REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Legendinis boksininkas Mike‘as Tysonas pastaruoju metu vėl džiugina savo gerbėjus. Į treniruotes sugrįžęs 53 metų sportininkas ruošiasi labdaros kovoms.

Legendinis boksininkas Mike‘as Tysonas pastaruoju metu vėl džiugina savo gerbėjus. Į treniruotes sugrįžęs 53 metų sportininkas ruošiasi labdaros kovoms.

REKLAMA

Praėjo beveik penkiolika metų po paskutinės jo kovos, tačiau negalima nesistebėti išlikusiais puikiais M. Tysono judesiais ir gerėjančia fizine forma, kurią jis demonstruoja socialinėje erdvėje. Jam pradėjus treniruotis jis jau sulaukė daugybė įvairių pasiūlymų susikauti už milžiniškas sumas.

M. Tysonas yra vienas geriausių boksininkų per visą istoriją, tačiau visą gyvenimą jį lydėjo ir kitų istorijų šleifas, nesusijusių su sportu.

---------------------------------------

Kalbant apie M. Tysoną labai tiktų žodžiai,  „och, nuo ko pradėti"?

Kažkada jis nukando Evanderio Holyfieldo ausies kraštelį, pasidarė tatuiruotę ant veido, buvo nufilmuotas besigrumiantis su tigru teniso korte.

REKLAMA
REKLAMA

Aptarinėjamos istorijos, kaip jis mašinoje smūgiavo į galvą garsiajam vadybininkui Donui Kingui, kol šis vairavo, ar kaip yra pasiūlęs 9 tūkst. dolerių prižiūrėtojui zoologijos sode, kad šis leistų susigrumti su gorila.

REKLAMA

M. Tysono gyvenime būta priklausomybių, narkotinių medžiagų, kalėjimo, brutalių nokautų, kovos su depresija, rolės Holivudo filmuose. Istorijų tiek, kad visų ir neišvardinsi ar net neatsiminsi. M. Tysonas  ne tik nuostabus boksininkas, tačiau ir tokia spalvinga išsiskirianti iš kitų asmenybė.

Nors praėjo jau beveik penkiolika metų po paskutinės jo kovos, žmonės niekada jo nepamiršta. Boksas turėjo didį čempioną, kuris pranokdavo visus dar prieš pačią kovą. M. Tysonas turėjo pravardę „blogiausias žmogus pasaulyje“. Kai kurie tiesiog nesugebėjo kitaip jo apibūdinti žinant, kaip jis nuolat būdavo skandalų centre.

REKLAMA
REKLAMA

Bokse jis pasiekė aukštumas. Būdamas 20-ties tapo jauniausiu istorijoje sunkiasvoriu čempionu ir pirmu žmogumi vienu metu laikiusiu WBC, WBA ir IBF diržus. Bet už ringo pats M. Tysonas nuolat kurdavo apie save antraštes.

Jis pats yra sakęs apie savo gyvenimą frazę: „Atėjau, pamačiau, nugalėjau, buvau nugalėtas, atsitiesiau“.

Pradžia ir pirmieji skandalai

M. Tysono kelionė prasidėjo Brukline, Niujorke. Savo autobiografinėje knygoje „Nenuginčijama tiesa“ pats boksininkas prisiminęs savo vaikystę atviravo, kad jam teko vaikytis kitas gaujas su automatu, gyventi name be vandens ar šildymo, ar nuolat patirti patyčias. Jis prisiminė nuolatines sunkias dienas namuose, kai jo mama su tuometiniu draugu nuolat ginčijosi ir mušėsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Štai tokioje aplinkoje ir rajone užaugau,– rašė pats M.Tysonas. – Žmonės mėgo daužyti vienas kitam galvas ir kraujuoti. Jie mylėjo vienas kitą, bet ir norėjo tiesiog daužytis.“

M. Tysonas jau buvo pradėjęs gyventi nusikaltėlio gyvenimą, kai susipažino su žmogumi vardu Barkinas. Barkinas su draugu buvo kiek vyresni nei M.Tysonas ir liepė jam prižiūrėti balandžius.

„Man patiko tą daryti, tai buvo tarsi sportas. Darydavau tą aukštai apleistose pastatuose. Tai buvo smagu.“

Tačiau tuo pat metu M. Tysonas priklausė ir gaujai, su kuria vogė daiktus, rūkė marijuaną, bet vis vien prižiūrėjo balandžius. Tada jis dar nebuvo atradęs savo talento boksuotis. Tačiau kartą jis įsivėlė į konfliktą ir vyruką patiesė staigiu smūgiu. To įvykio liudininkai buvo apšalę ir patarė jam pradėti rimtai boksuotis.

REKLAMA

Bet tada jis pradėjo ne tai, kad boksuotis, o muštis su vyresniais vaikais tiesiog gatvėje, kartais dėl pinigų, taip tarsi atkeršydamas už patirtas patyčias anksčiau. Tada gimė tikrasis M. Tysonas kaip boksininkas, kurio talento sportui negalėjai neįžvelgti.

Jo gyvenimas pasikeitė labiau, kai būdamas trylikos metų buvo pasiųstas į jaunuolių koloniją. Jau tuo metu jis buvo dėl įvairių nusikaltimų ar veikų baustas 30 kartų. Bobby Stewartas, kolonijoje dirbęs patarėju ir pats buvęs boksininkas pamatė jaunuolio talentą. Vėliau jis vaikiną supažindino su boksininku Svengaliu Cus D'Amato, kuriam buvo patikėta užduotis iš M. Tysono sulipdyti tikrą vyrą ir sportininką.

REKLAMA

Su trenerio pagalba vaikinas mokėsi savo įsiūtį ir jėgą nukreipti teigiama linkme ir išnaudoti tą kitiems tikslams. Treneris padėjo jam laimėti aukso medalius 1981 ir 1982 jaunimo olimpiadoje. S.Cus D’Amaato buvimas šalia M. Tysono jam padėjo ir už ringo ribų.

„Cusas norėjo pikčiausio boksininko pasaulyje, kuris dar prieš pradėdamas kovą jau įneštu baimės visiems. Jis treniravo mane būti bebaimiu ringe ir už jo ribų”,– yra sakęs pats M .Tysonas.

Blogasis berniukas M. Tysonas

Cusas vėliau ir įsivaikino M. Tysoną, kai jam dar būnant nepilnamečiu mirė jo mama. Jis vaikiną priėmė po savo sparnu ir norėjo padaryti puikiu boksininku. Tačiau Cusui mirus M. Tysono gyvenimas vėl tapo banguotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki 1990 metų jis buvo tiesiog nesustabdomas.  M. Tysonas buvo čempionas, laimėjęs 37 kovas ir didžiąją dalį jų laimėdavo nokautais. Tačiau vėliau paniro į depresiją, ėmė vartoti narkotines medžiagas. Kartą M. Tysonas skrido į Japoniją, kur turėjo kautis dėl sunkiasvorio čempiono titulo su visišku kovos autsaideriu laikytu Jamesu Bousteriu Douglasu.

Tačiau po dešimties raundų M. Tysonas buvo priverstas sutikti su varžovo pranašumu ir kovą pralaimėjo. Pats boksininkas vėliau prisipažino, kad prieš kovą jis tiek ilgai šėlo vakarėliuose, kad tinkamai nelabai ir įmanoma buvo kovai pasiruošti.

Jo gyvenimas vėl tapo visiška karusele. Geras boksininkas, bet vis įsiveliantis į skandalus. Po dviejų metų nuo pralaimėjimo M. Tysonas buvo pasiųstas šešeriems metams už grotų dėl išprievartavimo. Paleistas lygtinai jis į ringą grįžo 1995 metais Las Vegase.

REKLAMA

Pusantro milijonų dolerių, gausybė žiūrovų prie televizijos ekrano, gera kova – M. Tysonas nepaisant visko įrodė, kas jis kaip sportininkas dar vis labai gyvas. Tačiau savo knygoje pats sportininkas prisipažino, kad tuo metu jam ypač trukdė priklausomybė narkotikams, kuriuos vartodavo įvairiuose vietose ir dažnai.

1996 metais jis tapo ir vėl čempionu, bet metų pabaigoje titulą pralaimėjo E. Holyfieldui. Ši kova įsimins ilgam, nes jos metu M .Tysonas nukando varžovui ausies gabaliuką. Tiesiog nukando. M. Tysonas buvo diskvalifikuotas.

„Jis tarsi drakula, niekada niekada nesu matęs kažko panašaus,– tada sakė ringo komentatoriai. – Vis labiau manau, kad pats M.Tysonas nelabai suvokia, kas jis yra iš tikrųjų.“

REKLAMA

1999 metais M. Tysonas vėl metams sėdo už grotų dėl užpuolimo, kai incidento metu smogė 62 metų vyrui.

Smūgis Donui Kingui ir vaidmuo filme

2002 metais jis vėl kovėsi, o jo varžovas buvo Lennoxas Lewisas. Priešprieša buvo tokia didžiulė, kad dar prieš mačą jie kibo vienas kitam į atlapus, M. Tysonas norėjo smogti varžovui. Vienas reporteris sušuko, kad M. Tysoną reiktų apvilkti tramdomaisiais marškiniais, tačiau sportininkas atsakė necenzūriniais žodžiais ir grasino tiesiog iš**** visų akivaizdoje.

Kovą ringe laimėjo L. Lewisas.  2005 metais M. Tysonas boksą paliko ir visiškai bankrutavęs bei turėdamas didžiulių skolų. Vėliau jis apkaltino vadybininką Doną Kingą pasisavinus daugiau nei 100 mln. dolerių, kai M. Tysonas išėjo iš kalėjimo 1995 metais ir ėmė gauti puikius pasiūlymus finansiškai už kovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vėliau atsiėmė ieškinį, kai abi pusės susitarė dėl 14 mln. dolerių sumos. Vėliau jis nuvyko pas Doną Kingą į Majamį, jo namus, kur abu svaiginosi. Pats M. Tysonas rašė: „Donas pasiėmė mane iš oro uosto, pasakė kažkokią nesąmone ir aš tiesiog spyriau jam į galvą“.

Pats boksininkas pripažino, kad per keletą savo kovų karjeros metu jis buvo apsvaigęs nuo narkotikų. 2005 metais duodamas interviu „USA Today“ jis sakė: „Visas mano gyvenimas yra veltui. Aš esu niekas ir nevykėlis. Man tiesiog gėda dėl savęs. Žmonės mane kažkodėl vertino labai aukštai, mėgo, nors aš to nenusipelniau. Aš visada tarsi norėdavau pakeisti šį savo paveikslą.“

REKLAMA

M. Tysonas spėjo suvaidinti ir Holivudo filme „Pagirios Las Vegase“ 2009 metais. Sportininkas pastaruoju metu itin atvirai yra atsivėręs ir tikino, kad sunkiai išgyvena depresiją ir jaučia tuštumą savyje.

„Aš tarsi karo studentas. Žinau visus karžygius, karius, jų kovas. Žinau kovos meną ir jį studijuoju. Todėl manęs bijojo ringe, nes aš žinojau, kas yra kova. Galbūt aš tam ir esu gimęs, bet dabar.. jaučiu tuštumą savyje. Esu niekas, tos dienos prabėgo ir jau jau negrįš. Todėl ir verkiu, kad nesu tas žmogus, kuriuo buvau, o aš jo ilgiuosi."

M. Tysonas profesionaliame ringe kovėsi 58 kartus ir šventė 50 pergalių (44 – nokautais), patyrė 6 pralaimėjimus. Dar dusyk tenkinosi baigtimi be nugalėtojo.

M. Tysonas visada bus tikra bokso ikona, tačiau kaip asmenybė jis išliks didžiule paslaptimi.

Parengta pagal „Dailymail.co.uk" straipsnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų