REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje informavo, kad savaitgalį vėl laukia testavimai.

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje informavo, kad savaitgalį vėl laukia testavimai.

REKLAMA

„Ir šį savaitgalį kviesime tirtis vaistinių, prekybos vietų darbuotojus, kviesčiau registruotis karštojoje linijoje ir atlikti testus. Kas yra nauja, nei buvo praėjusią savaitę, kviečiama tirtis ir darželių darbuotojus, nes jiems vėl teks grįžti darbus“, – kalbėjo ministras.

Jis pasidžiaugė, kad atlikti praėjusį savaitgalį vykdyti testavimai neparodė netikėto viruso plitimo visuomenėje.

Ištyrus likusius pirmojo proaktyvaus, ilgąjį savaitgalį organizuoto tyrimo ėminius, koronavirusinė infekcija (COVID-19) patvirtinta tik vienam žmogui. Jam tyrimas paimtas Vilniuje. 

REKLAMA
REKLAMA

Nuo gegužės 1 d. iki gegužės 3 d. dešimtyje savivaldybių išdalinta beveik 9 tūkst. kvietimų, pasitikrino 3762 žmonės. Pasitikrinti galėjo visi norintys, nors nejaučiantys jokių simptomų.  Kvietimus dalijo Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Utenos, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Tauragės, Telšių, Alytaus savivaldybės.

REKLAMA

Remiantis savivaldybių pateiktais duomenimis, Vilniuje išdalinti 3726 kvietimai, Kaune – 2033, Panevėžyje – 600, Klaipėdoje – 500, Marijampolėje – 248, Šiauliuose – 300, Telšiuose – 400, Tauragėje – 222, Utenoje – 300, Alytuje – 395. Atitinkamai pasitikrinti atvyko: 2105, 373, 197, 143, 198, 247, 130, 122, 119, 128 žmonės. 

Kartu jis priminė, kad artėja savaitgalis, oras šyla. „Sulaukiame daug klausimų, kaip leisti laiką prie vandens, paplūdimiuose, tai tvarkos yra nurodytos. Be abejo, maudantis kaukės dėvėti nereikės, bet kitur paplūdimyje galioja bendros karantino taisyklės“, – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar jau būtų galima aplankyti artimuosius, tėvus, jis pabrėžė, kad tą rekomenduojama daryti nebent tik per atstumą, naudojant apsaugos kaukes. 

Naujų atvejų toliau mažėja

Naujų koronaviruso atvejų skaičius Lietuvoje toliau mažėja – naujausiais Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 8 d. duomenimis, jų per vakar nustatyta vos 3. 

Du iš naujų atvejų užfiksuoti Antavilių pensionate, užsikrėtė dvi darbuotojos. NVSC duomenimis, Antavilių pensionate koronavirusas diagnozuotas iš viso 7 darbuotojams ir 11 pacientų.

Pasveikusių asmenų skaičius (765) išlieka didesnis nei sergančių, kurių šiuo metu yra 618. Iš viso šalyje patvirtinti 1436 ligos atvejai konkretiems žmonėms. Per vakar dieną ištirtas 8101 ėminys dėl įtariamo koronaviruso, iki šiol iš viso ištirtas 172 191 ėminys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirusių nuo COVID-19 skaičius nepakito, jų yra 49, tačiau viena mirtimi išaugų mirusiųjų asmenų skaičius, kurie buvo užsikrėtę koronavirusu, bet mirė dėl kitų priežasčių. Izoliacijoje šiuo metu yra 284 asmenys.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas. Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.), būtina dėvėti apsaugines priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų