REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje karantino sąlygos švelninamos ir kai kuriuose sektoriuose planuojama labiau atlaisvinti vadeles, tačiau poilsio ir pažintinių kelionių sektorius kol kas išlieka suvaržytas. Lietuviai šiuo metu atsargiai planuoja vasaros atostogas užsienyje. Kelionių organizatoriai po truputį jau dėlioja kelionių planus ir kryptis, bet dar neaišku, kaip ir kada bus atnaujinti užsakomieji skrydžiai, kada ir kurios šalys bus pasirengusios priimti keliautojus. Kelionių organizatoriai prakalbo apie kainas po krizės – jos kils ar kris?

Lietuvoje karantino sąlygos švelninamos ir kai kuriuose sektoriuose planuojama labiau atlaisvinti vadeles, tačiau poilsio ir pažintinių kelionių sektorius kol kas išlieka suvaržytas. Lietuviai šiuo metu atsargiai planuoja vasaros atostogas užsienyje. Kelionių organizatoriai po truputį jau dėlioja kelionių planus ir kryptis, bet dar neaišku, kaip ir kada bus atnaujinti užsakomieji skrydžiai, kada ir kurios šalys bus pasirengusios priimti keliautojus. Kelionių organizatoriai prakalbo apie kainas po krizės – jos kils ar kris?

REKLAMA

Lietuvos turizmo asociacijos vykdančioji direktorė Milda Plepytė-Rainienė teigė, kad nepaisant kai kurių karantino sąlygų švelninimo, poilsio ir pažintinių kelionių sektorius išlieka suvaržytas.

„Naujų pardavimų yra vos keli procentai to, ką kelionių organizatoriai parduodavo įprastomis aplinkybėmis ir daugiausiai rudens sezonui, žiemai ar net kitiems metams.

REKLAMA
REKLAMA

Vasaros atostogas užsienyje lietuviai kol kas planuoja labai atsargiai – iki šiandien nėra aišku, kaip ir kada bus atnaujinti užsakomieji skrydžiai, kada ir kurios šalys bus pasirengusios priimti keliautojus.

REKLAMA

Šiuo metu kelionių organizatoriai ir kelionių agentūros daugiausiai rūpinasi kelionių keitimu tiems klientams, kurių atostogos dėl pandemijos buvo atšauktos. Jiems taikomos išties lanksčios planų nukėlimo sąlygos ir suplanuotas keliones galima nukelti rudeniui, žiemai ar net kitiems metams, išsaugant tą pačią kainą.

Kiti keliautojai, kol kas negalintys ar nenorintys rinktis konkrečių kelionių, naudojasi kelionių kuponu – jis leidžia savo pasirinkimą padaryti bet kada vėliau net per vienerius metus laiko“, – teigė M. Plepytė-Rainienė.

Pirmosios turėtų atsiverti ES šalys: jos jau ruošiasi

Lietuvos turizmo asociacijos duomenimis, įprastai lietuvių mėgstamiausios vasaros atostogų kryptys yra Turkija, Graikija ir Bulgarija.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas nėra aišku, kada tiksliai jos atvers turistams savo kurortus. Kelionių organizatoriai bendrauja su savo verslo partneriais užsienyje, atsakingomis vietos institucijomis ir kol kas planuoja, kad pirmosios keliautojams atsivers Europos šalys.

Daugelis jų šiuo metu yra planavimo, pasirengimo stadijoje tam, kad užtikrintų saugų poilsį – tam ruošiasi ir aviacija, ir viešbučiai, ir kitas paslaugas teikiančios turizmo bendrovės. Bet kuriuo atveju, didieji kelionių organizatoriai yra pasiruošę atnaujinti veiklą, kai tik keliauti bus saugu“, – sakė M. Plepytė-Rainienė.

Bus populiarūs paskutinės minutės pasiūlymai

Lietuvos turizmo asociacijos vykdančioji direktorė svarstė, jei virusą seksis suvaldyti sėkmingai ir bus galima skrydžius atnaujinti vasarą, tai neabejotinai bus populiarūs paskutinės minutės pasiūlymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kelionių kainas kol kas tiksliai prognozuoti sunku, bet panašu, kad daugybė faktorių nesudarys sąlygų joms kristi. Kainos keliautojams palankiausios tuomet, kai rinkoje veikia daug stiprių žaidėjų, jie konkuruoja tarpusavyje, veikia masto ekonomija.

Ši pandemijos krizė turizmą paveikė labai smarkiai, ne visos turizmo bendrovės ją išvis išgyvens ir tai neabejotinai turės neigiamą poveikį kainoms.

Dėl papildomų saugumo ir higienos reikalavimų didės viešbučių, aviacijos verslo sąnaudos, kurios taip pat gali neigiamai veikti kelionių paketų kainas“, – teigė M. Plepytė-Rainienė.

Planuojamos kelionės į Graikijos salas: laukia, kol atšauks draudimus

UAB „Itaka Lietuva“ pardavimų vadovė Daiva Strumskienė teigė, kad šių metų vasaros sezonas buvo iš anksto suplanuotas ir kelionių pardavimą pradėjo dar 2019 metų rudenį.

REKLAMA

„Viena iš siūlomų šalių – Graikija – Zakinto sala. Buvome suplanavę dar vieną naujieną – Tasos salą. Graikija, kaip ir visos šalys, dėl esančios situacijos pavėlino poilsiautojų sezono atidarymo planus, tad galimai ir organizatoriams teks koreguoti ne tik pavasario numatytus skrydžius, bet, atsižvelgiant į tolimesnę įvykių ir sprendimų eigą – galbūt ir vasaros planus“, – teigė atstovė.

Pasak pašnekovės, keliautojai domisi išvykimo galimybėmis. Visi – tiek kelionių organizatoriai, tiek turistai – laukia patikrintų ir patvirtintų sprendimų dėl galimybių laisvai ir saugiai keliauti.

„Tai lemia, kad naujų kelionių įsigijimas dar šiam vasaros sezonui šiuo metu nėra atsinaujinęs. Visi laukia – laukia draudimo skristi be apribojimo ir karantinavimosi atšaukimų, laukia oficialių priemonių patvirtinimo užtikrinant saugų atostogų praleidimą, kokie bus oficialūs visų institucijų sprendimai.

REKLAMA

Kelionių organizatoriams taip pat itin aktualus klausimas yra ir lėktuvo užpildymo aspektas, kadangi iš anksto apskaičiuotos kelionės kainos buvo numatytos užpildant pilnus lėktuvus.

Optimistiškai žvelgiant, galima tik pridurti, kad noras keliauti tik auga su kiekviena saulėta pavasario diena, su kiekviena ilgesnio karantino diena. Belieka sulaukti tinkamų sąlygų ir galimybių tą daryti“, – sakė D. Strumskienė.

Pasak pašnekovės, dėl kainų dar sunku prognozuoti: „Iš vienos pusės, šiuo metu pinganti nafta gali kiek sumažinti skrydžio savikainą, tačiau nepamirškime, kad papildomos lėšos bus skiriamos užtikrinti saugumui skrydžio metu.

Taip pat viešbučiams restruktūrizuoti savo infrastruktūrą gali prireikti papildomų lėšų, neaišku, kokiu užpildymu ir pajėgumu jie dirbs. Tad šiuo klausimu dar anksti būtų daryti galutines išvadas, galimos tik prielaidos tiek į vieną, tiek į kitą pusę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kidy tour“ prognozė: po krizės laukia pigių kelionių sezonas

Kelionių agentūros „Kidy tour“ teigimu, dabartinė situacija turizmo sektoriuje aktyviai kursto kylančių kelionių kainų teoriją, tačiau žvelgiant į išorinius rodiklius, matomas aiškus kainų kilimui prieštaraujantis rezultatas.

„Kelionės rudenį bus tokios pigios, kokių jau niekas nebeatsimena. Šį kainų kritimą skatina naftos kainos pokytis pasaulyje. Vien per pastaruosius mėnesius vykęs Saudo Arabijos-Rusijos naftos kainų karas ir kritusi naftos paklausa pandemijos laikotarpiu, jos kainą sumažino iki dar nematytų rinkoje žemumų.

Ne paslaptis, jog pagrindines aviakompanijų išlaidas sudaro degalai, kurie ženkliai atpigę mažins ne tik skrydžio savikainą, bet ir leis pasiūlyti geresnę kainą kelionių organizatoriui, kas galiausiai bus naudinga keliautojams, kurie gaus pigesnius kelionių pasiūlymus“, – teigė „Kidy Tour“ atstovai. 

REKLAMA

Pasak jų, aviakompanijos bus suinteresuotos vykdyti kuo daugiau skrydžių, kad patikintų, jog skrydžiai vis dar yra saugiausia, greičiausia ir patogiausia transporto rūšis. Pagrindinis avialinijų tikslas po atvykimo ir išvykimo apribojimų panaikinimo bus kaip galima greičiau susigrąžinti prieš tai buvusią skrydžių paklausą, tad daugelis skrydžių vykdytojų yra ir bus pasiruošę trumpalaikiams nuostoliams, kurie paskatintų greitesnį aviacijos ir kelionių sektoriaus atsigavimą.

„Prie  atostogų paketų kainų kritimo taip pat prisidės ir viešbučiai, kurių tikslas bus užpildyti kuo daugiau kambarių, kad kuo greičiau kompensuoti patirtus nuostolius, už laikotarpį, kai jie buvo priversti stovėti tušti.

REKLAMA

Viešbučiai, kurie kruopščiai ruošėsi vasaros sezonui, renovavo pastatus, investavo į geresnę infrastruktūrą, pramogų zonų įrengimą, įdomias vakarines programas dabar stovi uždaryti ir vasarą keliautojų nesulauks.

Neretam iš jų gresia rimtos finansinės problemos ir dėl pajamų bus pasiryžę viskam: atsiras tokių pasiūlymų, kurių dar prieš gerą pusmetį negalėjome įsivaizduoti. Konkurencija tarp viešbučių dėl kiekvieno keliautojo bus kaip niekada arši – keliautojai nuo to tik išloš.

Todėl tikrai neverta pergyventi, kad planuotos vasaros atostogos neįvyks. Susigrąžinę už kelionę jau sumokėtus pinigus, rudeniop galėsime įsigyti ne tik pigiau, tačiau ir aukštesnės klasės viešbutį už tą pačią kainą“, – teigė „Kidy Tour“ vadovas Gvidas Aukštuolis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau dabar pasaulyje yra jaučiama koronaviruso pandemijos sukelta krizė, kuri stipriai paveikė visuose sektoriuose dirbančių žmonių pajamas ir perkamąją galią. Dėl šių pokyčių turizmo sektoriuje mažos kainos bus vienintelis būdas susigrąžinti prarastus keliautojus ir sukurti paklausą kelionėms į užsienį.

„Visgi, užsisakinėdami pigią kelionę, keliautojai turi būti itin atsargūs ir atkreipti dėmesį į kelionių organizatoriaus finansinę padėtį, kad būtų užtikrinti apie kelionių agentūros galimybę savo veiklą tęsti iki numatytos kelionės datos“, – sakė „Kidy Tour“ vadovas.

Pasak „Kidy Tour“ atstovės, šiuo metu aktyviai bendraujama su partneriais ir sekama visa informacija dėl skrydžių atnaujinimo, bet kol kas dar negalima pasakyti, kada ir kur bus galima išskristi.

REKLAMA

„Preliminariai planuojama, kad apie rugsėjo mėnesį jau skrydžiai gali būti atnaujinti ir visi turės galimybę išskristi, bet jei turėsime antrąją pandemijos bangą – tai to gali ir nebūti. Mes optimistiškai planuojame rudenį, bet kai kurios šalys iš viso šiemet neplanuoja.

Mes pagal populiariausias kryptis Lietuvoje – tai rudenį planuojame į Turkiją ir Egiptą. Bet kol Vyriausybė nepriėmė sprendimo, kad atnaujinama skrydžiai ir tai tik lieka spėjimai“, – sakė „Kidy Tour“ atstovė Vilma Vaitiekūnaitė.

Jau atnaujinami kai kurie skrydžiai: sugrįžus – 2 savaičių saviizoliacija

Draudimas iš šalies išvykti panaikintas nuo pirmadienio kirsti Lietuvos sieną bus galima be jokių apribojimų. Bet norinčius paturistauti valdžia įspėja, kad grįžus į Lietuvą teks saviizoliuotis dviem savaitėms. Užsieniečiai į šalį nebus įleidžiami, tačiau su latviais ir estais tariamasi, kad Baltijos šalių gyventojai galėtų laisvai judėti per valstybių sienas ir atostogauti. Kokių saugumo priemonių bus imtasi lėktuvuose?

REKLAMA

„Reikalavimai bus tokie patys, kaip prieš tuos skrydžius uždraudžiant – ir karantinavimasis parvykus, ir testavimas atvykimo vietose, ir atvykusiųjų registracija. Tai, kas buvo iki skrydžiams išnykstant“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo ministras Aurelijus Veryga.

Nuo pirmadienio tvarka keičiasi – tiek daug lėktuvų nebestovės, nes nebeliks ribojimų išvykti iš Lietuvos. Skrydžiai atnaujinami. Susisiekimo ministras aiškina, kad avialinijos pasirengusios ir jau siūlo daug skrydžių krypčių.

„Lufthansa": Frankfurtas, Kopenhaga, iš Minsko, su Londonu yra pasiūlymai, nuo gegužės 15 d. – Viena, su Briuseliu, Varšuva, Stambulas, nuo gegužės 21 d. – Amsterdamas, Paryžius, Talinas, Helsinkis… Mes pasiruošę tokiems skrydžiams, bet, ar jie įvyks, spręs Vyriausybė“, – sako Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kur iš Lietuvos pakilę lėktuvai turėtų leistis, siūlys tik Užsienio reikalų ministerija, o tvirtins Vyriausybė.

Jau aišku, kad gegužės viduryje „Lufthansa" pradės kursuoti į Frankfurtą ir iš jo. Dėl kitų krypčių patvirtinimo kol kas nėra. Vilniaus oro uosto vadovas sako, kad atnaujinamiems skrydžiams yra pasiruošę.

„Vilniaus oro uostas, noriu pabrėžti, kad ir dabar yra operuojantis, nes vykdomi kai kurių šalių piliečių susigrąžinimo skrydžiai. Operacijos mažai kuo skiriasi nuo įprastinių operacijų“, – teigia Vilniaus oro uosto vadovas Dainius Čiuplys.

Tiesa, išvykti lietuviai galės lengvai, bet grįžus lauks privaloma dviejų savaičių saviizoliacija. Taip nuo kelionių valdžia tikisi atbaidys tuos, kurie panorės tiesiog paturistauti ar keliauti be didelio tikslo.

„Karantinas 14 dienų, testavimas, anketavimas, patikrinimai, ar laikomasi saviizoliacijos, ir t.t.“, – kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Net paleidus skrydžius, į visas šalis patekti turbūt nebus paprasta. Teks tikrinti, ar šalis įsileidžia užsieniečius. Dėl atveriamų sienų Lietuva tarsis su Lenkija, o šią savaitę tikimasi sprendimo ir dėl visų trijų Baltijos šalių atvėrimo.

„Kad būtų amortizuojami netekimai, nuo ekonomikos, turizmo, kad galėtume vieni pas kitus praleisti vasaros ir pavasario atostogas“, – sako S. Skvernelis.

REKLAMA

Užsieniečiai be rimtos priežasties į Lietuvą dar nebus laisvai įleidžiami. Tai labai nepatinka turizmo verslo atstovams: „Kol kas mūsų sienos uždarytos ir užsieniečiai atvyksta tik individualia išimtine tvarka.“

„Laikydami neįsileidimą užsieniečių tikrai mes pralošim konkurencinėje kovoje, matyt, premjeras yra sekančiame etape numatęs šitą dalyką“, – pasakoja Turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė.

Lėktuvuose irgi laukia neįprastas vaizdas. Trintis alkūnėmis su sėdinčiu nebeteks: „Kaukės, dezinfekuojamos rankos, ribojamas keleivių skaičius, sėdėjimas tam tikru atstumu šachmatine tvarka“, – teigia J. Narkevič.

Įmonė „Wizz Air“ jau paskelbė, kad imsis papildomų priemonių – skrendant teks dėvėti kaukes, bus įteikiamos dezinfekcinės servetėlės, lėktuvuose neliks žurnalų, o atsiskaitoma tik kortele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų