REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europolo atstovė Tamara Šote teigia, kad nors dėl koronaviruso pandemijos šalių ekonomikos patiria nuosmukį, nusikaltėliai iš šios krizės pelnosi – visoje Europoje pastebimas išaugęs kibernetinių nusikaltimų, prekybos padirbiniais ir tam tikros rūšies vagysčių skaičius. 

Europolo atstovė Tamara Šote teigia, kad nors dėl koronaviruso pandemijos šalių ekonomikos patiria nuosmukį, nusikaltėliai iš šios krizės pelnosi – visoje Europoje pastebimas išaugęs kibernetinių nusikaltimų, prekybos padirbiniais ir tam tikros rūšies vagysčių skaičius. 

REKLAMA

Pasak jos, nors dar yra per anksti daryti galutines išvadas dėl COVID-19 poveikio nusikalstamumui, tačiau akivaizdu, kad organizuoto nusikalstamumo veikla visoje Europoje stipriai keičiasi. 

Daugėja kibernetinių nusikaltimų, vaikų išnaudojimo internete

„Kibernetiniai nusikaltėliai itin greitai pasinaudojo esama situacija, COVID-19 pandemijos poveikis čia yra labiausiai matomas ir didžiausio masto, palyginus su kitomis nusikalstamumo šakomis“, – penktadienį Lietuvos policijos surengtoje konferencijoje sakė T. Schotte. 

Jos teigimu, pandemijos metu itin padaugėjo įvairių kenksmingos programinės įrangos įdiegimų ir duomenų vagysčių, tačiau auga ne tik jų skaičius, bet ir sudėtingumo bei išmanumo lygis. 

REKLAMA
REKLAMA

Kibernetinius nusikaltimus ir toliau aktyviai vykdo jau anksčiau tuo užsiėmusios grupuotės, tačiau daugėja ir pirmuosius žingsnius šioje srityje žengiančių nusikaltėlių. Pasak Europolo atstovės, daugybė anksčiau kitokius nusikaltimus vykdžiusių asmenų ir grupuočių bando pasinaudoti situacija ir pereiti prie kibernetinių nusikaltimų. Tiesa, anot jos, džiugu tai, kad nusikaltėliai neturi tam reikalingos patirties ir dėl to juos lengviau sustabdyti.

REKLAMA

Taip pat, pasak T. Schotte, daugėja kibernetinių itin svarbios infrastruktūros atakų, tokių kaip ataka prieš ligoninę Čekijoje, kai dėl nusikaltėlių veiksmų ilgam sutriko gydymo įstaigos veikla. 

Jos manymu, kibernetinių grėsmių mastas artimiausiu metu tik augs, nes šioje srityje veikiantys nusikaltėliai itin dinamiškai prisitaiko prie kintančios aplinkos, o šiuo metu kaip niekad daug žmonių, verslų ir valdžios institucijų naudoja įvairius skaitmeninius sprendimus savo kasdienėje veikloje.  

COVID-19 pandemijos metu Europolas taip pat pastebi išaugusį su vaikų išnaudojimų susijusių nusikaltimų skaičių. Daugėja bandymų pasiekti jau uždraustus puslapius, institucijoms tenka blokuoti vis daugiau susikuriančių naujai. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot T. Schotte, daugėja pokalbių tarp vaikų pornografija besidalinančių asmenų, užfiksuojama ir gerokai daugiau pranešimų apie internete prie vaikų priekabiaujančius asmenis. 

Europolo atstovė paragino teisėsaugą užsiimti aktyvia prevencija ir pažadėjo visoms Europos Sąjungos šalims birželio antrąją savaitę atsiųsti detalų pranešimą, kuriame bus nuodugniai išnagrinėtos internete vaikams kylančios grėsmės ir vaikų išnaudojimo situacija žemyne. 

Padirbinėjamos ir vagiamos medicininės prekės 

Pasak T. Schotte, Europoje plintant koronavirusui, visose šalyse daugėja prekybos įvairiais padirbtais produktais atvejų. Dažniausiai tai įvairios sveikatos prekės ir asmeninės apsaugos priemonės, testai tikrintis dėl koronaviruso, apsauginės kaukės ir kiti daiktai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, akivaizdu, kad ši nusikalstamumo sritis yra tampriai susijusi su koronavirusu, nes šalys, kuriose pandemija pradėjo plisti anksčiausiai ir patyrė anksčiausias bei didžiausias tokių nusikaltimų atakas. 

Tiesa, kontrabandos keliai, gamybos būdai ir kiti prekybos padirbtomis prekėmis aspektai nesikeitė, kito tik pačios prekės. 

Taip pat, nors sumažėjo vagysčių iš privačių asmenų, padaugėjo vagysčių iš įmonių ir gydymo įstaigų. Keliose šalyse fiksuotos apsaugos priemonių vagystės, kai buvo užgrobiami iš oro uostų jas gabenantys vilkikai. Anot T. Schotte, beveik neabejojama, kad šiuos nusikaltimus vykdo tarptautinės nusikaltėlių grupuotės, nes pavogtos prekės kerta ne vienos valstybės sienas. 

REKLAMA

Kriminogeninė padėtis gal dar labiau blogėti

Kalbėdama apie rekomendacijas Europos šalių teisėsaugos institucijoms Europolo atstovė pabrėžė tarptautinio bendradarbiavimo svarbą ir teigė, kad „stiprios nusikalstamos organizacijos išlieka stipriomis po bet kokios krizės“.

„Mes manome, kad yra itin svarbu dalintis informacija. Jeigu mes gausime informaciją, mes galėsime sujungti taškus ir aiškiai matysime, kaip veikia organizuotos tarptautinės nusikaltėlių grupuotės“, – sakė ji. 

Taip pat T. Schotte priminė, kad 2010-aisiais, po pasaulinės ekonominės krizės buvo aiškiai pastebimas išaugęs ekonominių ir finansinių nusikaltimų skaičius, prekyba žmonėmis, didėjanti korupcija. 

Jos manymu, jei ekonominis nuosmukis užsitęs ir šįkart, galima tikėtis drastiškų pokyčių kriminogeninėje situacijoje ir jiems reikia ruoštis jau dabar. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų