REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors karantino sąlygos Lietuvoje švelnėja, o verslo atstovai po kilusių biurokratinių naštų pradeda gauti subsidijas, darbo rinkoje nuotaikos išlieka niūrios – nuo karantino pradžios darbuotojų paklausa sumenko, o jaunimui ir kitų amžiaus grupių asmenims susirasti naują ar papildomą darbą tam tikrose srityse gali būti sudėtinga. 

Nors karantino sąlygos Lietuvoje švelnėja, o verslo atstovai po kilusių biurokratinių naštų pradeda gauti subsidijas, darbo rinkoje nuotaikos išlieka niūrios – nuo karantino pradžios darbuotojų paklausa sumenko, o jaunimui ir kitų amžiaus grupių asmenims susirasti naują ar papildomą darbą tam tikrose srityse gali būti sudėtinga. 

REKLAMA

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė naujienų portalui tv3.lt pateikė dabartinės darbingumo situacijos gaires Lietuvoje. Pastebima, kad, paskelbus karantiną, darbą susirasti tapo sudėtingiau – darbuotojų paklausa sumenko.

„Šių metų balandžio mėnesį Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje buvo registruota 16,7 tūkst. darbo pasiūlymų, iš jų – 91,6 proc. neterminuotam darbui. Darbo jėgos paklausa nuo karantino paskelbimo šalyje mažėjo, nors paprastai pavasario sezonui įsibėgėjant auga, ką rodo ir pastarųjų kelių metų duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Šį balandį, palyginti su kovo mėnesiu, laisvų darbo vietų registruota 6,4 tūkst. (27,6 proc.) mažiau. Palyginti su 2019 metų balandžiu, darbo pasiūlymų buvo registruota 45 proc. (13,7 tūkst. mažiau)“, – teigė M. Jankauskienė.

REKLAMA

Keičiasi nedarbo tendencija

Pateikti Užimtumo tarnybos duomenys atspindi, kad nors asmenų skaičius, norinčių susirasti darbą, išaugo, poreikis iš pačių darbdavių pusės šiuo metu yra sumenkęs, todėl tai paskatino nedarbo rodiklio augimą.

„Darbo jėgos pasiūla augo. Balandžio mėnesį į Užimtumo tarnybą kreipėsi 32 tūkst. darbo neturinčių asmenų, tai yra 5,7 tūkst. (21,6 proc.) daugiau nei kovą ir 58,7 proc. arba 11,8 tūkst. daugiau nei 2019 metų balandį. Paprastai didžiausias darbo neturinčių asmenų skaičius atitinkamais metais įregistruojamas sausį ir po to besikreipiančių į Užimtumo tarnybą mažėja. 

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau asmenų kreipiantis į Užimtumo tarnybą ir mažėjant darbo jėgos paklausai, registruoto nedarbo rodikliai šalyje augo“, – kalbėjo atstovė spaudai M. Jankauskienė.

Jaunuoliams dėl darbo teks konkuruoti su kitais

Verslui išgyvenant sudėtingas dienas, panašu, kad toks sąstingio laikotarpis gali nemenkai pakoreguoti vasaros darbų pasirenkamumo galimybes.

Tiesa, Užimtumo tarnybos atstovės teigimu, tai priklausys nuo skirtingų veiksnių, pavyzdžiui, sušvelnintų karantino sąlygų, tačiau prognozuojama, kad jaunimui susirasti darbą šiemet iš tiesų gali būti sudėtinga.

„Kaip ir kiekvienais metais, sezoninių darbų bus, nes tai lemia gamtos sąlygos. Tačiau kiek ir kokių, priklausys nuo sušvelnintų karantino sąlygų verslui, verslo ir ekonomikos atsigavimo tendencijų, ypač paslaugų sektoriaus, kuriame įprastai siūloma daugiausia laisvų darbo vietų vasaros sezonui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, ir jaunimui, ir kitų amžiaus grupių asmenims susirasti naują ar papildomą darbą bus sunkiau nei ankstesniais metais. Šiuo metu įmonėms sustabdžius plėtros planus, darbuotojams paskelbus prastovas, jaunimui, neturinčiam darbo patirties, teks konkuruoti su kvalifikuotais, darbo patirtį turinčiais, tačiau dėl ekstremalios situacijos darbo netekusiais asmenimis. 

Užimtumo tarnybos duomenimis, besimokantiems jaunuoliams darbdaviai dažniausiai siūlo nekvalifikuotą, nereikalaujantį didelės atsakomybės darbą – ledų pardavėjų, apželdinimo darbininkų, valytojų, padavėjų padėjėjų, pagalbinio pobūdžio darbų augalininkystės ūkiuose, maitinimo, prekybos sektoriuose“, – teigė pašnekovė.

REKLAMA

Darbo pasiūlymų vasarą gali būti mažiau 

Šiuo metu surinkti Užimtumo tarnybos duomenys rodo, kad gegužės pradžioje dalis darbdavių vieną iš didžiausių prioritetų skyrė sezoninių darbų pasiūlai ir darbui užsienyje.

„Gegužės 4–10 d. 1,1 tūkst. šalies darbdavių Užimtumo tarnyboje įregistravo 2,9 tūkst. laisvų darbo vietų. Gegužės pradžia išsiskyrė sezoninių darbų pasiūla darbui užsienyje – ieškota braškių augintojų darbui Švedijoje, krovikų rūšiuotojų darbui Vokietijoje“, – pastebi Užimtumo tarnybos atstovė spaudai.

Be to, priduriama, kad šiuo metu daugiausiai darbdaviai ieškojo pagalbinių darbininkų, pardavėjų, valytojų, kasininkų ir kitos srities specialistų.

REKLAMA

„Darbui Lietuvoje daugiausia darbo pasiūlymų Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje pateikė apdirbamosios gamybos, statybos bei didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės.

Apdirbamosios gamybos įmonės ieškojo plastikinių gaminių liejimo mašinų operatorių, siuvėjų. Statybos įmonės – pagalbinių darbininkų, pastolių statytojų, plytų mūrininkų ir nekvalifikuotų darbininkų. Didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės – pardavėjų, valytojų, pardavėjų kasininkų, maisto produktų rūšiuotojų ir pagalbinių darbininkų.

Pažymėtina, kad karantino laikotarpiu darbo rinkoje išlieka paklausa pagalbiniams darbininkams ir valytojams. Taip pat šiuo metu ūkininkai ieško įvairių pagalbinių darbininkų darbui augalininkystės ar gyvulininkystės ūkiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laisvų darbo vietų karantino laikotarpiu labiausiai mažėjo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklą, kitą aptarnavimo veiklą vykdančiose įmonėse“, – pridūrė M. Jankauskienė.

Švelnėjantis karantinas augino darbo pasiūlymų skaičių

Darbo paieškos portalo „CV Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė taip pat pastebi panašią darbo rinkos tendenciją. Tiesa, pašnekovė priduria, kad optimizmo teikia augantis darbo skelbimų skaičius.

„Darbo pasiūlymų skaičius labai glaudžiai koreliuoja su karantino sąlygomis, tik prasidėjus karantinui, darbo pasiūlymų skaičius pradėjo mažėti turizmo, viešbučių ir prekybos srityse. 2020 metų Balandžio mėnesį paskelbėme 2065 darbo pasiūlymus, daugiausia jų buvo skirta IT, gamybos, inžinerijos, bankų/draudimo sričių darbuotojams, tuo tarpu 2019 metų balandžio mėnesį paskelbėme 5544 darbo pasiūlymus.

REKLAMA

Švelnėjant karantinui fiksuojame augantį darbo pasiūlymų kiekį, per pirmas 10 gegužės mėnesio dienų jau paskelbėme 650 naujų darbo pasiūlymų, tikėtina, kad gegužės mėnesį bus paskelbta daugiau darbo pasiūlymų nei balandžio mėnesį“, – kalbėjo R. Karavaitienė.

Žmonės atsargiau renkasi darbus

Pašnekovės teigimu, prasidėjus karantinui, įsivyravo savotiškas sąstingio laikotarpis tiek darbuotojų, tiek darbdavių aktyvumo skalėje.

„Prasidėjus karantinui tiek ieškantys darbo, tiek darbdaviai pristabdė aktyvius veiksmus, darbo rinkoje, su retomis išimtimis, įsivyravo sąstingis. Bedarbių skaičius augo, o aktyvesni ieškančiųjų darbo veiksmai prasidėjo antroje balandžio mėnesio pusėje.

REKLAMA

Paskutinę balandžio savaitę, tinklapyje pradėjo augti ieškančiųjų darbo srautai, daugėjo darbo skelbimų peržiūrų ir kandidatų. Gegužės mėnesio 1–10 dienomis ieškančiųjų darbo skaičius tinklapyje, palyginus su balandžio 1–10 dienomis, išaugo 20 proc. Tai jau yra gerai, nors dar nepasiekėme pernai metų lygio“, – sakė pašnekovė.

Priduriama, kad nors anksčiau darbuotojai darbus keisdavo dažniau, siekdami ieškoti geresnių sąlygų darbo rinkoje, ekonominio neapibrėžtumo laikotarpiu tai daro kur kas rečiau.

„Palyginus šių metų gegužės pirmas 10 dienų su praėjusių metų pirmomis 10 gegužės dienomis, ieškančiųjų darbo srautas šiemet yra mažesnis 20 proc. Pernai, turėjome mažiau bedarbių, o žmonės drąsiau keisdavo darbus, ieškodavo naujų, geresnių galimybių. O šiemet žmonės pergyvena dėl ateities ir atsargiau renkasi darbus. Tam turi įtakos besitęsiantis karantinas, neaiškumas rinkoje, pristabdyta ar sustabdyta įmonių veikla, mažesnis nei pernai darbo pasiūlymų kiekis“, – tikino R. Karavaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir Užimtumo tarnybos atstovai, skelbimų portalo rinkodaros vadovė įsitikinusi, kad konkurencija tarp darbuotojų turėtų gerokai išaugti, o jaunuoliams išvykti į užsienį užsidirbti gali ir nepavykti.

„Visų pirma, jaunuoliai darbo vasarai ieškodavo užsienyje arba Lietuvoje ir dažniausiai rinkdavosi tokias sritis: viešasis maitinimas, turizmas, viešbučiai, klientų aptarnavimas, prekyba, gamyba, žemės ūkis. 

Šiemet, greičiausiai, išvykti vasaros sezonui pavyks mažai kam, todėl didžioji dauguma jaunimo liks Lietuvoje ir jiems dėl sezoninio darbo teks konkuruoti ne tik tarpusavyje, bet ir su darbo netekusiai, patirties turinčiais vyresniaisiais. Apskritai, darbo pasiūlymų vasarai šiemet gali būti šiek tiek mažiau nei pernai, todėl konkurencija tarp kandidatų gali būti itin didelė“, – mano pašnekovė.

REKLAMA

Grįžtama į prieškarantininį lygį

Tuo metu darbo paieškos portalo CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis atliktose analizėse pastebi ir optimistinę situaciją – skelbimų kiekis portale pamažu grįžta į prieškarantininį laikotarpį.

„Vos tik prasidėjus karantinui, daugelis verslų buvo sustabdyta, daugelyje įmonių stojo ir naujų darbuotojų paieškos. Naujai įdedamų darbo skelbimų skaičius iškart krito gana ženkliai. Tačiau, švelnėjant karantinui, per pastarąsias keletą savaičių darbo skelbimų skaičius vėl sparčiai auga.

Lyginant su pirmąja karantino savaite, naujai įdedamų skelbimų skaičius išaugo beveik dvigubai. Nors dar ir nepasiekė prieškarantininio lygio (naujai įdedamų skelbimų kiekis šiuo metu yra apie penktadaliu mažesnis nei metų pradžioje), tačiau kiekvieną savaitę auga ir grįžta įprastinį lygį“, – kalbėjo T. Toleikis.

REKLAMA

Brėžia ne tokį negatyvų scenarijų

Pašnekovo T. Toleikio pastebėjimu, nors prasidėjus karantinui kandidatų naujiems darbams ir sumenko perpus, brėžti neigiamos perspektyvos nevertėtų – situacija gerėja, o jaunuoliams, norintiems gauti darbą, galimybės turėtų išaugti.

„Vos tik prasidėjus karantinui, kandidatavimų skaičius akimirksniu nukrito perpus, tačiau karantino laikotarpiu matoma augimo tendencija – šiuo metu kandidatų skaičius yra tokiame pačiame lygyje kaip ir prieš karantiną. 

Kol kas negalima tiksliai pasakyti, tačiau sezoninio darbo perspektyvos Lietuvoje jaunuoliams gali būti visai geros. Jau žinome, kad šią vasarą, nesant galimybių keliauti į užsienį, visi kur kas daugiau atostogaus Lietuvos kurortuose. O didelė dalis sezoninių darbų vasarai būtent ir yra maitinimo, paslaugų bei prekybos versluose, kurortuose. Dėl didesnių klientų srautų šiems verslams gali prireikti daugiau sezoninių darbuotojų“, – mano T. Toleikis.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 1 d. šalyje buvo registruota 193,3 tūkst. darbo neturinčių žmonių – tai sudarė 11,2 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų. Registruotų bedarbių skaičius išaugo 23,9 tūkst. (14,1 proc.), palyginti su balandžio 1 d. ir 50,3 tūkst. (35,2 proc.) didesnis, palyginti su 2019 metų gegužės 1 d. 

Registruotas nedarbas, palyginti su balandžio 1 d. augo 1,4 proc. punkto, o su 2019 m. gegužės 1 d. 2,9 proc. punkto.

Šalyje veikiantys Užimtumo tarnybos 45 jaunimo darbo centrai (JDC) teikia informaciją ir konsultacijas jaunimui ir moksleiviams apie įsidarbinimą vasaros atostogų metu bei laisvas darbo vietas, o darbdaviams – apie galimybę įdarbinti moksleivius vasaros atostogų metu. JDC registracija neprivaloma. Šiuose centruose jaunimui vyksta akcijos ir organizuojami seminarai vasaros darbų tema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų