REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokiniai galėtų grįžti į mokyklas: siūlomos dvi datos

Abiturientai galės atsisakyti kai kurių egzaminų iki gegužės 18 d.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras paskelbė, kad svarstoma leisti mokiniams grįžti į mokyklas 2 savaitėms. Ministerija turi žinių ir abiturientams, šiemet laikantiems brandos egzaminus. Jie galės atsisakyti dalies jau pasirinktų egzaminų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras paskelbė, kad svarstoma leisti mokiniams grįžti į mokyklas 2 savaitėms. Ministerija turi žinių ir abiturientams, šiemet laikantiems brandos egzaminus. Jie galės atsisakyti dalies jau pasirinktų egzaminų.

REKLAMA

Keičiasi ir egzaminų laikymo tvarka. Abiturientai jau anksčiau, prieš paskelbiant karantiną, buvo pasirinkę, kokius brandos egzaminus laikys. Tačiau ministerija, atsižvelgus į dabartinę situaciją, iki gegužės 18 d. leis abiturientams atsisakyti dalies pasirinktų egzaminų, jei jie nėra būtini būsimoms studijoms ar būsimai karjerai.

Pavyzdžiui, abiturientas buvo pasirinkęs laikyti 5 brandos egzaminus. Pagal patvirtintą naują tvarką, per artimiausias 10 dienų jis gali atsisakyti egzaminų, kurių jam nereikia stojant į pasirinktą aukštąją mokyklą, ir laikyti, pavyzdžiui, tik 3 egzaminus.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius teigė, kad šiuo metu bendrojo ugdymo mokyklos dirba nuotoliniu būdu, tačiau svarstoma galimybė bent 2 savaites grįžti į mokyklas ir dirbti įprastu būdu.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstoma, kad pradinukai grįžtų nuo gegužės 25 d., o pagrindinio ir bendrojo ugdymo mokiniams nuo birželio 1 d. Tam, pasak ministro, reikia sulaukti Vyriausybės sprendimo, kurio galima tikėtis kitą savaitę.

REKLAMA

Transliaciją žiūrėkite:

„Bent dvi savaites siūlytume mokykloms dirbti gyvai, jeigu jos tokias galimybes turėtų“, – sakė A. Monkevičius.

Pasak ministro, jei Vyriausybė leis mokiniams grįžti į mokyklas, mokslo metus Vyriausybė mokykloms rekomenduos baigti tuo metu, kaip ir buvo suplanavusios, bet būtinai bent dvi savaites mokytis gyvai – ne nuotoliniu būdu.

Ministras taip pat pažymėjo, kad mokyklų atvėrimas nebus privalomas – sprendimus priims ugdymo įstaigos. Jis teigė jau žinantis, kad mokslo metus nuotoliniu būdu baigti planuoja Vilniaus licėjus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nebūtų kažkoks privalomas grįžimas žūtbūt, tai būtų galimybė, jei mokykla mato ir gali suorganizuoti grįžimą, nes ir psichologai pataria, kad vaikams grįžimas į klases, pabendravimas su pedagogais gyvai, yra svarbus“, – sakė A. Monkevičius.

Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė sakė, kad iki gegužės 18 d. abiturientai turi galimybę atsisakyti brandos egzaminų, jei jų poreikio nėra, svarstant apie būsimas studijas ar būsimą karjerą.

Pasikeitė ir egzaminų laikymo tvarka. Jei anksčiau egzaminus vienoje klasėje laikydavo 14 abiturientų, pagal naują tvarką į klasę bus leidžiami 9 egzaminą laikantys mokiniai, vienai mokinių grupei bus paskirtas vienas vykdytojas, taip pat būtų galima pasitelkti ir papildomą vykdytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„O dėl kaukių ir pirštinių naudojimo, jei bus reikalavimas galiojantis bendrai, kad viešoje vietoje turi būti naudojamos kaukės ir mūvimos pirštinės, tai galios ir brandos egzaminų metu. Jei nebebus – kandidatai galės pasirinkti ir būti su jomis, ar be jų“, – sakė A. Ranonytė.

A. Monkevičius teigė, kad ministerija gavo siūlymų, kad atestatą abiturientai, neplanuojantys studijuoti aukštojoje mokykloje, galėtų gauti išlaikę vieną egzaminą. Tačiau, anot ministro, apsvarsčius visus pasiūlymus, lieka ta pati tvarka – norint gauti atestatą, abiturientas turi išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros bei vieną pasirinktą egzaminą.

REKLAMA

Egzaminų sesiją numatyta pradėti birželio 22 dieną, o baigti iki liepos 21 d.

Pirmasis stojimų į aukštąsias mokyklas etapas vyks iki rugpjūčio 18 d., antrasis turėtų baigtis rugsėjo 4 d., o mokslo metus aukštosioms mokykloms siūloma pradėti dar po beveik dviejų savaičių.

Ministras teigė, kad nuo gegužės 18 d. yra numatyta galimybė atsiverti darželiams ir teikti visą pilno ugdymo paslaugą. Iki šiol į darželius galėjo eiti tik tie vaikai, kurių tėvai dėl svarbių priežasčių negalėjo prižiūrėti savo atžalų. Pasak ministro, dabar šalyje vaikus priima 230 įstaigų, darželius lanko per 800 vaikų.

„Labai atidžiai turime pasirengti darželių darbui“, – sakė A. Monkevičius.

Pasak ministro, darbą atnaujinę darželiai turės užtikrinti, kad darbuotojai dirbtų tik vienoje grupėje, vaikai lankytų nuolat tą pačią grupę, skirtingos vaikų grupės nekontaktuotų tiek patalpose, tiek lauke. Negalės būti organizuojamos bendros veiklos kelioms grupėms.

REKLAMA

Taip pat turės būti vertinama visų priimamų vaikų sveikatos būklė ir karščiuojantys, turintys viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių nebūtų priimami.

A. Monkevičius pasakojo, kad, jei karantino sąlygos bus dar sušvelnintos, vasarą bus galima vykdyti ir neformalaus švietimo veiklas vaikams. Pasak jo, tam bus paskirta apie 2,5 mln. eurų, kurie turėjo būti skirti Dainų šventei ir kitiems renginiams, kurie dėl koronaviruso neįvyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų