REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krantinės gatvėje Kupiškyje gyvenantys žmonės pamažu bando grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Šiandien daugiabutyje, kuriame įvyko sprogimas, buvo atnaujintas dujų tiekimas. O rytoj jau žadama sutvarkyti ir per gaisrą išdegusius elektros laidus.

Krantinės gatvėje Kupiškyje gyvenantys žmonės pamažu bando grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Šiandien daugiabutyje, kuriame įvyko sprogimas, buvo atnaujintas dujų tiekimas. O rytoj jau žadama sutvarkyti ir per gaisrą išdegusius elektros laidus.

REKLAMA

Vis dėlto, labai tikėtina, kad žmonės dar ilgai nesijaus ramiai vien dėl per savaitę įvykusių dviejų incidentų. Kiek mažiau nei prieš savaitę viename šioje gatvėje esančių daugiabučių nugriaudėjo sprogimas, kilo gaisras.

Per šį incidentą sunkius sužalojimus patyrė 40 proc. kūno nudegusi moteris, taip pat nukentėjo jos paauglė dukra. Neprabėgo nė savaitė, o gegužės 5-ąją vėl buvo kviečiama pagalba.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai pranešė, kad toje pačioje Krantinės gatvėje esančiame daugiabutyje gyventojai pajautė dujų nuotėkį. Pranešimas buvo gautas gegužės 5-ąją apie 20.45 valandą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Ugniagesiams atvykus, viename iš butų jautėsi dujų kvapas, pastebėta, kad dujos sklido per sklendę. Iš namo buvo evakuota 50 žmonių, Civilinės saugos komisija jiems suteikė maitinimą ir apgyvendinimą kolektyvinės apsaugos patalpose. Dujų tiekimas namui buvo sustabdytas. 

REKLAMA

Tvarkymo darbai atlikti

Bendrovės „Suskystintos dujos“, kuri prižiūri Kupiškį, direktorius Valdas Budukevičius kalbėdamas apie vykdytą evakuaciją akcentavo žmonių baimę:

„Kol kas sunku pasakyti, ar buvo pagrindas evakuacijai. Esmė, kad butas į kurį buvo kviečiama pagalba buvo užrakintas. Tikėtina, kad vakar kilo nepagrįsta baimė, bet suprantame žmones. O apie prieš savaitę įvykusį sprogimą nieko nekomentuosiu, nes vyksta tyrimas.“

V. Budukevičius teigė, kad su savivaldybės atstovai dialogas vyksta ir bandoma spręsti iškilusias problemas: „Praėjusį ketvirtadienį buvo surengta vaizdo konferencija. Vėliau buvome susitikę tiek su savivaldybės atstovai, tiek su namo gyventojais. Visus butus praėjome, apžiūrėjome. Priimtas sprendimas pakeisti visus čiaupus namuose. Dalis jų buvo įrengta dar sovietmečiu.“

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas pridūrė, kad įvykęs sprogimas pasėjo baimę, todėl sulaukiama gyventojų skambučių su prašymais atvykti pas juos atlikti patikrinimą, nors nėra jaučiamas dujų kvapas.

Atliekami du tyrimai

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos Techninės priežiūros departamento direktorius Andrius Daščioras tv3.lt pasakojo, kad šiuo metu pateikti konkrečius atsakymus dėl situacijos Kupiškyje dar anksti:

„Tyrimas pradėtas tik gegužės 6-ąją. Mūsų specialistai buvo nuvykę į sprogimo vietą bei į tą kitą namą, iš kurio buvo evakuoti žmonės. Iš tiesų matome tam tikrų problemų. Tam pačiame name skirtingose vietose problemos kartojasi. Kol kas tik tiek galime pasakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas susiję su saugumu, tai pradėti du tyrimai. Vienas dėl avarijos Krantinės g. 8, kur įvyko sprogimas. Sieksime atskleisti priežastis, įvertinti pasekmes, kaip ir kas reagavo. Antras tyrimas susijęs su bendrovės „Suskystintos dujos“ reguliuojamos veiklos patikrinimu. Bus tikrinami visi dujų rezervuarai.

Esame nusimatę patikrinti iki 10 proc. butų Kupiškyje. Norime įvertinti jų būklę. Tokie patikrinimai numatyti ne tik Kupiškyje, bet ir Lietuvoje. Tikrinsime ir žiūrėsime ar problema egzistuoja tik Kupiškyje, ar visoje Lietuvoje. Preliminariai per du mėnesius bandysime tą padaryti.“

A. Daščioras teigė, kad tam tikra dalimi problematika dėl dujų Kupiškyje buvo žinoma: „Mūsų specialistai šių metų vasario 25 d. buvo pakviesti į Kupiškio savivaldybę, ten vyko posėdis, kur buvo paliesta ir suskystintų dujų problematika. Pagal tai, ką mūsų specialistai deklaravo, Kupiškio savivaldybė turėjo pateikti argumentuotą raštą, kaip pagrindą, kuriuo remiantis galėjome pradėti patikrinimą. Bet tokio rašto sulaukėme tik balandžio 30 d. Tą pačią dieną, kai įvyko sprogimas.“

REKLAMA

Bet kuriuo atveju, specialistai teigiamai įvertino sprendimą evakuoti žmones, nes tokioje situacijoje geriau būti atsargesniems nei sulaukti dar skaudesnių nei jau esamos pasekmių: „Jau turėjome vieną skaudų įvykį, todėl geriau apsidrausti nei laukti ar kažkas įvyks. Mano žiniomis, dujos į Krantinės g. 8 (kur įvyko sprogimas – aut. past.) netiekiamos. Jos bus atnaujintos tik visame name atliktus tam tikrų detalių keitimo darbus.“

Kupiškio rajono savivaldybės laikinai Administracijos direktoriaus pareigas einanti Ingrida Bernatavičienė paneigė informaciją, kad jie kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą pagalbos per vėlai:

REKLAMA

„Po vasario pabaigoje vykusio posėdžio, dar kovo 5 d. tarybos Šiaulių skyriaus atstovui buvo siųstas raštas dėl informacijos pateikimo. Siųsta informacija tam atsakingam asmeniui, kuris dalyvavo vasario pabaigoje savivaldybėje vykusiame posėdyje.

Buvo pateikta informacija, kada ir su kuo susirašinėjome, kokius raštus pateikėme, kur kreipėmės. Dabar jie sako, kad negavo, nors yra siųstas ir su elektroniniu parašu pasirašytas dokumentas. Tik pabrėšiu, kad balandžio 30 d, mes siuntėme jau pakartotinį prašymą įvertinti situaciją.“

Situacija tokia, kad išsiųstas dokumentas esą adresato nepasiekė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų