REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Dizainerė terasą pakeitė neatpažįstamai (nuotr. asm. archyvo)

Vis dažniau džiuginant šiltiems orams, daugelis nori kuo daugiau laiko praleisti lauke. Viena iš tokių alternatyvų tampa namų terasos. Kaip jas reikėtų įrengti ir ko būtina nepamiršti, tv3.lt portalo skaitytojams pasakoja dizainerė Kristina Čaikauskaitė-Skeivienė.

15

Vis dažniau džiuginant šiltiems orams, daugelis nori kuo daugiau laiko praleisti lauke. Viena iš tokių alternatyvų tampa namų terasos. Kaip jas reikėtų įrengti ir ko būtina nepamiršti, tv3.lt portalo skaitytojams pasakoja dizainerė Kristina Čaikauskaitė-Skeivienė.

REKLAMA

Ji pabrėžia, kad namų terasos tampa dar vienu kambariu, todėl ir jų įrengimas bei dekoras reikalauja daugiau kūrybiškumo.

„Svarbu nesuklysti ir iki menkiausių smulkmenų apgalvoti kiekvieną detalę, kad jos visos sudarytų darnią stilistinę visumą. Viskas yra svarbu: apšvietimas, apdailos medžiagos, koloritas, baldai, augalai – čia nėra atsitiktinių daiktų, nenumatytų elementų“, – sako dizainerė.

Ji dalijasi išskirtiniais patarimais, kuriais vadovavosi kurdama namų terasą. Ją įrengti užtruko tris mėnesius. Štai, kaip iš pradžių atrodė pavėsinė prie namo:

REKLAMA
REKLAMA

K. Čaikauskaitė-Skeivienė neslepia, kad pirminis vaizdas jos nesužavėjo, bet ji iškart įsivaizdavo, koks turi būti galutinis rezultatas. Tai, anot jos, ir yra svarbiausia:

REKLAMA

„Įsivaizdavau, kad ši terasa turi būti medinė, harmoningai įsiliejanti į gražų gamtos kampelį ir būtinai papuošta užuolaidomis, nes interjero neįsivaizduoju be jų. Tik užuolaidos įrėmina erdvę ir suteikia puošnumo, išbaigtumo įspūdį“.

Dizainerė pasakoja, kad pirmiausia buvo naujai suprojektuota visa elektros instaliacija.

„Terasoje, kaip ir kiekvienoje erdvėje svarbu numatyti kelis apšvietimo scenarijus, kuriančius vis kitokią nuotaiką. Aš siūlau 3-4 apšvietimo tipus“, – pataria K. Čaikauskaitė-Skeivienė.

Konkrečiai šiuo atveju buvo įrengtas sieninis apšvietimas, pakabintas pintas lauko šviestuvas ir pastatytas išskirtinio jaukumo suteikiantis ažūrinis metalinis toršeras.

REKLAMA
REKLAMA

Bene didžiausias dėmesys buvo skirtas terasos grindims. Dizainerė rekomenduoja nepagailėti investuoti į grindų dangą, nes tai yra pagrindas, kuris turi laikytis daugelį metų.

„Lauko kambario grindims parinkta maumedžių mediena. Ji atspari lauko sąlygoms, ilgaamžė, išsiskiria gražia faktūra ir spalva, todėl yra viena tinkamiausių. Norėjau estetinio vaizdo, tad terasos lentos sumontuotos su paslėpta tvirtinimo sistema „Camo“.

Turint vaikų ar anūkų, toks grindų paviršius saugesnis, nėra jokių sraigtų, atplaišų, malonu vaikščioti basomis. Žinoma, plastikinės būtų pigesnis variantas, bet, turint finansinę galimybę, visada rinkimės natūralų medį. Medinės grindis visada atrodo puikiai bei prabangiai“, – neabejoja K. Čaikauskaitė-Skeivienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Terasos sienos ir lubos apkaltos pušų lentomis, nes ši mediena yra ne tokia šakota, vientisa. Padengus ją švelnios gelsvos spalvos impregnatu sukuriamas jaukumo ir šilumos įspūdis.

„Patarčiau grindims, sienoms, luboms rinktis natūralų ar šviesų atspalvį, nes per laiką medis turi polinkį tamsėti. Švelni, gelsva spalva yra maloni akiai. Ir puikiai kontrastuoja su juodais akcentais: šviestuvais, žvakidėmis, metaline stilizuotų lapelių dekoracija ant sienos“, – sako dizainerė.

Kalbant apie lauko baldų pasirinkimą, K. Čaikauskaitė-Skeivienė sako, kad svarbu įvertinti medžiagas, iš kurių pagaminti baldai, jų kokybiškumą. Ji siūlo rinktis neutralių, neryškių spalvų baldus, nes ryškios spalvos laikui bėgant išblunka.

REKLAMA

Taip pat ji akcentuoja, kad baldai ne tik turi būti patogūs, lengvai prižiūrimi ir komfortiški, bet ir proporcingi erdvei:

„Dažnas užmiršta, kad mažam kambariui tinka mažesnė sofa, dideliam – didesnė. Baldų bei aksesuarų proporcijos dažnai lemia, ar bendra kambario erdvė atrodys harmoningai“.

Dizainerė neįsivaizduoja terasos be pakabinamo lauko krėslo ir sako, kad jis gali tapti tikra puošmena poilsio zonoje.

Dizainerė dėmesį pataria atkreipti ir į įvairius aksesuarus. Juos renkantis geriausia būtų laikytis kontrasto principo, tai yra, jei visas terasos apstatymas yra neutralių spalvų, aksesuarai turėtų būti ryškesni.

REKLAMA

„Neutralios spalvos yra nesenstančios, puikiai įsiliejančios į gamtos kampelį ir, svarbiausia, leidžiančios kiekvieną sezoną atnaujinti erdvę pakeičiant detales – pagalvėles, pledus ar pasodinant kitų spalvų augalus.

Kuo terasos apstatymas yra neutralesnis, tuo patarčiau naudoti ryškesnius aksesuarus. Pavyzdžiui, ryškios spalvos serviravimo indus ar pražydinti terasą gėlėmis“, – pataria dizainerė.

Ji sako, kad pagrindinis ir baigiamasis lauko kambario akcentas yra užuolaidos, kurios ne tik puošia erdvę, bet ir gali atlikti apsauginę funkciją:

„Užuolaidos yra puikus sprendimas pasislėpti ir nuo tiesioginių saulės spindulių, ir nuo lietaus. Svarbiausia, tinkamai pasirinkti audinį, spalvą, net siuvimo modelį, kad išlaikytų savo formą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos puikiai įrėmina erdvę, suteikia jaukumo ir puošnumo. Šviesi gelsva užuolaidų spalva puikiai dera prie sienų ir lubų“.

Dar vienas namų terasos akcentas – gėlės vazonuose. Dizainerė pataria, ką daryti, kad tai puoštų erdvę, o ne sukurtų chaosą:

„Reikėtų pasirinkti vienodo dizaino vazonus. Tai svarbu, nes žmonės pristato kokių tik turi ir tai darko vaizdą, sukuria chaosą.

Vazonuose dailiai atrodys susodinti kelių rūšių augalai, kurie gali derėti savo atspalviais, lapų bei žiedų struktūra. Derinant gėlių spalvas pagal atspalvius, kompozicija tampa švelni ir elegantiška.

Norint, kad kompozicija atrodytų puošni ir „pilna“, verta įsigyti šliaužančiųjų ar svyrančiųjų augalų. Puikiai tiks sidabrinė dichondra ar balta bacopa. Jei vazonus statome ant žemės, jame auginkime viršun besistiebiančias gėles.

REKLAMA

Taip pat siūlau įvesti baltai žydinčius augalus, nes balta spalva įspūdingai atrodo temstant“.

Namų terasai jaukumo, anot K. Čaikauskaitės-Skeivienės, gali suteikti paprastos detalės, tokios kaip vaza su pamerktomis gėlėmis, spalvingi puodeliai, lino staltiesė, stalo kilimėliai, jūros žolės stalo padėkliukai. Taip pat verta nepamiršti žvakidžių ir žibintų, kurie padėtų turėtų jaukesnius vakarus.

K. Čaikauskaitė-Skeivienė neslepia, kad sulaukė daug klausimų, ar tikrai terasa įrengta toje pačioje vietoje, nes skirtumas tiesiog pribloškiantis.

„Dažnai žmonės klausia: „Ar tai ta pati vieta?“. Viskas tikrai neatpažįstamai pasikeitę. Tačiau, taip, pavyko viską pakeisti ir suprojektuoti jaukią, gražią, estetišką terasą, sutvarkyti aplinką, apsodinti naujais želdiniais. Visur reikia įdėti pastangų, turėti galutinę viziją ir viskas tampa įmanoma“, – šypsosi dizainerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų