REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl bandymo vėl įteisinti medžioklę lankais, kuri uždrausta jau 16 metų ir atmesta Seimo, aplinkos ministrui nuo pat ryto tenka aiškintis ne tik premjerui, bet ir aplinkosaugos aktyvistams. Ministrą jau bara ir bendražygiai valstiečiai žalieji, iš opozicijos politikai dabar ėmė varžytis, kurie pirmi prastums lankus uždraudžiančias įstatymų pataisas.

Dėl bandymo vėl įteisinti medžioklę lankais, kuri uždrausta jau 16 metų ir atmesta Seimo, aplinkos ministrui nuo pat ryto tenka aiškintis ne tik premjerui, bet ir aplinkosaugos aktyvistams. Ministrą jau bara ir bendražygiai valstiečiai žalieji, iš opozicijos politikai dabar ėmė varžytis, kurie pirmi prastums lankus uždraudžiančias įstatymų pataisas.

REKLAMA

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika po sunkaus savaitgalio ir kritikos lavinos internete nuo pat ryto lekia į Vyriausybę aiškintis premjerui.

Saulius Skvernelis ministrą išsikvietė ir jo elgesį pavadino nepriimtinu po to, kai šis savo įsakymu įteisino medžioklę lanku, nors Seimas prieš dvejus metus tam pasakė griežtą „ne“. Tačiau iš premjero kabineto medžiotojas ministras grįžta visai nesusikrimtęs.

„Su premjeru aptarėm, pristačiau, jis taip pat buvo susiklaidinęs, kad čia ministras vienas, vienašališkai priėmė, turbūt premjeras turi savo nuomonę atskirą. Tai manau, kad tai yra diskusijų klausimas“, – sako Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA

Gamtą ir gyvūnus ginančių organizacijų atstovai ministrą pasitinka prie ministerijos, kur laukia ne tik su plakatais, bet ir su literatūros klasika: Jono Biliūno apsakymu „Kliudžiau“.

REKLAMA

„Medžioklės pakeitimuose nėra vien tik lankai. Tai yra ir prožektoriai, ir naktinė medžioklė su šunimis. Tai žiauriai neetiška, žiauriai nehumaniška, apie kančias gyvūnų nereikia net kalbėti. Mes negalime ristis atgal, mes negalime tapti žiauresni“, – pasakoja Aplinkosaugos koalicijos narė Kalolina Gurjazkaitė.

Penktadienį pasirašytu ministro įsakymu keičiamos medžioklės taisyklės ir tarp leidžiamų naudoti įrankių įrašytas punktas apie medžioklinius lankus. Tiesa, tokia medžioklė būtų leidžiama tik po dvejų metų, nutarus, kokius žvėris, kada ir kaip galima tais lankais medžioti.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras tikina, kad savo įsakymą jis pasirašė po to, kai medžioklės tvarką gerai išdiskutavo su medžioklės taryba. Joje 24 nariai: medžiotojai, ministerijos atstovai, ūkininkai, miškininkai, mokslininkai, keli nevyriausybinių aplinkosaugos organizacijų atstovai.

„Yra medžioklės tarybos narių siūlymas, nebuvo kažkokių didelių pastabų ar diskusijų“, – teigia K. Mažeika.

Tačiau aplinkosaugos aktyvistai teigia, kad medžioklė su lankais su jais derinta nebuvo.

„Kai buvo derinamas pats projektas, nebuvo įrašyti lankai. Tie lankai atsirado paskutinę sekundę, atiduodant dokumentą. Gal ministras tikėjosi, kad mes nepastebėsim. Bet mes pastebėjom ir esam labai pikti“, – kalbėjo Gamtos apsaugos aktyvistė Gabija Gorobecaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbinti medžiotojai kilusiu ažiotažu stebisi, tikisi, kad lankus naudoti medžioklėje bus leista.

Sako, kad apmokytų lankininkų iš trisdešimties metrų paleista strėlė žvėriui humaniškiau nei kulka.

„Lanko poveikis žvėriui tai yra vos ne košerinio maisto gamybos reikalai, nes dauguma atvejų žvėrelis net nesupranta, kad yra sumedžiotas. Lankas turi pradurti tam tikrą žvėrelio vietą, jis nukraujuoja arba uždūsta“, – sako medžiotojas ir lankininkas Mindaugas Baranauskas.

Visgi dabar medžiotojo ministro dėl pasirašyto įsakymo nepalaiko net bendražygiai. Valstiečiai žalieji siūlo leidimą medžioti lankais išvis išbraukti, o įregistruota medžioklės įstatymo pataisa paleido strėlę Mažeikai  – siūlo, kad dėl medžioklės įrankių galėtų spręsti tik Seimas, ne ministras.

REKLAMA

„Ministras pagudravo, jis nusprendė apeiti visą Seimą. Tai mes nusprendė, kad visgi diskusiją reikėtų grąžinti į Seimą“, – pasakoja valstietis Arvydas Nekrošius.

Seime dėl lankų uždraudimo vyko tikros varžybos – opozicija sako, kad medžioklės įstatymo pataisas registravo pirmiau.

Konservatorių siūlo, kad lankas medžioklėje būtų draudžiamas įrankis. Neva nederintą su visuomene ministro įsakymą norima skųsti ir teismui.

„Išties nustebina, kaip žaliąja save vadinanti partija tokio pobūdžio sprendimus priiminėja. Ir dar netgi tada, kai Seimas yra akivaizdžiai tam nepritaręs. Šaudymas iš lankų pripažintas kaip gyvūnus kankinantis ir jiems ypatingą skausmą sukeliantis žudymo būdas“, – teigia konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

„Ministro medžiotojo dvasia šaukia, jis turbūt neatlaikė. Taip pat neaišku, kas stovi už to. Gali būti, kad ministras spaudžiamas, atstovauja interesus“, – kalbėjo konservatorė Aistė Gedvilienė.

„Jeigu uždraustume žemės dirbimą su arkliu – yra traktoriai, yra galinga technika, bet yra žmonės, kuriems tai yra hobis, istorija, jei neprasilenkia su gyvūnų gerove, jei tai yra saugu, tai kodėl tai drausti?“, – sako K. Mažeika.

Visgi, panašu, kad daug diskusijų dėl lankų nebereikės. Premjeras pareiškė, kad toks medžioklės būdas jam atrodo nereikalingas. Tašką istorijoje deda ir Ramūnas Karbauskis: kol valstiečiai žalieji bus valdžioje, lankų niekas neįteisins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nei šaudymas lankais, nei naktinio matymo priemonės nebus įteisintos. Nebus įteisintos, nes Seimo dauguma, Valstiečių ir žaliųjų frakcija ir pati sąjunga, turi labai negatyvų požiūrį į šitą sprendimą“, – pasakoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Internete paskelbtą peticiją prieš medžioklę su lankais pasirašė 80 tūkst. žmonių. Medžioklė lankais uždrausta 2004 m. Medžiotojas Kęstutis Mažeika su kitais bendraminčiais Seimui siūlė vėl ją leisti 2018 metais, tačiau Seimas buvo prieš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų