REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reaguodama į klaidingą viešumoje pateiktą informaciją dėl kontracepcijos kompensavimą 15–20 metų amžiaus merginoms Lietuvos akušerių ginekologų draugija išplatino pranešimą. 

Reaguodama į klaidingą viešumoje pateiktą informaciją dėl kontracepcijos kompensavimą 15–20 metų amžiaus merginoms Lietuvos akušerių ginekologų draugija išplatino pranešimą. 

REKLAMA

„2020 m. gegužės 5 d., žiniasklaidoje pasirodė informacija apie skubiosios kontracepcijos merginoms nuo 15 iki 20 metų kompensavimą. Norėtume informuoti, kad pateikta informacija yra klaidinga. 

2018 m. rugpjūčio mėn. Lietuvos akušerių ginekologų draugijos (LAGD) valdyba svarstė klausimą dėl kontracepcijos kompensavimo inicijavimo Lietuvoje. Daugelyje Europos šalių kontracepcija moterims yra kompensuojama. Įvertinę šalies galimybes, nutarėme kreiptis kompensacijos kontracepcijai pačiai pažeidžiamiausiai grupei – merginoms nuo 15 iki 20 metų“, – teigiama pranešime.

Rašte pabrėžiama, kad nepilnametės nėščiosios daug dažniau gimdo neišnešiotus naujagimius, nėštumo metu serga įvairiomis infekcinėmis komplikacijomis, turi lytiniu keliu plintančių infekcijų, šlapimo takų infekcijų, preeklampsijų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Dar didesnį nerimą kelia paauglių nėštumo socialinis aspektas. LAGD Paauglių ir vaikų ginekologijos sekcija atliko mokslinės literatūros analizę ir pasiūlė šiuo metu efektyviausią metodą šiai pacienčių grupei – Levonorgestrelio intrauterininę sistemą. 2019 m. birželio mėn. LAGD pateikė paraišką vaistinio preparato Levenorgestrelio (Fleree) kompensacijai. 

REKLAMA

Indikacija, kuriai siūlyta kompensuoti: merginoms nuo 15 iki 20 metų, kurios kreipiasi į gydytoją akušerį ginekologą konsultacijai dėl kontracepcijos. 2020 m. kovo 23 d. LR SAM Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija įrašė šį vaistą į Rezervinių vaistų sąrašą (tai reiškė, kad vaistas kartu su kitais laukia eilės, kol iš PSDF bus skirta lėšų jį kompensuoti).

2020 m. balandžio 3 d. LR SAM Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nutarė vaistą, kuris buvo Rezervinių vaistų sąraše, kompensuoti“, – aiškinama kreipimesi.

Pabrėžiama, kad kontracepcijai bus kompensuojama Levonorgestrelio intrauterininė sistema, o ne Levonorgestrelio tabletės skubiai kontracepcijai.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų