REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besitęsiantis karantinas ir neprognozuojama vasara varo į neviltį pajūrio kurortuose nakvynę siūlančius verslininkus. Vienas per kitą jie vardina, kokių turistų srautų jau neteko ir prognozuoja dar liūdnesnius mėnesius ateityje. Smūgį viešbučiams sudavė užsieniečiai, kurie Lietuvos pajūrio šiai vasarai visai atsisakė. Tad verslininkai prašo lietuvius gelbėti jų verslą, o kokias žada kainas?

Besitęsiantis karantinas ir neprognozuojama vasara varo į neviltį pajūrio kurortuose nakvynę siūlančius verslininkus. Vienas per kitą jie vardina, kokių turistų srautų jau neteko ir prognozuoja dar liūdnesnius mėnesius ateityje. Smūgį viešbučiams sudavė užsieniečiai, kurie Lietuvos pajūrio šiai vasarai visai atsisakė. Tad verslininkai prašo lietuvius gelbėti jų verslą, o kokias žada kainas?

REKLAMA

Pajūrio kurortinių miestų ir miestelių verslininkai su nerimu laukia vasaros. Karantiną šalies valdžia vėl pratęsė, o ir turistų srautai čia nesiveržia. Tuščius kambarius aprodo Nidos viešbučio direktorė Algima. Moteris pasakoja, kad čia, kaip ir kiekvieną vasarą, turėjo miegoti svečiai iš Vokietijos. Jau aišku, kad šiemet jų čia nebus.

„Balandžio 25 mes turėjome pradėti savo kurortinį sezoną. Gegužės mėnesį mes turėjom ir vokiečių turistų grupių, mes turėjom du didžiausius tarptautinius seminarus, mes turėjome dar vieną lietuvių seminarą, labai didžiulį, apie 100 žmonių. Visa tai neįvyks, visa tai yra anuliuota“, – sako „Nidos banga“ direktorė Algima Noreikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tad verslininkai su jauduliu balse kviečia lietuvius gelbėti Nidą.

„Aš noriu pakviesti visas Lietuvos turistines agentūras pamatyti mus. Sugrįžti į Lietuvą, sugrįžti į Kuršių Neriją. Čia yra ir Juodkrantė, čia yra ir Pervalka nuostabi. Ir padėti mums kažkaip bendromis jėgomis išgyventi. Taip gerai, kaip buvo, mes turbūt jau niekad negyvensim, bet vienas kitam petį pakišę“, – pasakoja A. Noreikienė.

REKLAMA

Nidos verslininkai žada ir kainas nuleisti. Kurorto valdžia tikina, esą taip pat prisidės gelbėdami Nidą. Politikai įvažiavimo į Neringą, vadinamąjį ekologinį mokestį, atvykstantiems automobiliu šiai vasarai pakėlė nuo dvidešimties iki trisdešimties eurų. Tačiau dabar svarsto jį naikinti.     

„Taryboj esam apkalbėję, kad jeigu pasirodys taip, kad visiškai tuščia, gali tekti tarybai priimti ir galbūt nulinį tarifą. Galbūt minimalų kažkokį. Bet, aišku, tada reikės iš pagrindų peržiūrinėti biudžetą, nes iš to mokesčio suplanuota paplūdimių priežiūra ir daugybė kitų darbų“, – teigia Neringos meras Darius Jasaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuščias ir Šventosios miestelis. Verslininkai skundžiasi, kad ypač kenčia dideli paslaugų kompleksai, kuriuose vyko vestuves ar įmonių šventės. Dabar visos jos nukeltos jau į 2021-ųjų vasarą. Tad verslininkai tikisi klientus šiemet privilioti išlaikydami stabilias kainas.

„Turbūt laikysime panašias kainas. Kelt nekelsim, turbūt paliksim tą patį ir žiūrėsim eigoje, kas bus. Jeigu nebus didelių apribojimų ir bus viskas lengviau, tai, manau, kad ir nekelsim – paliksim šiais metais tas pačias kainas“, – kalbėjo „Pajūrio sodyba“ direktorius Arūnas Riepšas.

Palangos verslininkai su pažadais išlaikyti tas pačias kainas, kaip pernai – šiek tiek atsargesni. Esą dėl karantino gali tekti imtis papildomų apsaugos priemonių, todėl papildomos išlaidos – garantuotos, nors kelti kainas neleis didelė konkurencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai užkelti šitą prieaugį, kainos augimą, ant kliento pečių mes manom, kad mes negalėsim. Mes turim kažkiek prisiimti patys tą atsakomybę ir tą sąnaudų dalelę. Tai manom, kad kainos drastiškai tikrai nekils“, – sako Palangos viešbučių asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Tačiau ne visi kurortų svečiai verslininkų žodžiais tiki. Žmonės mano, kad viešbučiai mėgins atsigriebti už nedarbą karantino metu ir kainas gali kilstelti paskutinę akimirką atostogoms jau prasidėjus. Tiesa, yra manančių ir priešingai:

„Nu, kažkiek simboliškai, gal, bet orientuosis į žmonių supratimą. Ten, arbatpinigius, kad kažkiek tai.“

REKLAMA

„Aš manau, kad taip, užkelti gali, nes vakar skaičiau, kad už 3 dienas 300-400 eurų prašo, nes, jo tikrai žmonės nekeliaus šią vasarą ir pakels kainas, bet reikia tikėtis geresnio.“

„Užkėlę kainas jie gali prarasti savo klientus, nes šiaip ar taip latviai ne taip toli. Aš manau, kad tikrai nekels.“

Kaip pastaroji pašnekovė galvoja ir turizmo verslo specialistai. Jų teigimu, uždarose patalpose karantiną praleidę žmonės norės ilsėtis ir kaimo turizmo sodybose, tad šių verslas turėtų suklestėti. O su jomis konkuruodami viešbučiai privalės išlaikyti esamas kainas arba net jas mažinti.

„Kaip dabar labai populiarūs jau atsidarę pažintiniai takai, pasivažinėjimai dviračiu, tai, manau, tokia bus ir vasara. Bus tie individualūs turai. Keliavimas šeimomis atskirai, ne grupėmis ir, ko gero, miestams tikrai reikės pakovoti už turistus“, – pasakoja turizmo specialistė Romena Savickienė. 

Dabar skelbiamomis kainomis, jei du žmonės planuoja pailsėti trimis žvaigždutėmis įvertintose patalpose liepos viduryje savaitgalį, para Nidoje jiems atsieis vidutiniškai 250 eurų, Palangoje – apie 200, o Šventojoje – apie 190 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų