REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį Lietuvoje užfiksavus dviženklį susirgimų skaičių Antavilių pensionate, Vilniaus miesto savivaldybė teigė negavusi leidimo atlikti visų pensionato gyventojų tyrimus, kai tai siūlė dar balandį. Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savivaldybei siūlo neužsiimti politikavimu ir dirbti savo darbą.

Savaitgalį Lietuvoje užfiksavus dviženklį susirgimų skaičių Antavilių pensionate, Vilniaus miesto savivaldybė teigė negavusi leidimo atlikti visų pensionato gyventojų tyrimus, kai tai siūlė dar balandį. Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savivaldybei siūlo neužsiimti politikavimu ir dirbti savo darbą.

REKLAMA

„Savivaldybė tikrai turėtų suprasti, kokiomis aplinkybėmis ir kada yra tiriami tokie gyventojai. Supraskime, kad jie gyvena uždaromis sąlygomis, o ligą gali atnešti darbuotojai. Tai jie pirmiausiai yra testuojami. Testų ėmimas nėra tiesiog atėjimas ir pasižiūrėjimas kur nors. Vaikščioti po kambarius, kur gyvena užsikrėtę gyventojai, imti mėginius taip pat reikia turėti ir kompetencijos, ir supratimą. 

Jeigu pamiršo, kaip atrodo mobilus punktas, jo darbuotojai, tiesiog paraginčiau savivaldybės darbuotojus nueiti ir prisiminti, kaip tai atrodo. Dar kartą kviesčiau savivaldybę baigti politikuoti ir svaidytis kaltinimais, o užsiimti realiu darbu. O jeigu nežinote, kaip, tiesiog pasiklauskite, kaip tą padaryti. Tikrai bus, kas tai pasako“, – žurnalistams pirmadienį kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Poderskis: negavome leidimo atlikti tyrimus

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skelbia, kad dar balandžio 17 dieną Antavilių pensionatui nurodė nedelsiant organizuoti įstaigos darbuotojų tyrimą dėl koronaviruso, tačiau įstaigos darbuotojai baigti tirti tik gegužės 6-ąją. 

REKLAMA

NSVC teigia, kad į įstaigą vėl kreipėsi gegužės 4 d., nurodydamas atlikti pakartotinus tyrimus pensionato darbuotojams ir gyventojams, turėjusiems sąlytį su užsikrėtusiaisiais bei užtikrinti pensionato darbuotojų ištyrimą kas septynias dienas ir atlikti šį ištyrimą iki penktadienio.

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigia, kad savivaldybė dar balandžio viduryje prašė leisti organizuoti pensionato gyventojų tyrimus, tačiau NSVC tai draudė.

„Tik [praėjusią] savaitę pačioje pabaigoje, gavome nurodymą ištestuoti visus gyventojus, prieš tai neleido to daryti, motyvuojant tuo, kad virusas gali išplisti. Tyrimai visada daromi pilnom apsaugos priemonėm ir prisilaikant visų taisyklių“, – TV3 sakė P. Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimus atliko

NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė teigia, kad centras sprendimus dėl gyventojų tyrimo tokiose įstaigose priima konsultuodamasis su medicinos specialistais ir vadovaudamasis tarptautinių organizacijų gairėmis.

„O jose labai aiškiai nurodyta, kad tokių socialinės globos įstaigos gyventojų, kurie neturi simptomų, nors ir turėjo sąlytį, testavimas turėtų būti paskutinė pasirinkimo priemonė. Nežiūrint šito, buvo ištestuoti jau du kartus visi šio pensionato gyventojai, kurie turėjo bet kokį sąlytį. 90 asmenų jau buvo ištestuoti du kartus, čia kalbu apie gyventojus.

Pamačius, kad liga plinta ir ne visi NVSC nurodymai yra tinkamai vykdomi, savivaldybei nurodyta atlikti visų šio pensionato gyventojų tyrimą. Tai yra, pasinaudota paskutinio pasirinkimo galimybe“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji patikino, kad NVSC „niekada nieko nedraudžia, bet tiesiog bendradarbiaudami nurodo, ką reikia padaryti“.

„Konsultuojamės, jei reikia perkelti susirgusius asmenis į sveikatos priežiūros įstaigas. Tas ir buvo padaryta. Šis bendradarbiavimas vyksta gana gerai“, – sakė R. Lingienė.

Jos teigimu, tirti pensionato gyventojus nuspręsta paaiškėjus, jog darbuotojai čia nesilaikė reikalavimų dirbti komandomis.

„Naujausio tyrimo metu nustatyta, kad darbuotojas dirbo ne tik trečiame, bet ir pirmame korpuse, ko negali būti, nes jeigu jis užsikrėtęs, reiškia infekcija gali būti išnešiota ir po kitas patalpas ir tai buvo viena iš priežasčių, kodėl nuspręsta, nors tai yra tikrai rizikinga procedūra, bet nuspręsta ištirti visus gyventojus, nes negalime pasitikėti: įstaiga deklaruoja mums, kad tai yra komandos ir pasirodo, kad realybėje ne visai taip veikia“, – sakė R. Lingienė.

REKLAMA

Pensionatas sulaukė įspėjimų

Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinti 43 nauji koronaviruso atvejai. NVSC informavo, kad iš jų – 15 nustatyti Antavilių pensionate, o 10 – Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Iš viso Antavilių pensionate šiuo metu serga 21 įstaigos globotinis ir 13 darbuotojų.

Pensionatas yra sulaukęs NVSC atstovų įspėjimų dėl nevykdomų nurodymų ir netinkamai vykdomos epidemijų kontrolės. Visuomenės sveikatos centro specialistai yra pateikę privalomus nurodymus, kuriuos įstaiga privalo įgyvendinti iki pirmadienio.

Savo ruožtu pensionato atstovai teigia, jog NVSC informacija dėl esą nevykdomų sveikatos specialistų nurodymų nėra tiksli, įstaiga jų laikosi, o užsikrėtimai, esant artimam kontaktui – neišvengiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų