REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija penktadienį pareiškė, jog palaikytų siūlymą vadovaujant Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) atlikti tyrimą dėl visuotinio atsako į koronaviruso protrūkį, bet tik „kai pasibaigs pandemija“.

Kinija penktadienį pareiškė, jog palaikytų siūlymą vadovaujant Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) atlikti tyrimą dėl visuotinio atsako į koronaviruso protrūkį, bet tik „kai pasibaigs pandemija“.

REKLAMA

Tokį pareiškimą Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying paskelbė Kinijai susidūrus su nuolat augančiu kitų valstybių spaudimu leisti tarptautiniu mastu ištirti pandemijos ištakas.

Toks tyrimas turėtų būti vykdomas „atvirai, skaidriai ir įtraukiai“ bei vadovaujant PSO vadovui Tedrosui Adhanomui Ghebreyesusui, spaudos konferencijoje sakė Hua Chunying.

Ji pridūrė, kad tai turėtų įvykti „tinkamu laiku, pasibaigus pandemijai“.

Tačiau Hua Chunying nenurodė, kad tyrimo metu turėtų būti nagrinėjama ir viruso kilmė, nors JAV ir Australija vis garsiau reikalauja tarptautiniu mastu ištirti šį klausimą, tapusį viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių aštrėja įtampa tarp Vašingtono ir Pekino.

Vietoj to atlikus apžvalgą turėtų „būti apibendrinti tarptautinio reagavimo į pandemiją patirtis ir trūkumai, sustiprintas PSO darbas, patobulintas pagrindinės visuomenės sveikatos infrastruktūros plėtojimas ir pateikti siūlymai, kaip pagerinti pasaulio pasiruošimą kovai su rimtomis infekcinėmis ligomis“, sakė URM atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pareiškė, kad Kinija pasiruošusi bendradarbiauti su PSO siekiant nustatyti protrūkio kilmę, bet atmetė JAV raginimus atlikti visavertį tyrimą, kaltindama jas „šio klausimo politizavimu“.

REKLAMA

Hua Chunying pabrėžė, jog bet koks tyrimas turėtų būti grindžiamas Tarptautinėmis sveikatos taisyklėmis, ir turi būti patvirtintas Pasaulio sveikatos asamblėjos arba Vykdomojo komiteto – dviejų PSO valdymo organų.

PSO epidemiologė daktarė Maria Van Kerkhove trečiadienį pareiškė, kad agentūra derasi su Kinija dėl galimybės išsiųsti misiją, kuri tirtų viruso šaltinį tarp gyvūnų.

Tiek JAV prezidentas Donaldas Trumpas, tiek valstybės sekretorius Mike'as Pompeo griežtai kritikuoja numanomą skaidrumo stoką Kinijoje, ir ne kartą išsakė teoriją, kad virusas išplito iš Uhano maksimalaus saugumo virusologijos laboratorijos.

REKLAMA
REKLAMA

Šis pareiškimas tapo nesantaikos obuoliu tarp Kinijos ir JAV, o Pekinas kaltina JAV respublikonų politikus mėginimu prieš artėjančius prezidento rinkimus suversti kaltę kitiems.

Dauguma mokslininkų mano, kad virusas atsirado tarp gyvūnų, vėliau užsikrėtusių žmones.

Daugybė šalių, įskaitant Prancūziją, Vokietiją ir Jungtinę Karalystę, taip pat paragino Kiniją elgtis skaidriau, kalbant apie jos atsaką į virusą.

Pekinas kategoriškai neigia kaltinimus, kad jis slėpė informaciją, susijusią su pirminiu protrūkiu, teigdamas, kad tokie duomenys buvo laiku teikiami PSO ir kitoms valstybėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų