REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino sąlygų mesti išbandymai žmones privertė ne tik likti namuose, be to, jau aišku, kad dalis renginių šiemet dėl gyventojų saugumo tiesiog neįvyks. Ne išimtis ir paskutinio skambučio šventė, kurią žadama surengti virtualiai. Tiesa, savarankiškai surengtų švenčių abiturientai ir jų tėveliai, panašu, atsisakyti neskuba.

Karantino sąlygų mesti išbandymai žmones privertė ne tik likti namuose, be to, jau aišku, kad dalis renginių šiemet dėl gyventojų saugumo tiesiog neįvyks. Ne išimtis ir paskutinio skambučio šventė, kurią žadama surengti virtualiai. Tiesa, savarankiškai surengtų švenčių abiturientai ir jų tėveliai, panašu, atsisakyti neskuba.

REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt pasiteiravus, kaip vyks tradicinės paskutinės mokslo metų šventės, kalbinti Vilniaus ugdymo įstaigų vadovai tikina, kad paskutinis skambutis, panašu, neįvyks, taip pat nežinioje lieka ir brandos atestatų įteikimo ceremonija.

Štai Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos direktorė Jolanta Knyvienė pasakoja, kad tradicinių švenčių ugdymo įstaigoje teks atsisakyti, tačiau norima simboliškai užmegzti pokalbį nuotoliniu būdu, naudojant skirtingas vaizdo ir garso konferencijų programas. Tiesa, abejojama, kad tokia alternatyva paskutinio skambučio šventei gali ir nepasiteisinti dėl tam tikrų technologinių apribojimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne apie paskutinio skambučio šventės rengimą negalime kalbėti, pabandysime nuotoliniu būdu simboliškai. Bet visų pas mus 180 abiturientų, tai net į zoomą (vaizdo ir garso konferencijų programą – aut. past.) netilptų. Apie išleistuves, tai tikrai negalvojame. Negalime numatyti, kokia situacija bus toliau“, – pasakojo gimnazijos direktorė.

REKLAMA

Vilniaus Mykolo Beržiškos gimnazijos direktorius Valdemaras Kaupinis taip pat teigia, kad Paskutinio skambučio šventė bus surengta nuotoliniu būdu, o nusakyti, kaip tiksliai vyks brandos atestatų įteikimo dar kol kas ankstoka. 

„Paskutinis skambutis vyks nuotoliniu būdu, mūsų patys moksleiviai susigalvojo būdą, tokią šventę, o dėl atestatų įteikimo mes kol kas nieko negalime planuoti. Matysime, kas bus rugpjūčio mėnesį, egzaminai pasibaigs tik rugpjūčio pabaigoje, atestatus bus galima įteikti ne anksčiau kaip rugpjūčio 10 d. Ar tai bus šventinis įteikimas, ar tik dokumento įteikimas kur nors raštinėje, nežinome, negalime pasakyti“, – pasakojo V. Kaupinis.

REKLAMA
REKLAMA

„Linksmybių norime ir jos bus“

Renginių organizatorius ir vedėjas Remigijus Žiogas pasakoja, kad abiturientai bei jų tėvai individualiai surengtų švenčių idėjos neatsisako. Tiesa, dalis planuotų renginių yra perkeliami į kitas datas.

„Abiturientų išleistuvių turime. Yra 8 laidos, iš skirtingų miestų, renginių neatšaukė. Abiturientai sako, kad nešvęsime gi kitais metais. Čia ne vestuvės, kur gali perkelti ar ten vieno jubiliejaus nešvęsti. Na, sako, kad mes linksmybių norime ir jos bus. Jie tvirtina, kad mums ne 60 metų, o tėvai, kurie yra 60-70 metų, lai jie neina švęsti, o mes, jaunimėlis, sako, norime pašvęsti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis renginių yra likusi kol kas liepos mėnesį. Nors dar egzaminų sesiją nebus pasibaigusi, bet, sako, mes norime švęsti tam, kad neprarastumėme rugpjūčio mėnesio, nes daug kas iš abiturientų nori gerai pasiruošti prieš prasidedančius mokslo metus, kiti nori dar darbus pasidaryti ir pasidarbuoti kažkur, o dalis persikelia į rugpjūčio vidurį po egzaminų“, – kalbėjo R. Žiogas.

Sumažės rengiamos šventės dalyvių skaičius 

Pašnekovas sako, kad nors šventės ir nėra atšaukiamos, visgi dalyvaujančių šventėje asmenų skaičius sumažės. Be to, ieškoma kitų vietų, kuriose būtų užtikrinama tinkama rekomendacinė erdvė.

REKLAMA

„Apimtys šiek tiek mažesnės, tokios didelės nebus. Kai kuriose gimnazijose ten buvo po 400 šimtus žmonių kartu su tėveliais. Iš 400 lieka 200 žmonių, ten, kur 100, bus apie 60–70 susirinkusiųjų.

Kol kas programos ir vietos nėra atšauktos, kai kur derinama, kad renginys vyktų uždaroje erdvėje, dabar ieškoma erdvesnių vietų. Bus panašu į tokį vasaros pikniką: pakylą, didžėjus ir vakarinė programos dalis“, – kalbėjo renginių organizatorius R. Žiogas.

Renginius gali atšaukti dėl pavėlintų egzaminų datų

Tuo metu renginius organizuojančios „A Komanda“ vedėjų kolektyvo narys Evaldas Venskutonis pastebi, kad nemaža dalis abiturientų suplanuotų švenčių buvo liepos mėnesiui, tad svarstoma, ar dėl pavėlintų egzaminų datų nereikės nukelti renginių, o galbūt netgi atšaukti.

REKLAMA

„Kartu su klientais stebime situaciją ir priklausomai nuo to, ar abiturientai spės išsilaikyti egzaminus. Nuo to priklausys, ar renginį paliekam tai pačiai datai, ar keliame į vėlesnį laiką, maždaug rugpjūčio mėnesį, o trečioji opcija yra renginį atšaukti“, – pasakoja renginių vedėjas E. Venskutonis.

E. Venskutonis pasakoja, kad kol kas renginių skaičius mažai tepasikeitė ir tikina, kad jaunimas ras būdų, kaip švęsti suplanuotus susibūrimus.

„Negaliu kalbėti už rinkoje dalyvaujančius kolegas, bet, mano atveju, renginių skaičius ypatingai nepasikeitė.

Aš manau, kad jaunimas tikrai švęsti nori. Aš manau, kad jeigu netgi nebūtų oficialaus renginio, jaunuoliai vis tiek patys kažkokį savo didelį, masišką renginį arba kažkur gal mažesnėmis grupelėmis susibūrę darytų, bet vis tiek jie švęstų“, – įsitikinęs pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkelia renginių datas

Kitas renginių vedėjas Evaldas Jankantas tikina, kad nors renginiai dar nėra atšaukiami, bet tokių atvejų tikrai gali pasitaikyti. Tiesa, pašnekovo teigimu, kol kas užsakymų per daug nesumažėjo, o didžioji dalis klientų renginius, pavyzdžiui, išleistuvių šventę, perkelia kitai datai.

„Dėl abiturientų renginių yra kol kas didelis klaustukas, kadangi dar kaip ir nėra atšaukiami, bet neatmetama tokia galimybė, kad gali tekti ir atšaukti. Kol kas klientai dar išlaiko liepos–rugpjūčio mėnesio šventes, nebent tai bus labai kritinis atvejis.

Gegužė ir balandis nebuvo toks optimistinis, bet tiesiog mes persikėlėme kitas datas į tolimesnę laiką, kol atsiras koks nors aiškumas.

REKLAMA

Nes dabar, kaip yra nurodyta, mes nuo birželio 1 d. jau galime švęsti su atsargumo priemonėmis. Liepą organizuojami renginiai nepakito ir viskas yra savo vietose, o klientai labai adekvačiai žiūri į esamą situaciją ir atranda kitas datas.

Tradicinės šventės ateityje gali pasikeisti

Pašnekovas E. Jankantas taip pat mano, kad ateityje dalis renginių gali vykti kiek kitaip nei anksčiau, tačiau šventės bus organizuojamos ir toliau.

„Mano nuomone, atsiras šiek tiek kitoks renginių formatas. Galbūt nebus tiek glėbesčiavimųsi, bučinių, bet kad susiburs žmonės bent jau pabendrauti per atstumą, tai be abejo, nes ir dabar, pabendraujant su klientais, visi laukia švenčių. 

REKLAMA

Žinoma, reikės prisižiūrėti, negalėsime elgtis kaip anksčiau atsipalaidavus, renginiuose reikės daugiau erdvės, rinktis sodybas ar restoranus, kur yra daugiau vietos, bet šventės išliks šventėmis“, – pastebi renginių vedėjas.

Apie žadamą diplomų įteikimo ceremonijos atidėjimą prakalbo ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas. Studentai buvo informuoti, kad jeigu šių metų birželio 1 d. Lietuvoje baigsis paskelbtas karantino laikotarpis, diplomų įteikimas vyks įprastai, tačiau, jei suvaržymai bus pratęsti ir toliau, diplomų įteikimas vyks virtualiai, o parengtus dokumentus  bus galima atsiimti vėliau, atvykstant į Komunikacijos fakultetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl paskelbtos koronaviruso pandemijos šiemet abiturientams pagrindinė brandos egzaminų sesija vyks vėliau nei įprasta – bus rengiama birželio 22 – liepos 21 dienomis.

Artėja paskutinis skambutis: ministerija pateikė rekomendacijas, kaip švęsti abiturientams

 

Šį penktadienį abiturientams baigsis mokslo metai. Tądien jiems nuskambės ir simbolinis paskutinis skambutis. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija, suprasdamos mokyklų bendruomenės, ypač – mokinių, norą paminėti šią gražią šventę, parengė rekomendacijas, kaip reikėtų užtikrinti sveikatai saugią aplinką.

„Turime išmokti visavertiškai gyventi, laikydamiesi sveikatą apsaugančių higienos ir elgesio taisyklių, kurias nustato sveikatos specialistai. Žinoma, norime, kad abiturientai džiugiai, tačiau kartu ir saugiai paminėtų mokyklos užbaigimą. Jie to nusipelnė. Jeigu to nepavyks padaryti paskutinio skambučio metu, tikimės, kad rugpjūtį situacija pagerės, ir mokyklos bendruomenė galės organizuoti abiturientų išleistuves“, – skelbė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

REKLAMA

Šiuo metu, tęsiantis karantinui, renginiai, į kuriuos gali susiburti iki 30 asmenų, gali vykti tik lauke. Tad mokykla šventę gali surengti stadione, lauko klasėje, mokyklos kieme. Paskutinio skambučio šventė turėtų vykti kiekvienai abiturientų klasei skirtingu laiku. Dalyviai turi laikytis ne mažesnio nei 2 metrų atstumo vienas nuo kito. Visiems šventės dalyviams rekomenduojama dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, prie įėjimo dezinfekuotis rankas, vengti fizinio kontakto. Sėdimos vietos, skambutis, kitos šventėje naudojamos priemonės, daiktai turi būti nuvalomi paviršiams valyti skirtu valikliu. Be abejonės, šventėje negali dalyvauti sergantys žmonės, kuriems privaloma saviizoliacija, nerekomenduojama atvykti 60 metų ir vyresniems asmenims.

REKLAMA

Šventės metu raginama vengti fizinio kontakto (pvz., apsikabinimas ir pan.), o padėkas mokytojams ir kitiems asmenims rekomenduojama išreikšti laikantis saugaus atstumo.

Mokykla, užtikrindama tokias sąlygas, gali nuspręsti surengti šią gražią šventę mokyklos suolą paliekantiems dvyliktokams. Tradicinė Paskutinio skambučio šventė kontaktiniu būdu labiausiai tinkama būtų nedidelėse gimnazijose, kuriose nėra sunku užtikrinti nustatytų sąlygų laikymąsi.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, kai kurios mokyklos, išlydinčios abiturientus, šiemet pasirinko minėti ne paskutinio skambučio šventę, bet auklėtojo paskutinę pamoką, kuri vyksta nuotoliniu būdu. Kitos mokyklos paskutinio skambučio šventę yra nukėlusios į birželio antrą pusę, prieš brandos egzaminų sesiją. Dar kitose mokyklose šventė organizuojama nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet abiturientų išleistuvės dėl vėliau prasidėsiančių egzaminų nusikelia į rugpjūčio mėnesį. Atsižvelgusios į situaciją Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerija parengs rekomendacijas, kaip būtų galima saugiai organizuoti šią šventę, taip pat atestatų ir diplomų įteikimo renginius.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad nuo gegužės 30 d. bus galimi renginiai iki 30 asmenų ir viduje, pagal jiems numatytus reikalavimus.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) rekomenduoja, esant galimybei, visas asmenines šventes – tokias kaip krikštynos, vestuvės, jubiliejai – nukelti vėlesniam laiku. Jei nėra galimybės, šventės organizatoriai ir svečiai turi laikytis pateiktų rekomendacijų.

Visų pirma, organizatoriai turėtų užtikrinti, jog šventėje būtų ribojamas dalyvių skaičius – dalyvautų tik artimiausi svečiai.

Taip pat šventėje neturėtų dalyvauti žmonės, kuriems privaloma izoliacija izoliacijos laikotarpiu. Be to, nerekomenduojama dalyvauti ir svečiams, kurie priklauso rizikos grupėms – yra vyresni nei 60 m. amžiaus ir (arba) serga lėtinėmis ligomis. Šventėje negali dalyvauti žmonės, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių: karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir kiti simptomai.

REKLAMA

Šiuo metu, tęsiantis karantinui, renginiai, į kuriuos gali susiburti iki 30 asmenų, gali vykti tik lauke. Tad mokykla šventę gali surengti stadione, lauko klasėje, mokyklos kieme. Paskutinio skambučio šventė turėtų vykti kiekvienai abiturientų klasei skirtingu laiku.

Pabrėžiama, kad šventės dalyviai turi laikytis ne mažesnio nei 2 metrų atstumo vienas nuo kito. Visiems šventės dalyviams rekomenduojama dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, prie įėjimo dezinfekuotis rankas, vengti fizinio kontakto. Sėdimos vietos, skambutis, kitos šventėje naudojamos priemonės, daiktai turi būti nuvalomi paviršiams valyti skirtu valikliu.

Portalas tv3.lt taip pat primena, kad nuo gegužės 25 d. duris galės atverti ir pradinės mokyklos, taip pat galės būti vykdomas mokinių ugdymas specialiosiose mokyklose. Mokyti vaikus klasėse ar ne, turės apsispręsti pačios mokyklų bendruomenės.

Taip pat bus leidžiama organizuoti konsultacijas mokykloje vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniams, skirtas brandos egzaminams pasirengti. 

Be to, nuo gegužės 25 d. leista dirbti ir kolegijoms, universitetams, kurie studijų negali vykdyti nuotoliniu būdu, taip pat profesinio mokymo įstaigoms, kai mokymo neįmanoma vykdyti nuotoliniu būdu arba kai jis vykdomas individualių užsiėmimų principu.

Nuo gegužės 30 d. mokyklose bus galima vykdyti pagrindinį ir vidurinį ugdymą. Taip pat nuo šios dienos leista vykdyti neformalųjį suaugusiųjų švietimą, jeigu dėl programų specifikos neįmanoma jo vykdyti nuotoliniu būdu. Taip pat galės vykti renginiai iki 30 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų