REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo balandžio pabaigos šalies savivaldybės įpareigotos atverti darželių duris dirbti privalančių tėvų vaikams. Nors pirmąją savaitę darželiuose buvo vos po vieną kitą vaiką, šią savaitę didžiosios šalies savivaldybės fiksuoja srauto padidėjimą nuo pusantro iki daugiau nei trijų kartų. 

Nuo balandžio pabaigos šalies savivaldybės įpareigotos atverti darželių duris dirbti privalančių tėvų vaikams. Nors pirmąją savaitę darželiuose buvo vos po vieną kitą vaiką, šią savaitę didžiosios šalies savivaldybės fiksuoja srauto padidėjimą nuo pusantro iki daugiau nei trijų kartų. 

REKLAMA

Vyriausybės sudarytame keturių etapų karantino švelninimo plane numatoma, kad lopšeliai, darželiai, mokyklos, neįgaliųjų vaikų ir suaugusiųjų dienos centrai visu pajėgumu galėtų veikti tik atšaukus karantiną, o tai būtų daroma atsižvelgus į epidemiologinę situaciją šalyje.

Vilniuje – pusantro karto daugiau darželinukų

Nuo praėjusio ketvirtadienio Vilniaus mieste savo duris atvėrė dar 13 darželių, o vaikų skaičius ūgtelėjo pusantro karto. 

„Pirmadienį iš viso mūsų įstaigose 413 vaikų, dirba 95 įstaigos. Jeigu lyginant su praėjusiu ketvirtadieniu, kai buvo paskutinė darbo diena, tai buvo 273 vaikai ir 82 įstaigos dirbo. Matote, kartais, kai pateikia tėvai informaciją, paskui visgi tų vaikų ateina mažiau. Matyt, kai kurios įstaigos buvo pasiruošusios priimti, bet nebuvo norinčių“, – tv3.lt sakė Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji patikino, kad savivaldybė darželiuose steigs tiek grupių, kiek reikės, priklausomai nuo poreikio.

„Kiekvieną dieną tuos skaičius žinome ir dar ir šią savaitę, matyt, po truputį tų vaikučių daugės. Bet tam mes esame tikrai pasiruošę“, – sakė vicemerė.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dalyje sostinės darželių atliko patikrinimus ir jokių pažeidimų nenustatė.

„18, berods, mūsų įstaigų patikrino. Taip pat ir [savivaldybės] ikimokyklinio ugdymo specialistai nuvažiuoja, pasižiūri. Tai tikrai nesulaukėme kažkokių pastabų ar rekomendacijų, ką reikėtų tobulinti. Įstaigos yra pasiruošusios“, – kalbėjo E. Tamošiūnaitė. 

Dalį darželių karantino metu lanko vos po kelis vaikus, nors įprastai juose – po 300 vaikų.

„Darželyje „Aušrelė“ 12 vaikų, „Delfinukas“ – 10 vaikų, čia didesni skaičiai. Tai, ką matau pagal skaičius, tai trys, keturi, šeši yra toks vidutinis skaičius darželiuose. Kai kur aštuoni, kai kur 15, jeigu įstaigos didelės. Mes esame susitarę, kad 6–8 vaikai grupėse būtų, taip ir komplektuojame. Šiuo metu ministerijos yra rekomendacija, kad gali būti iki 10 vaikų, jeigu bus toks poreikis“, – sakė vicemerė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaune – dvigubai daugiau darželinukų

Nuo pat karantino pradžios Kauno mieste veikė dvi ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kur buvo prižiūrimi medikų bei policijos pareigūnų vaikai. Kadangi šių vaikų srautas buvo mažas, šiuo metu į abi įstaigas priimami ir kitų dirbti turinčių tėvų vaikai.

Praėjusį ketvirtadienį dviejuose Kauno darželiuose buvo tarp 11 ir 14 vaikų, šį pirmadienį – dukart daugiau.

„Pirmadienį Kaune į darželį atėjo 26 vaikučiai. Kol kas daugiau darželių atverti nėra poreikio, nes visi pageidaujantys lankyti darželius vaikai telpa. Tačiau nuolat stebime situaciją, nes besikreipiančiųjų skaičius vis kinta, ir jei atsiras poreikis, spręsime dėl papildomų įstaigų atidarymo“, – tv3.lt kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdoje darželinukų daugėjo trigubai

Dar praėjusią savaitę dešimt Klaipėdos miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų lankė tik 13 vaikų – beveik visose įstaigose buvo po vieną vaiką, dviejose – po du. Šią savaitę matyti keliskart paaugęs darželinukų srautas, daugiau darželių atvėrė savo duris.  

„Pirmadienį dirba 21 įstaiga ir turime 43 vaikus. Mes ir prognozavome, kad nuo gegužės 4-osios turėjo padaugėti. Bet, aišku, iš tų 8 tūkst. (įprastai lankančių darželius – aut. past.) tai tikrai nėra daug. Jeigu bus švelninamos karantino sąlygos, srautas didės“, – tv3.lt kalbėjo Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

REKLAMA

Darželiuose sugriežtinta tvarka

Darželiai ir mokyklos šalyje uždarytos nuo kovo 16 d., kai paskelbtas visuotinis karantinas, tačiau savivaldybės buvo įpareigotos užtikrinti medikų vaikų priežiūrą šiems dirbant. Nuo pirmadienio toks įpareigojimas taikomas ir dėl kitų darbuotojų, kurie atsivėrus vis daugiau parduotuvių ir įstaigų turi grįžti į darbus.

Pirmiausia tėvams būtina žinoti, kad į darželius savo atžalų jie vesti negali tuomet, kai mažieji serga lėtinėmis ligomis, dėl kurių tėvai gali gauti nedarbingumo pažymėjimą. Taip pat vaikai turi likti namuose, kai gyvena kartu su asmenimis, kurie priskiriami rizikos grupėms, tai – vyresni nei 60 metų asmenys ir žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis.

REKLAMA

Savivaldybės įpareigojamos organizuoti vaikų priežiūros paslaugas, kai tėvai ar vaiko globėjai pateikia darbdavio pažymą dėl būtinumo dirbti, t. y., kai abu tėvai privalo dirbti ir neturi kam palikti vaiko namuose.

Asmenys, atlydintys vaikus į darželį, privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones). Šalia įėjimo į įstaigą ir patalpas, kur prižiūrimi vaikai, turi būti suteikta galimybė dezinfekuoti rankas, bet vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Į įstaigą gali būti priimami tik nekarščiuojantys vaikai. Vaikams, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 laipsniai) ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas, vėrimai ir pan.), nebus priimami dalyvauti grupės veikloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dirbs mažose grupėse

Darželiai savo paslaugas privalo organizuoti ne didesnėse kaip 10 asmenų grupėse. Darbuotojai turi dirbti tik vienoje grupėje, o vaikai privalo lankyti tą pačią grupę, kad nebūtų galimybės kontaktuoti su vaikais kitose grupėse nei patalpose, nei lauke. Vienam vaikui darželyje turi tekti ne mažesnis kaip 4 kv. m plotas.

Vaikus prižiūrintys asmenys taip pat privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugas. Tai pat įstaigoje negali dirbti darbuotojai, kurie karščiuoja ar jiems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas, vėrimai ir pan.). Su vaikais negali dirbti darbuotojai, priklausantys rizikos grupei. 

REKLAMA

Darbuotojų kūno temperatūra matuojama iškart atvykus į darbą. O tie, kuriems pasireiškia anksčiau minėti ligų požymiai, nedelsiant nušalinami nuo darbo ir turi kreiptis į medikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų