REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švenčių organizatoriai pasipiktinę – nesutampa tai, ką kalba sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir ministerijos klerkai. Verslininkai pasimetę, nes nežino, kokie reikalavimai asmeninėms šventėms būtini, o kurie – tik rekomendacijos. A. Veryga kartoja, kad jei šventė nebūtina, jos vertėtų atsisakyti.

Švenčių organizatoriai pasipiktinę – nesutampa tai, ką kalba sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir ministerijos klerkai. Verslininkai pasimetę, nes nežino, kokie reikalavimai asmeninėms šventėms būtini, o kurie – tik rekomendacijos. A. Veryga kartoja, kad jei šventė nebūtina, jos vertėtų atsisakyti.

REKLAMA

Renginių vedėjas Dainius Palivonas parašė laišką sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai. Pasak jo, nesutampa tai, ką viešai apie asmenines šventes sako ministras, ir ką oficialiai rašo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojai.

„Privačios šventės pagal SAM ir kitus teisės aktus bei galiojančius įstatymus gali vykti. Ir jose nereikia laikytis daugybės reikalavimų, kuriais nuolat bauginate visuomenę. O SAM pateiktos rekomendacijos tėra rekomendacijos. <...> Visi yra už sveikatą ir saugumą, bet neprieštaraukite patys sau bei apsispręskite“, – A. Verygai adresuotame laiške rašė renginių vedėjas D. Palivonas.

Naujienų portalui tv3.lt buvo pateikti renginių organizatorių ir ministerijos atstovų susirašinėjimai. Juose ministerijos atstovai verslininkams tikina, kad jei privati šventė, tokia kaip vestuvės ar jubiliejus, vyksta sodyboje ar privačioje valdoje, tai, tokiu atveju, tokiai šventei ribojimų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

„Privačiose patalpose ar teritorijose, taip pat ir išsinuomotose, šių reikalavimų laikytis neprivaloma, o tik rekomenduoja, jeigu į jas negali laisvai patekti pašaliniai asmenys, nedalyvaujantys privačioje šventėje“, – rašoma ministerijos atstovo atsakyme renginių organizatoriui.

REKLAMA

Ministerijos darbuotojas patikino, kad asmeninėse šventėse dalyvių skaičius neribojamas, tai tik rekomendacija. Pasak jo, asmeninės šventes galima organizuoti ir dabar, jos nėra draudžiamos.

Renginių organizatoriai teiravosi, ar pašaliniais asmenimis laikytini šventėje dirbantys žmonės, tokie kaip padavėjai, virėjai, renginio vedėjas ar fotografas. Ministerijos darbuotojas patikino, kad šie asmenys nėra pašaliniai asmenys, tad šventėje būti gali, reiškia, ir reikalavimai jiems negalioja.

A. Veryga antradienį kalbėdamas apie šventes pabrėžė, kad jei jos nėra būtinos, geriau jas nukelti.

REKLAMA
REKLAMA

„Norėčiau ir kreiptis į tą visuomenės dalį ir dar kartą priminti, kad bet koks būriavimasis, jei jis nėra būtinas, bet koks susitikimas didesniam žmonių skaičiui, jei atvykstama iš skirtingų vietų <...> šiandien dar nėra pageidautinas. Jei galit išvengti tokių susibūrimų, tikrai rekomenduočiau jų vengti“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė, kad šventes reikėtų organizuoti taip, kad jose būtų kuo mažiau svečių ir tik patys artimiausi asmenys. Tai kertasi su ministerijos darbuotojų atsakymais renginių organizatoriams, kuriuose tvirtinama, kad šventėse gali dalyvauti ir fotografai, ir padavėjai.

Visgi, ministras tikino, kad galutiniai sprendimai, kaip turi atrodyti asmeninės šventės, bus priimti trečiadienį Vyriausybės posėdyje. Tai, pasak ministro, jau bus ne rekomendacijos, o patvirtinti reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Spręs Vyriausybė dėl nutarimo pakeitimo, ten ir bus sprendimas, ar galima, ar negalima tam tikrus dalykus daryti“, – sakė ministras.

Konferenciją žiūrėkite:

Vyriausybė spręs ir dėl kaukių dėvėjimo būtinybės. Pasak A. Verygos, jei bus priimtas sprendimas, kad kaukes lauke dėvėti tik rekomenduojama, tai galios ir asmeninėms šventėms. Tačiau, anot ministro, šventėse, kuriose vyks viduje, svečiai kaukes ir toliau turės dėvėti.

„Supraskime, kad tokiose šventėse susirenka ne vienos šeimos nariai. Jeigu suvažiuoja iš kelių vietų, kaukę reikėtų dėvėti, nes suvažiuoja žmonės iš skirtingų kontekstų“, – aiškino ministras.

REKLAMA

A. Veryga dar kartą pakartojo, kad švenčių organizatoriams vertėtų pasvarstyti, ar verta šiuo metu organizuoti tokius renginius.

„Deja, Lietuvoje mes turime skaudžių patirčių iš Šiaulių rajono, kai tos bendros šventės baigėsi labai liūdnai. <...> Kelis kartus reikia pagalvoti prieš tas šventes organizuojant“, – teigė ministras.

Siekiant užkirsti kelią koronaviruso infekcijos (COVID-19) plitimui, SAM rekomenduoja, esant galimybei, visas asmenines šventes – tokias kaip krikštynos, vestuvės, jubiliejai – nukelti vėlesniam laikui. Jei nėra galimybės, šventės organizatoriai ir svečiai turi laikytis pateiktų rekomendacijų.

Visų pirma, organizatoriai turėtų užtikrinti, jog šventėje būtų ribojamas dalyvių skaičius – dalyvautų tik artimiausi svečiai. Taip pat šventėje neturėtų dalyvauti žmonės, kuriems privaloma izoliacija izoliacijos laikotarpiu.

REKLAMA

Be to, nerekomenduojama dalyvauti ir svečiams, kurie priklauso rizikos grupėms – yra vyresni nei 60 m. amžiaus ir (arba) serga lėtinėmis ligomis. Šventėje negali dalyvauti žmonės, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.).

Pabrėžiama, kad šventės dalyviai turi laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, išlaikyti saugų atstumą vienas nuo kito. Taip pat laikytis rankų higienos – jas plauti su šiltu vandeniu ir muilu, jei nėra galimybės, naudoti dezinfekavimo priemones.

Pateiktos rekomendacijos:

– Esant galimybei, rekomenduojama šventes nukelti;

– Jei šventė organizuojama, apriboti dalyvių skaičių, dalyvaujant artimiausiems asmenims;

– Asmenys, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu šventėje dalyvauti negali;

– Nerekomenduojama dalyvauti asmenims priklausantiems rizikos grupėms: vyresnio nei 60 m. amžiaus asmenims ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis, nurodytomis Sunkių lėtinių ligų, dėl kurių ekstremaliosios situacijos ar karantino laikotarpiu asmeniui išduodamas nedarbingumo pažymėjimas

– Šventėje negali dalyvauti asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.);

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų