yra tai nėra žmonės, kurie mirė „dėl vienatvės ir paūmėjusių ligų saviizoliacijos sąlygomis“. Deja, tačiau tai yra kovidas.

„Vis daugiau kolegų ir pažįstamų serga. Ligos eiga „nemaloni, tačiau pakenčiama“. Žvėriškas kosulys. Į ligoninę patenka apie 10 proc., daugelis jau pasveiko arba sveiksta. Aš tai priimu kaip paguodžiančią informaciją“.

REKLAMA

„Financial Times“: mirčių nuo koronaviruso skaičius Rusijoje 72 proc. didesnis

JAV leidinys „Financial Times“ atliko tyrimą, kurio metu nustatė, kad mirtingumas nuo Covid-19 Rusijoje gali būti 72 proc. didesnis už oficialius duomenis. Tai patvirtina Maskvos mediko A. Fedorovo hipotezę, kad ne visi atvejai yra suskaičiuojami tinkamai. 

Žurnalistų teigimu, šių metų balandį Maskvoje mirė 2073 žmonėmis daugiau negu ankstesnių 5 metų vidurkis. Tačiau pagal oficialius duomenis nuo Covid-19 mirė tik 629 žmonės. Pasak leidinio, tokiu būdu 1444 mirtys „liko neapskaitytos“. 

72 proc. yra maksimalus „neapskaitytų“ mirčių nuo koronaviruso Maskvoje kiekis, todėl realiai jis gali būti mažesnis. Tačiau toks staigus mirtingumo šoktelėjimas sunkiai paaiškinamas kitomis aplinkybėmis. 

REKLAMA

Į straipsnyje pateikiamą informaciją jau sureagavo Rusijos dūmos deputatas, buvęs medikas Genadijus Oniščenka, pavadinęs žurnalistų pateiktus duomenis „haipu“ (angl. hype – iššaukiantis viešas elgesys, siekiant atkreipti dėmesį). Tačiau informacijos paneigti neskubėjo, remdamasis tuo, kad „dabar yra vertinama situacija“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų