REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Islandijoje nuo pirmadienio atsidaro mokyklos ir universitetai, šaliai pradėjus švelninti prieš septynias savaites įvestas priemones naujojo koronaviruso plitimui sustabdyti.

Islandijoje nuo pirmadienio atsidaro mokyklos ir universitetai, šaliai pradėjus švelninti prieš septynias savaites įvestas priemones naujojo koronaviruso plitimui sustabdyti.

REKLAMA

Iš viso šioje Šiaurės Atlanto saloje patvirtinti 1 799 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir 10 mirčių, tačiau nuo balandžio 23 dienos per parą buvo registruojama ne daugiau trijų naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų.

Balandžio mėnesį leidinyje „New England Journal of Medicine“ paskelbtoje studijoje sakoma, kad pandemijos plitimą sustabdyti padėjo didelis atliekamų tyrimų mastas – didesnis nei bet kurioje kitoje šalyje. Tyrimai dėl koronaviruso buvo pradėti mėnesiu anksčiau, nei šalyje buvo patvirtintas pirmas užsikrėtimo atvejis. 

Iki šeštadienio dėl COVID-19 buvo patikrinti 50 406 šalies gyventojai arba 14 proc. iš visų 364 tūkst. šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad toks testavimas padėjo sulėtinti viruso plitimą ir leido sveikatos apsaugos pareigūnams greičiau nustatyti užsikrėtusius asmenis, kuriems nepasireiškė koronaviruso simptomai arba kurie manė esą peršalę arba susirgę gripu.

REKLAMA

Pagal galiojančią tvarką, jeigu tyrimų dėl COVID -19 rezultatas yra teigiamas, asmuo turi laikytis 14 dienų saviizoliacijos po to, kai karščiavimas baigiasi arba tol, kol tyrimų rezultatas būna neigiamas. Visi asmenys, turėję kontaktą su užsikrėtusiuoju, taip pat privalo izoliuotis dviem savaitėms.

13 tūkst. studentų turintis Islandijos universitetas Reikjavike pirmadienį paskelbė po truputį ir laipsniškai atveriantis auditorijų duris, naujienų agentūrai AFP sakė universiteto rektorius Jonas Atli Benediktssona. Taip pat turėtų atsidaryti ir kiti šeši po šalį išsibarstę universiteto padaliniai. 

REKLAMA
REKLAMA

„Gera sugrįžti“

Iš 38 vidurinių ir profesinių mokyklų Islandijoje pirmadienį duris atvėrė daugiausia profesinės mokyklos, bet mokiniai dirba mažesnėse grupėse.

Šiose mokyklose, kur dauguma užsiėmimų yra praktiniai, mokslo metų baigimo egzaminai negali vykti nuotoliniu būdu.

Reikjaviko Technologijų mokykla, kurioje mokomasi kirpėjų, dailidžių, juvelyrų amato ir kompiuterinio programavimo, pirmadienį sulaukė gana nedaug sugrįžusių studentų. 

Per artimiausias dvi savaites tikimasi sulaukti vos ketvirtadalio iš jų.

17 metų būsimasis dailidė Egillas Arnasonas AFP sakė, kad nejaučia nerimo dėl sugrįžimo į klases.

„Gera sugrįžti ir susitikti su savo draugais“, – sakė jis, dailindamas stalčiaus kampą. – Mokytis iš namų buvo neblogai, bet pradėjo nusibosti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma neprofesinių vidurinių mokyklų, su kuriomis susisiekė AFP, nurodė, kad kol kas klasės liks uždarytos ir jos tęs mokymą nuotoliniu būdu dar mažiausiai tris šių akademinių metų savaites, kad nereikėtų spręsti sudėtingos problemos dėl rekomenduojamos distancijos tarp mokinių užtikrinimo klasėse.

Šių mokyklų mokiniai egzaminus laikys internetu.

Darbą įprastu grafiku pirmadienį atnaujino ir vaikų darželiai bei pradinės mokyklos. Šios įstaigos nebuvo užvėrusios durų, tik buvo sutrumpinusios darbo valandas.

Apie pirmąjį priemonių prieš koronaviruso plitimą paketą Islandija paskelbė kovo 16 dieną. Vėliau, kovo 24-ąją, šios priemonės buvo dar sugriežtintos. 

REKLAMA

Pirmadienį darbą taip pat atnaujino kirpyklos ir odontologijos įstaigos, tačiau plaukimo baseinai, sporto klubai ir barai iki šiol lieka uždaryti.

Nuo pirmadienio vienoje vietoje leidžiama rinktis ne daugiau nei 50 žmonių. Ankstesnė riba buvo 20.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų