REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį paskelbus, kad per dvi dienas šalyje nustatyti net 43 nauji koronaviruso atvejai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė tvirtina, kad tai nulėmė sušvelnėjęs karantinas – pilnos gatvės ir kavinės žmonių, taip pat atverti grožio salonai. 

Sekmadienį paskelbus, kad per dvi dienas šalyje nustatyti net 43 nauji koronaviruso atvejai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė tvirtina, kad tai nulėmė sušvelnėjęs karantinas – pilnos gatvės ir kavinės žmonių, taip pat atverti grožio salonai. 

REKLAMA

Atšilus orams savaitgalį gyventojai plūstelėjo į lauko kavines ir barus. Gausūs lankytojų vaizdai iš sostinės gatvių ne tik džiugina kavinių savininkus, bet ir kelia baimę epidemiologams. 

Sveikatos specialistai, matydami, gerokai išaugusį sergančiųjų skaičius perspėja gyventojus neatsipalaiduoti – dėvėti kaukes ir laikytis saugaus atstumo. Kitu atveju užsikrėtimų skaičius tik didės.

„Tikrai ir Vilniaus senamiestis ir kitų miestų gatvės yra tikrai ganėtinai pilnos jaunimo, vyresnio amžiaus asmenų, prekybos centrai ir parkai. Ir būtent tas toks atsipalaidavimas po leidimo dirbti grožio salonams balandžio antra pusė, dabar praėjo kaip ir pusantros savaitės ir mes matome tuos rezultatus. Taip, kad buvo tikrai visi įspėti ir labai daug kalbėta, kad negalima atsipalaiduoti, kad virusas tarp mūsų gyvena“, – sakė gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė teikia kitą versiją

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė, suteikusi laisvę lauko kavinėms ir leidusi šioms atsidaryti viešose miesto erdvėse – skveruose, gatvėse ir aikštėse, tikina, kad padidėjęs atvejų skaičius nėra karantino švelninimo pasekmė. Esą didžioji dalis koronaviruso atvejų registruota Antaviliuose ir klinikinėje ligoninėje.

REKLAMA

„Dėl lauko kavinių, aišku, ten yra tam tikrų niuansų, bet žmonės tikrai stengiasi saugotis, kartais gal ne viskas iki galo pagal centimetro rodyklę teisingai. Bet kitų šalių praktika rodo, kad mūsų atstumai ir taisyklės vienos griežčiausių. Ir tai nėra tie keliai, kuriais virusas plinta“, – sakė administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Židinys Antaviliuose plečiasi

O štai koronaviruso židinys Antaviliuose ne tik, kad rusena, bet dar ir plečiasi. Šiame pensionate infekcija nustatyta dar 15 asmenų, iš jų koronavirusas patvirtintas 10 gyventojų ir 5 darbuotojams.  Pasak gydytojos epidemiologės D. Razmuvienės, Antavilių pensionate nesilaikoma visų saugumo nurodymų, dėl to čia koronaviruso infekcija plinta ir toliau. Iš viso Antaviliuose jau yra 33 asmenys sergantys koronavirusu.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausios problemos lieka dėl asmens apsaugos priemonių nenaudojimo arba naudojimo neteisingai, arba apskritai, nežinant, kaip tai reikia daryti. Ir vėlgi darbuotojų grupės, kurios yra paskirstytos darbui, kad jos nesusisiektų pamainų metu,tai nebuvo atsižvelgta į tokia rimtą infekcijos plitimo galimybę ir darbuotojai, kurie turėjo būti saviizoliacijoje tiesiog dirbo.

Neigia kaltinimus

Tuo metu Antavilių pensionato vadovybė tikina, kad tokie kaltinimai laužti iš piršto.

„Kad priemonių neturime – netiesa, kad nenaudojame – netiesa. Visas priemones turime, darbuotojai patyrę, žino, kokia grėsmė dėl to viruso, ir saugo savo gyvybę“, – pensionato direktoriaus pavaduotoja Birutė Šarakauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak sveikatos specialistų, Antaviliuose planuojama tirti visus gyventojus ir darbuotojus. Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis gi tikina, kad visą Antavilių pensionatą reikėjo tirti iš karto, o ne keliais etapais. Esą taip būtų išvengta toliau plintančios infekcijos.

„Tik šią savaitę pačioje pabaigoje, gavome nurodymą ištestuoti visus gyventojus, prieš tai neleido to daryti, motyvuojant tuo, kad virusas gali išplisti. Tyrimai visada daromi pilnom apsaugos priemonėm ir prisilaikant visų taisyklių“, – sakė P. Poderskis.

Be Antavilių pensionato, koronaviruo židinys panašu, plečiasi ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, čia nustatyta 10 naujų koronaviruso atvejų.

REKLAMA

Visi kiti per dvi dienas nustatyti koronaviruso atvejai, pasak visuomenės sveikatos centro, pavieniai, taip pat užfiksuotas ir vienas šeiminis protrūkis. Tiesa, skelbdama naujus atvejus sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad penktadienį nustatytų atvejų buvo daugiau nei 8 kaip buvo skelbta. Šiuo metu aiškinamasi, kiek iš šių 43 atvejų buvo nustatyta šeštadienį, o kiek penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų