REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje COVID-19 atvejų skaičius viršijo 4 mln., bet kai kurios labiausiai pandemijos paveiktos šalys, nepaisydamos susirūpinimo dėl antros užsikrėtimų bangos, sekmadienį rengiasi švelninti karantino priemones.

Pasaulyje COVID-19 atvejų skaičius viršijo 4 mln., bet kai kurios labiausiai pandemijos paveiktos šalys, nepaisydamos susirūpinimo dėl antros užsikrėtimų bangos, sekmadienį rengiasi švelninti karantino priemones.

REKLAMA

Vyriausybės visame pasaulyje bando sustabdyti ligos plitimą ir, tuo pačiu, ieško būdų, kaip sumažinti spaudimą savo ekonomikoms, susiduriančioms su istoriniu smukimu, dėl kurio darbo netenka milijonai žmonių.

Tačiau COVID-19 aukų skaičiui viršijus 277 tūkst., valstybės labai nori išvengti antrų užsikrėtimo bangų, kurios galėtų sugniuždyti jų sveikatos apsaugos sistemas. Nauja atvejų grupė Pietų Korėjoje pakurstė nuogąstavimus, kad virusas greitai gali smogti vėl.

Europoje – labiausiai pandemijos paveiktame žemyne – kai kurios šalys skelbė apie pažangos ženklus, kurie, pasak jų, pateisina atsargius žingsnius normalesnio gyvenimo link.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai Prancūzijoje šeštadienį paskelbė, kad per ankstesnę parą užregistruotas mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius – 80 – yra mažiausias nuo balandžio pradžios, o mirties atvejų senelių namuose taip pat smarkiai sumažėjo. Šalis rengiasi pirmadienį pradėti švelninti prieš aštuonias savaites įvestus žmonių judėjimo suvaržymus.

REKLAMA

Šis planas vertinamas nevienareikšmiškai. „Mirtinai bijau, – sakė knygyno vadovė Maja Flanden iš Liono. – Tai didelė atsakomybė – apsaugoti savo darbuotojus ir klientus.“

Prancūzų sveikatos apsaugos pareigūnai perspėjo, kad „epidemija išlieka aktyvi ir vystosi“. Jie pabrėžia, kad socialinio atstumo privalu laikytis net ir švelninant suvaržymus.

Ispanijoje maždaug pusei gyventojų pirmadienį bus leistas ribotas bendravimas, o restoranai galės teikti kai kurias paslaugas lauke. Laipsniškas pereigos periodas Ispanijoje tęsis iki birželio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto išlieka nuogąstavimai dėl antros viruso bangos, todėl pareigūnai nusprendė, kad pirmoje karantino švelninimo fazėje nedalyvaus Madridas ir Barselona – du karštieji COVID-19 taškai.

Belgija nuo pirmadienio taip pat švelnins kai kuriuos suvaržymus, o kai kuriose Vokietijos dalyse šeštadienį vėl buvo atidaryti barai ir restoranai. Pirmadienį Vokietija planuoja tęsti karantino švelninimą.

Bendrai Europoje padėtis toli gražu dar nėra normali.

Jungtinė Karalystė, kaip pranešama, planuoja sekmadienį paskelbti, kad visiems iš užsienio atvykusiems žmonėms bus privalomas dviejų savaičių karantinas, o Europos Sąjunga perspėjo kol kas neatverti sienų keleiviams iš blokui nepriklausančių šalių,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visoje Europoje dėl viruso grėsmės penktadienį buvo atšaukti ar apriboti nacių Vokietijos kapituliacijos 75-ųjų metinių minėjimai.

Tuo tarpu Lenkijoje rinkimų diena šį sekmadienį bus įrašyta į istorijos knygas: rinkimų apylinkės uždarytos, o rinkėjų aktyvumas bus nulinis dėl koronaviruso pandemijos išprovokuotos politinės krizės.

38 mln. gyventojų turinti Europos Sąjungos narė Lenkija atsidūrė keistoje „prieblandos zonoje“, kai prezidento rinkimai formaliai nėra nei atidėti, nei atšaukti, nes vyriausybė ir opozicija nesugebėjo susitarti dėl konstitucinio ir saugaus sprendimo.

„Fenomenalus“ atsigavimas?

Pietų Korėjos sostinėje Seule šeštadienį buvo uždaryti visi barai ir klubai, kai naujų COVID-19 atvejų grupė buvo susieta su vienu populiariausių naktinio gyvenimo rajonų.

REKLAMA

Nors šalis sušvelnino karantiną, pareigūnai po šių naujų atvejų, akcentavusių sunkumus stabdant viruso plitimą ir tuo pačiu metu gaivinant ekonomiką, perspėjo neprarasti budrumo.

Pasaulio ekonomikos skaičiai rodo didžiausią smukimą per beveik šimtmetį. Kompanijos yra priverstos nedirbti, smarkiai sutriko tiekimo grandinės, o šalių lyderiai vis labiau spaudžiami rasti išeitį.

Jungtinėse Valstijose, kur COVID-19 aukų skaičius yra didžiausias pasaulyje, prezidentas Donaldas Trampas sulaukė griežtos savo pirmtako Barako Obamos kritikos. Eksprezidentas viename nutekintame įraše sako, kad D. Trumpo veiksmai sprendžiant krizę yra „absoliuti chaotiška katastrofa“.

REKLAMA

Lapkritį perrinkimo sieksiantis D. Trumpas tvirtino, kad kiti metai bus „fenomenalūs“ JAV ekonomikai, ir ragino vėl atidaryti šalį, kurioje virusas per dieną ir toliau pareikalauja daugiau nei po tūkstantį gyvybių.

Jungtinės Valstijos balandį neteko be precedento daug – 20,5 mln. darbo vietų. Nedarbas JAV padidėjo iki 14,7 proc. ir yra didžiausias nuo Didžiosios depresijos laikų.

„Gyvenimas kainuoja pinigus“

Sveikatos apsaugos ekspertai perspėjo, kad nors naujų užsikrėtimo atvejų skaičiai kai kuriose Europos ir Azijos šalyse mažėja, kitos šalys, daugiausia – neturtingosios, išgyvena tik pirmuosius protrūkių etapus.

Irane, kuris yra COVID-19 epicentras Artimuosiuose Rytuose, daugelis žmonių naudojosi suvaržymų švelninimu nepaisydami susirūpinimo užsikrėtimo atvejų skaičiaus šoktelėjimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gyvenimas kainuoja pinigus, – sakė 22 metų Hamedas, kuris sostinės Teherano gatve ėjo be kaukės. – Žmonės turi eiti į darbą, nes šis virusas su mumis jau maždaug trys mėnesiai.“

Kaimyniniame Pakistane, kuris pagal gyventojų skaičių yra penkta valstybė pasaulyje, vyriausybė šeštadienį nutraukė karantiną, o gyventojai užplūdo turgus ir parduotuves, nors užsikrėtimo atvejų šalyje vis dar užregistruojama daug.

Tehmina Satar, Ravalpindyje išėjusi apsipirkti su seserimi ir sūnumis, sakė: „Džiaugiamės šiuo sprendimu, bet tuo pačiu metu širdyje bijau, kad jei liga plis, tai gali būti sukrečiama.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų