REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netrukus duris pagaliau atvers odontologų kabinetai. Vyriausybės nutarimu, odontologai jau galės teikti ne tik būtinąją pagalbą. Tačiau pacientų apgulčiai besiruošiantys odontologai įspėja jau dabar – kai kurių paslaugų gali tekti laukti ištisus mėnesius. Be to, už gydymą teks plačiau atverti pinigines.

Netrukus duris pagaliau atvers odontologų kabinetai. Vyriausybės nutarimu, odontologai jau galės teikti ne tik būtinąją pagalbą. Tačiau pacientų apgulčiai besiruošiantys odontologai įspėja jau dabar – kai kurių paslaugų gali tekti laukti ištisus mėnesius. Be to, už gydymą teks plačiau atverti pinigines.

REKLAMA

„Rekomenduoju kiekvienam pabandyti. Apsirenkit viską, ką turite, „ant viršaus“: naro kostiumą, tada užsidėkit respiratorių, skydelį ir pamatysite, kad po penkių minučių pritrūksta oro“, – sako burnos chirurgė Rūta Rastenienė.

Per atvertą langą karantininiais darbo ypatumais dalijasi skubiąją pagalbą sostinės Žalgirio klinikoje teikianti burnos chirurgė Rūta Rastenienė. Netrukus ji išskuba gydyti paciento.

Tačiau vyriausybei švelninat karantiną, juo nuo gegužės 18 d. – po dviejų mėnesių pertraukos – odontologai pagaliau galės atnaujinti paslaugas, kurios per karantiną buvo draudžiamos.

REKLAMA
REKLAMA

„Viena odontologinė kėdė gali priimti apie 10-15 pacientų per dieną, o karantino metu tik 2-3 pacientus per dieną, kuriems reikia tos skubios pagalbos. Žinoma, skambučių yra žymiai daugiau. Žmonėms ir nuskyla dantys, ir plombos iškrenta ir protezai lūžta, ir atsiklijuoja. Tikrai trukdo gyventi, bet, deja, tos pagalbos suteikti negalime“, – pasakoja gydytoja odontologė Marija Jagminaitė-Čaplikienė.

REKLAMA

Kol kas negali, bet netrukus jau galės. Tiesa, odontologijos kabinetams per šį laiką teks parengti planą, kaip jie ketina saugiai atnaujinti paslaugas. Naują odontologų susikurtą darbo tvarką turės palaiminti Visuomenės sveikatos centras.

,,Aišku, pagrindiniai principai – distancija, higiena, apsaugos priemonės. Kaip ir visur, šitie principai tie patys, tik formos skiriasi“, – teigia Visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

Tad odontologai jau ruošiasi pacientų antplūdžiui, tačiau Žalgirio klinikos vadovė tvirtina, kad net ir atvėrus odontologijos kabinetų duris, pagalbos sulauks ne visi jos prašantys. Bent ne iškart. Esą kai kurių odontologinių paslaugų gali tekti laukti net ne vieną mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime sąrašus, kur tai nebuvo būtinoji pagalba, bet buvo blogai namuose. Ir tokių žmonių yra labai nemažai. Visi nauji tie gydymai atsidės ir nežinau kiek. Manau, tikrai ne vienam mėnesiui, gal net ir ne dviem“, – kalbėjo Žalgirio klinikos vadovė Alina Pūrienė.

Sostinės „Vingio“ klinikoje būtinąją pagalbą teikti ruošiasi odontologas Martynas Pempė. Kūną jis slepia bent po keliais apsauginiais sluoksniais.

Anot odontologijos rūmų tarybos pirmininko Alvydo Šeikaus, sušvelninus sąlygas svarbiausia ir toliau maksimaliai apsaugoti medikus, kad odontologijos kabinetai netaptų koronaviruso židiniais.

„Kiekvienas pacientas yra traktuojamas kaip infekcijos šaltinis ir kadangi odontologo darbas yra toks, kad maždaug yra 20 cm nuo burnos, pacientas neturi kaukės. Čia yra pavojingas darbas ir, aišku, užtruks vieno žmogaus priėmimas ilgiau. Po kiekvieno žmogaus visa klinika turės būti dezinfekuojama“, – sako tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kaip maksimaliai odontologijos kabinetuose saugumą užtikrinti, odontologams iš karto patarti negalėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Bus ir operacijų vadovo paruošti sprendimai, kaip specialistai turi būti apsirengę, kaip organizuoti paslaugas“, – pasakoja sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tačiau jau dabar aišku viena. Dėl išaugusių saugumo reikalavimų odontologų paslaugos brangs – tiek mokamos paslaugos valstybinėse įstaigose, tiek privačiose klinikose.

„Deja, kainos turėtų kilti, nes vertiname tiek priemonių visų kaštus, tiek patalpų dezinfekciją, aprangos visi elementai, tiek tai, kad pacientus turėsime priimti rečiau, patalpas atitinkamai paruošdami“, – teigia gydytoja odontologė Marija Jagminaitė-Čaplikienė.

REKLAMA

„Jeigu respiratoriui išleidome, na, nevienodai, bet iki 5 eurų pirkdami, tai va pacientui jau viena bus kaina. Papildomos aprangos taip pat vienkartinės, kurios kainuos. Taip pat bus atvejų, kai reikės dėtis dvigubas pirštines, tai vėl tai yra padidinta kaina. Tai viską suskaičiavus, aš manau, vis tiek bus didesnė pacientams kaina. Apie 20 eur, gal virš 20 eur turėtų būti“, – kalbėjo A. Pūrienė.

Beje, odontologai tvirtina, kad daugiau jiems atsieis ne tik pačios apsaugos priemonės, bet ir jų utilizavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų