REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paukštiena – mėsa, kurios vartojimas kasmet vis labiau auga ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Kaip neapsirinkti ir nusipirkti kokybišką paukštieną?

Paukštiena – mėsa, kurios vartojimas kasmet vis labiau auga ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Kaip neapsirinkti ir nusipirkti kokybišką paukštieną?

REKLAMA

Patarimais, į ką reiktų atkreipti dėmesį, parduotuvėje renkantis šviežią paukštieną, dalinasi AB „Vilniaus paukštynas“ Kokybės kontrolės tarnybos vadovė Skirmantė Sokolovskienė.

„Kiekvieno gamintojo pareiga yra atsakingai žvelgti į visą gamybos procesą ir užtikrinti, kad tik saugūs ir kokybiški produktai pasiektų vartotoją. Savo ruožtu keliame sau aukštus reikalavimus, nuolat esame audituojami ir sertifikuojami tarptautinių akredituotų įstaigų, peržiūrime ir tobuliname procesus, kurie pas mus prasideda nuo pat mėsinių viščiukų auginimo.

Visgi parduotuvėje paukštienos pasirinkimas išties didelis, o ir jos kelias parduotuvėje jau nebepriklauso nuo gamintojo. Todėl labai svarbu, kad patys parduotuvėje atsargumo dėlei atsakingai įvertintume tai, ką perkame“, – sako kokybės ekspertė S. Sokolovskienė.

REKLAMA
REKLAMA

S. Sokolovskienė išskiria kelis esminius punktus, kuriais derėtų vadovautis, perkant šviežią paukštieną.

Galiojimo terminas. Tai pirmasis dalykas, kurį reiktų atidžiai patikrinti. Galiojimo terminas pateikiamas ant kiekvieno produkto pakuotės. Vartotojai turėtų nepamiršti, kad galiojimo terminas produktui suteikiamas neatidarytai pakuotei. Atidarytas produktas jau nebegalios iki ant pakuotės nurodyto galiojimo termino, nes pakuotė – t. y., apsauginis barjeras, bus pažeistas. Atidarius pakuotę, produktą reikia suvartoti per 24 valandas.

REKLAMA

Pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas vartotoją gali įspėti apie vartojimui nebetinkamą produktą. Tačiau atkreipkite dėmesį į tai, kad jei įsigijote šviežią paukštieną pakuotėje, ją atidarius galite pajusti specifinį kvapą, nes mėsa buvo supakuota apsauginėje aplinkoje (t. y. naudojant apsaugines dujas ar vakuumą – t. y. bedeguonę aplinką). Todėl rekomenduotina pradarius pakuotę keletą minučių palaukti ir tik tuomet vertinti šviežios mėsos kvapą.

REKLAMA
REKLAMA

Išvaizda. Visgi didžioji dalis mėsos pardavinėjama jau supakuota, todėl negalime prekybos vietose įvertinti produkto pagal kvapą. Tad visuomet įvertinkite patį produktą vizualiai. Mėsos šviežumą galima nustatyti pagal spalvą. Šviežios vištienos spalva yra šviesiai rausva, šlaunelių mėsa šiek tiek tamsesnė. Taip pat įvertinkite ir produkto paviršių: ar nesimato gleivėtumo, per didelio kiekio skysčio (mėsos syvų) pakuotėje. Jeigu paukštiena patamsėjusi į pilkumą, pakuotėje itin daug skysčio (mėsos syvų), paukštiena atrodo „nestandi, suglebusi“, vadinasi, ši mėsa nėra kokybiška.

Pakuotė. Tai apsauginis barjeras, kuris apsaugo produktą nuo aplinkos faktorių, galinčių padaryti įtaką jo kokybei ir saugai. Jei pastebite, kad pakuotė pažeista, sulaužyta, įtrūkusi ar išsipūtusi – tai gali indikuoti, kad joje esantis produktas gali būti sugedęs, nes apsauginis barjeras saugantis produktą pažeistas.

Kilmės šalis. Ant pakuotės nurodoma, kurioje šalyje produktas buvo pagamintas. Kilmės šalis neabejotinai turi įtakos mėsos šviežumui. Kuo trumpesnė tiekimo grandinė, tuo šviežesnė mėsa lentynoje. Vietoje pagaminta mėsa patikimesnė, nes geografinis atstumas užtikrina, kad mėsa, kaip greitai gendantis produktas, per saugų laiką pasieks prekybininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų