REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministras Vilius Šapoka Seimui antradienį pristatė Vyriausybės iniciatyvas steigti Pagalbos verslui fondą, skirtą gelbėti vidutines ir dideles įmones, ir leisti į jį investuoti pensijų fondams.

Finansų ministras Vilius Šapoka Seimui antradienį pristatė Vyriausybės iniciatyvas steigti Pagalbos verslui fondą, skirtą gelbėti vidutines ir dideles įmones, ir leisti į jį investuoti pensijų fondams.

REKLAMA

Iniciatoriai sako, kad tokie sprendimai skatins ekonomiką, opozicija perspėja, kad iniciatyvos kelia didelių rizikų pensijų kaupimo sistemos dalyviams.

Po pateikimo už įstatymų pataisas balsavo  65 Seimo nariai, prieš buvo vienas, o susilaikė 27 parlamentarai. Projektą toliau svarstys parlamentiniai komitetai, o į plenarinių posėdžių salę jis turėtų grįžti gegužės 21-ąją.

Vyriausybė teigia, kad papildomos investicijos leistų sušvelninti koronaviruso krizės pasekmes, užtikrinti vidutinių ir vidutinių įmonių likvidumą.

Įstatymas įtvirtintų galimybę pensijų fondams pensijų turtą tiesiogiai investuoti į nekilnojamąjį turtą, į nebiržinių įmonių vertybinius akcijas, obligacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Numatomos investicijų ribos – iki 10 proc. grynųjų aktyvų, bet ne daugiau kaip 5 proc. į vieną objektą. 

Opoziciniai konservatoriai Seimo posėdyje reiškė nerimą, kad tai sukurs dideles papildomas rizikas pensijų dalyviams, ir ragino atsisakyti ypatingos skubos tvarkos priimant įstatymų paketą. 

REKLAMA

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas teigia, kad taip gelbėjamas būsimas pagalbos verslui fondas, kuriam nerandama lėšų: „Suprantu, kad negauna įplaukų ir reikia kokiu nors būdu injekciją padaryti, tai sugalvojote du zuikius nušauti vienu metu ar ne taip?“ 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Mykolas Majauskas įžvelgė, kad pensijų fondams leidus investuoti į naujai kuriamą valstybinį fondą, sukauptos pensijos galės būti naudojamos likvidumo paskoloms karantino paveiktam verslui. 

„Įstatymu paketu bus sudaryta galimybė investuoti į S. Skvernelio sukurtą valstybinį fondą – kitais žodžiais, sukauptos pensijos galės būti naudojamos likvidumo paskoloms karantino paveiktam verslui. Man tai skamba kaip receptas didelei nelaimei“, – kalbėjo M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, leidimas pensijų fondams investuoti į nekilnojamąjį turtą kelia abejonių, ar įstatymais „nebus specialiai sukurta galimybė nekilnojamojo turto rykliams krizės metu tiesiog išsiparduoti savo esminius projektus“. 

Finansų ministras Vilius Šapoka sakė, kad rizikas turės valdyti šalies centrinis bankas – jis rizikų neįžvelgė. 

„Taip, manau, kad Lietuvos bankas turi imtis papildomų priemonių“, – teigė finansų ministras. 

Tuo tarpu Mišri Seimo narių grupei priklausantis Virgilijus Poderys įžvelgė interesų konfliktą, nes centrinis bankas turėtų dvi roles: „Ir įmones (nukentėjusias nuo koronaviruso – BNS) gelbėti, ir pensijų fondų lėšas didinti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis įsitikinęs, kad pensijų fondų investicijos Lietuvoje paskatins šalies kapitalo rinką, nes, pasak jo, dabar trys ketvirtadaliai pensijų fondų lėšų „iškeliauja į užsienį ir stimuliuoja svetimas ekonomikas“.  

Dėl valstybės kuriamo pagalbos verslui fondo Lietuva dar laukia atsakymo iš Europos Komisijos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų