REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai lietuvių piktinasi vaizdeliu, kaip Vilniaus oro uoste tarnybinis visureigis ant pakilimo tako įnirtingai vaikosi ir taikosi pervažiuoti čia atklydusią lapę. Įvykiu susidomėjo ir policija, ir aplinkosaugininkai. Jei lapė nesirgo pasiutlige ir buvo mirtinai sužalota tyčia, už žiaurų elgesį su gyvūnu kaltininkams gali grėsti net ir įkalinimas iki vienerių metų.

Tūkstančiai lietuvių piktinasi vaizdeliu, kaip Vilniaus oro uoste tarnybinis visureigis ant pakilimo tako įnirtingai vaikosi ir taikosi pervažiuoti čia atklydusią lapę. Įvykiu susidomėjo ir policija, ir aplinkosaugininkai. Jei lapė nesirgo pasiutlige ir buvo mirtinai sužalota tyčia, už žiaurų elgesį su gyvūnu kaltininkams gali grėsti net ir įkalinimas iki vienerių metų.

REKLAMA

Vilnietė Edita Vilniaus oro uosto teritorijoje užfiksavo nemalonų incidentą. Įmonės automobilis po pakilimo ir nusileidimo takus įnirtingai vaikosi nediduką gyvūnėlį, kaip dabar paaiškėjo, lapę. Po kurio laiko visureigis žvėrelį pasiveja ir kliudo.

Mergina, kuri gyvena visai šalia oro uosto, pasakoja, kad pirmiausia išgirdo cypiančias padangas ir keistai manevruojančią mašiną. Į teritoriją prasmunkančių gyvūnų ji tikina mačiusi ir anksčiau – net stirnų, tačiau tokio žiauraus darbuotojų elgesio šįkart ji nesitikėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai gyvūnėlis galų gale išseko, jį džipas tiesiog pervažiavo. Po kelių minučių dar tas džipas važinėjo, žiūrėjo, ar tikrai pervažiavo. Ir po 15 minučių atvažiavo antras džipas, išsitraukė kastuvą, įsidėjo į maišą, įsimetė į mašiną ir išvažiavo visi“, – sako liudininkė Edita.

REKLAMA

Kadrai, kuriuose matyti, kaip darbuotojai jau, greičiausiai, nebegyvą lapę įsideda į maišą ir išvažiuoja. Susisiekus su oro uosto administracija, pastaroji tikina, kad toks darbuotojų elgesys netoleruotinas. Esą po įvykio buvo iškviestos tarnybos ir pradėtas vidinis tyrimas. Pasak atstovo žiniasklaidai Mariaus Zeleniaus, jei paaiškės, kad darbuotojai elgėsi piktybiškai situacija, bus įvertinta griežtai ir principingai.

„Lietuvos oro uostai griežtai pasisako prieš bet kokį žiaurų elgesį su gyvūnais. Norėčiau priminti, kad oro uostuose nuolat taikomos įvairios prevencinės priemonės dėl laukinių gyvūnų kontrolės. Turime ir garsines patrankas, ir garsinius signalus, specialias tvoras. Vandens telkinių, žolės priežiūrą“, – pasakoja oro uosto atstovas Marius Zelenius.

REKLAMA
REKLAMA

Oro uostas stebisi, kaip gyvūnas galėjo į teritoriją patekti, mat du kartus per parą darbuotojai apvažiuoja visą teritoriją ir tikrina, ar tvorose nėra pažeidimų, ar ertmių, kurios tuoj pat yra sutvarkomos.

Na, o Gyvūnų globėjų asociacijai vadovaujančiam Vytautui Gustaičiui keista, kad administracija į juos nesikreipė, mat būtent ši organizacija yra atsakinga už tokius atvejus, kuomet į žmogaus erdvę patenka laukiniai gyvūnai.

Pasak V. Gustaičio, nors pakilimo ar nusileidimo takas išties rizikinga vieta, kuomet lakstantis gyvūnas gali sukelti pavojų lėktuvuose esantiems žmonėms, tačiau per karantiną skrydžių skaičius yra minimalus, todėl tiesiog buvo priimtas skubus ir neatsakingas sprendimas. O ir vykstant intensyviems skrydžiams oro uostas tiesiog galėtų į juos kreiptis ir pasiskolinti specialias gaudykles gyvūnams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra specialios gaudyklės, kuriomis gyvūnas yra sugaunamas. Esame jų nusipirkę įvairių dydžių. Pradedant nuo mažų gyvūnų, baigiant dideliais. Tokios gaudyklės pagalba mes gyvūnus pagauname gyvus, visiškai nesusižeidusius ir juos išvežam į reikiamą vietą, ir ten paleidžiame“, – teigia asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis.

Aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką toks neatsakingas oro uosto darbuotojų požiūris supykdė. Esą tokia didelė įmonė, kuri investuoja didžiulius pinigus, galėtų tinkamai pasirūpinti visais savo verslo aspektais.

„Policija turėtų pradėti tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais ir tiems asmenims, kurie taip pasielgė, nes tai, ką ir jūs matėte ir aš mačiau, kad, greičiausiai, tas gyvūnas buvo nudaigotas, reiškia, tokiu atveju jiems gali grėsti viešieji darbai, bauda arba net laisvės atėmimas iki vienerių metų“, – kalbėjo ministras K. Mažeika.

REKLAMA

Nors policija apie įvykį informuota, ikiteisminis tyrimas dar nepradėtas. Pareigūnai aiškinasi aplinkybes. Apžiūrėti lapės atvyko ir veterinaras. Bus tiriama, ar žvėrelis nesirgo pasiutlige, o vėliau ir priimami sprendimai. Bus sprendžiama, ar oro uostui taikyti sankcijas.

Gamtininkai įspėja, kad miestuose dėl karantino sumažėjus žmonių ir automobilių srautams, laukiniai gyvūnai vis dažniau pabando užsukti į ištuštėjusias gatves. Štai ketvirtadienį viduryje dienos pačiame Vilniaus centre prie Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos būstinės nufotografuotas jaunas stirninas, medžiotojų vadinamas „ožiu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų