REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgąjį šventinį savaitgalį ministras Aurelijus Veryga siūlo žmonėms nevažiuoti pas mamas, bet išsitirti dėl koronaviruso. Savaitgalį, esant mažam laboratorijų apkrovimui, bus sudaryta galimybė net ir nesiskundžiantiems jokiais simptomais išsitirti – turi užkratą ar ne. Kaip visa tai vyks?

Ilgąjį šventinį savaitgalį ministras Aurelijus Veryga siūlo žmonėms nevažiuoti pas mamas, bet išsitirti dėl koronaviruso. Savaitgalį, esant mažam laboratorijų apkrovimui, bus sudaryta galimybė net ir nesiskundžiantiems jokiais simptomais išsitirti – turi užkratą ar ne. Kaip visa tai vyks?

REKLAMA

Šį ilgąjį savaitgalį besiskundžiantiems simptomais ar įnirtingai reikalauti testo dėl koronaviruso nereikės. Atėję į prekybos centrą, vaistinę ar kitą savivaldybės nustatytą vietą, norintieji pasitikrinti dėl koronaviruso gaus specialų kodą ir, paskambinę karštąją linija, galės užsiregistruoti testo atlikimui. Išsitirti galės visi, net ir tie, kurie nejaučia nei vieno virusui būdingo simptomo. O tirtis bus galimybė mobiliuosiuose punktuose, miestuose, kuriuose punktų nėra – žadamos mobilios brigados, įsikūrusios lauke.

„Norim plačiau pamatyti situaciją ir tirti atsitiktinius žmones. Ne tik tuos, kurie yra tam tikrose rizikos vietose, bendraujama arba tai yra gydymo įstaigos. Kalbame apie populiaciją, kuri savaitgalio metu ateina į prekybos centrą. Tuo pačiu dalį tų tyrimų atlikti ir darbuotojams, kurie yra aukšto kontakto“, – sako ministras A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Išsitirti bus galima dešimtyje didžiųjų šalies miestų. Tolimesnius nurodymus pateiks savivaldybės. Anot ministro, tokių testų per šį ilgąjį savaitgalį galėtų būti atlikta apie kelis tūkstančius.

REKLAMA

„Tose pasirinktose vietose gaus kodą, kuriuo galės užsiregistruoti, tokiu būdu turėtume išnaudoti tą ilgąjį savaitgalį, kad atlikti nemažą skaičių testų“, – pasakoja A. Veryga.

Na, o praėjusią parą dėl koronaviruso ištirti 7354 ėminiai, iš jų Covid- 19 patvirtintas dešimčiai. Po išsiplėtusio koronaviruso židinio Kartenos slaugos namuose, esančiuose Kretingos rajone, ketvirtadienį Vyriausybė sprendė, ar nederėtų ilgajam savaitgaliui miestelį su kone tūkstančiu gyventojų uždaryti.

Visgi priimtas nutarimas, kad kol kas tokia priemonė būtų perteklinė. Tačiau Kartenos seniūnė tikisi, kad nors oficialiai miestelis uždarytas nebus, žmonės bus sąmoningi ir be reikalo čia nevyks, o kapines, Motinos dienos proga, lankys tik vietiniai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi gyventojai ir iš kitur atvažiuoja, ir iš Plungės į kapines, ir iš kitur, nesulauksime jų atvykimo. Bet vietiniai gyventojai vis tiek ar ant mamų kapo tikrai nueis. Tik norėčiau paprašyti, kad eitų po vieną ar po du šeimos narius, bet tikrai ne grupėmis ir stengtis lankytis to atstumo, ir visų reikalavimų“, – teigia Kartenos seniūnė Arūnė Putvinienė.

27 apsikrėtusiųjų atvejai patvirtinti Kartenos Karališkoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje. COVID-19 nustatytas 22 iš 28 čia slaugomų pacientų, kurių dauguma garbaus amžiaus, ir 5 darbuotojams iš 14.

Tiesa, visi darbuotojai šiuo metu privalo karantinuotis ir nebedirba. Jiems jau surasta pamaina. Visuomenės sveikatos centro specialistai aiškinasi, kaip šioje įstaigoje užkratas apskritai paplito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Infekcijos šaltinį kol kas nustatyti pakankamai sudėtinga. Tam reikalingas išsamesnis tyrimas. Pirminė informacija, kurią teikia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos skyrius, kad galbūt tai galėtų būti susiję su naujai atvežta paciente į ligoninę, kuri buvo priimta, kuri buvo paguldyta 14 dieną“, – kalbėjo NVSC atstovė Ginreta Megelinskienė.

Anot seniūnės miestelyje šiuo metu imamasi intensyvių dezinfekcijos priemonių, valomos laiptinės, taip pat rūpinamasi jau minėtų kapinių dezinfekcija. Vidaus reikalų ministrė taip pat kalba apie pastiprintą priežiūrą Kartenoje:

„Šiuo metu policija ir taip sustiprinusi patruliavimą Kartenoje ir perimetrą saugo, bendradarbiauja su savivaldybės ekstremaliąją komisija. Pats pastatas taip pat yra izoliuotas, į jį negalima patekti.“

REKLAMA

O Antavilių pensionate virusą nustačius 11 senelių, dešimt iš jų hospitalizuota Antakalnio ligoninėje. Taip pat nustatyta, kad apsikrėtė dar vienas įstaigos darbuotojas – iš viso jau 4. Koronavirusas įsisuko ir dar dviejuose socialinės slaugos namuose Anykščiuose. Juose nustatyta po vieną užsikrėtusįjį darbuotoją. Visuomenės sveikatos centro specialistai praneša, kad klastingas virusas šiuo metu įsisukęs 14-oje slaugos namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų