REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydymo įstaigos atveria duris planinių konsultacijų ir operacijų laukiantiems gyventojams. Tačiau nuo šiol vykstantiems operacijos ir gydymo į ligoninę – naujas reikalavimas: visi tokie pacientai privalo atlikti koronaviruso tyrimą.

Gydymo įstaigos atveria duris planinių konsultacijų ir operacijų laukiantiems gyventojams. Tačiau nuo šiol vykstantiems operacijos ir gydymo į ligoninę – naujas reikalavimas: visi tokie pacientai privalo atlikti koronaviruso tyrimą.

REKLAMA

Tyrimą gyventojai jau gali atlikti mobiliuose koronaviruso patikros punktuose. Sveikatos apsaugos ministerija neslepia svarstanti tokį pat reikalavimą taikyti ir platesniam pacientų ratui, tarkime, norintiems tik gydytojo konsultacijos.

Atnaujinę planines paslaugas, dalies gydymo įstaigų vadovai kalba atvirai: dėl naujos saugumo tvarkos buvusios ilgos eilės pas specialistus nusidrieks dar labiau.

Sostinės mobiliame koronaviruso patikros punkte pasitikrinti dėl COVID-19 gali ir tie pacientai, kurie laukia planinės operacijos. Toks sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimas priimtas prieš pat ilgąjį savaitgalį.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad koronaviruso tyrimas turi būti atliktas likus ne daugiau nei 48 valandoms iki paciento guldymo į ligoninę. Prieš tai šeimos gydytojas užpildo siuntimą, o pacientas užsiregistruoja koronaviruso testui paskambinęs į Karštąją koronos liniją. Pasak ministerijos, iš anksto atliktas tyrimas leis sutaupyti laiko ir pacientui, ir gydymo įstaigai.

REKLAMA

„Tai, kad tiesiog pacientas bergždžiai nelauktų ir negaištų laiko, ir darbuotojai negaištų laiko, kol pacientas laukia atsakymo. Jisai atvyksta jau su tyrimo rezultatu ir jam iš karto galima taikyti intervenciją. Tik atkreipiu dėmesį, kad testo neigiamas rezultatas dar nereiškia, kad tikrai žmogui nėra COVID infekcijos, ji gali išryškėti ir vėliau“, – sako viceministrė Lina Jaruševičienė.

Ateityje svarstoma, kad tokius koronaviruso testus turės atlikti ir tie gyventojai, kurie ateis ambulatoriškai konsultuotis į gydymo įstaigą.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o beveik po dviejų mėnesių pertraukos planinę pagalbą atnaujinusios Kauno klinikos tikina, kad visiems pacientams, kurie bus guldomi į ligoninę, ketinama atlikti koronaviruso testą. Tačiau kol nėra atsakymo, pacientas užsikrėtęs, ar ne, jis palatoje, turės būti izoliuotas.

„Pacientas COVID testo atsakymo lauktų izoliatoriuje, o jeigu tuo metu, kol pacientas lauks atsakymo, reikės atlikti vieną ar kitą procedūrą, kuri negali būti atidėta, tai tokios procedūros ir bus atliktos“, – pasakoja direktorius medicinai ir slaugai Kęstutis Stašaitis.

Jau atnaujinus planines paslaugas kai kurių regioninių ligoninių vadovai griebiasi už galvų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasvalio ligoninės, kurioje veikia ir konsultacinė poliklinika, vadovas perspėja, kad eilės gydymo įstaigose bus ilgesnės nei prieš karantiną. Mat konsultacija ir patalpų dezinfekcija užtruks mažiausiai 40 minučių, o kai kuriais atvejais ir ilgiau. Po kiekvieno paciento vizito gydytojai privalės dezinfekuoti ir išvėdinti patalpas.

„Gal echoskopijai užtektų ir 15-20 minučių, bet jeigu pas neurologą, tai mažiausiai pusę valandos vieną ligonį žiūri, bet jeigu dar tą kabinetą paruošti reikės, tai išeis vienas pacientas per valandą, tai įsivaizduokite. O poreikis šiuo metu yra didžiulis. Tai čia tikrai laukia didelės problemos“, – teigia ligoninės vadovas Rolandas Rastauskas.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, kad nauji reikalavimai padidins pacientų eiles, tačiau, anot ministro, tokios griežtos taisyklės būtinos siekiant išvengti koronaviruso išplitimo gydymo įstaigose.

„Natūralu, kad daliai pacientų teks truputį ilgiau palaukti ir ta pagalba bus teikiama truputį lėčiau nei iki šiol, kol prisitaikys gydymo įstaigos. Aš tikiuosi, kad jie labai atsakingai pasižiūrės į tuos reikalavimus“, – kalbėjo A. Veryga.

Kauno klinikų vadovybė jau paskaičiavo, kiek nuo šiol užtruks vieno paciento priėmimas.

„Paciento vizito laikas bus apie 45 minutes. Dėl to pacientams labai tiksliai nurodysime jų laiką ir prašysime, kad pacientai atvyktų ne anksčiau kaip prieš 10 minučių. Tikrai stengsimės laikytis šito reikalavimo“, – sako K. Stašaitis. 

REKLAMA

Kitą savaitę pamažu atnaujinti planines paslaugas planuoja ir Santaros klinikos. Tam, kad maksimaliai būtų apsaugoti pacientai ir sutrumpintas jų buvimo laikas poliklinikoje, ambulatorines paslaugas iš pradžių ketinama rengti nuotoliniu būdu, konsultuoti telefonu.

„Konsultavimas per atstumą, konsultavimas vaizdu jau seniai klinikose taikomas. Tačiau tai turės tapti rutininiu mūsų darbu ir mes stengiamės prie to greičiau pereiti“, – pasakoja Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius.

Medikų sąjūdžio valdybos narys, gydytojas Robertas Adomaitis tvirtina, kad Sveikatos apsaugos ministerijos keliamos sąlygos, kaip atnaujinti planinių paslaugų veiklą lieka neaiškios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak gydytojo, sudėtingiausia bus atskirti pacientų srautus ir juos suvaldyti prieš suteikiant reikalingą pagalbą.

„Dienos chirurgija, dienos stacionarai reikalauja didžiulės logistinės sistemos ir be Covid’o sąlygų. Tai dabar kaip mes tuos pacientus galėtume atvežti iš kaimo, patikrinti jų infekcinį statusą ir duoti dienos stacionaro paslaugą. dienoje tiek valandų nėra“, – teigia Medikų sąjūdžio valdybos narys Robertas Adomaitis.

Tiesa, kai kurios gydymo įstaigos viliasi, kad dar nepasibaigus karantinui, gyventojai neskubės į poliklinikas ir ligonines. O labiau norės konsultuotis nuotoliniu būdu – telefonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų