REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos prasidėjusi koronaviruso pandemija pirmiausia apsauginėmis veido kaukėmis labiau nei įprasta „apginklavo“ medikus, vėliau – ir kitus visuomenės narius taip siekiant stabdyti viruso plitimą. Nors daugeliui kaukės jau spėjo tapti kasdienybės dalimi, nemažai gyventojų nesupranta, kodėl Lietuvoje iš pradžių rekomenduota, o po to reikalauta ją dėvėti. Ekspertai įspėja, kad kelis kartus dėvima vienkartinė kaukė ar netinkamas elgesys su ja tik padidina riziką užsikrėsti.

Vos prasidėjusi koronaviruso pandemija pirmiausia apsauginėmis veido kaukėmis labiau nei įprasta „apginklavo“ medikus, vėliau – ir kitus visuomenės narius taip siekiant stabdyti viruso plitimą. Nors daugeliui kaukės jau spėjo tapti kasdienybės dalimi, nemažai gyventojų nesupranta, kodėl Lietuvoje iš pradžių rekomenduota, o po to reikalauta ją dėvėti. Ekspertai įspėja, kad kelis kartus dėvima vienkartinė kaukė ar netinkamas elgesys su ja tik padidina riziką užsikrėsti.

REKLAMA

Nors vienos pasaulio šalys, tarp jų – ir kaimyninė Latvija, kuri pristatoma kaip geriau nei Lietuva besitvarkanti su COVID-19 pandemija, neteikia taisyklių būtinai dėvėti kaukes viešose vietose arba laiko tai tik rekomendacija, Lietuva pasirinko kitokią strategiją. Tam tikrą laiką irgi buvusi tik rekomendacija dėvėti veido kaukę ar kitą apsauginę priemonę viešoje vietoje dar balandžio pradžioje tapo prievole. Už karantino taisyklių nesilaikymą numatytos 500–1 500 tūkst. eurų baudos.

Vienkartinę kaukę dėvi kelias savaites 

Visgi nereikia didelio tyrimo norint konstatuoti, kad net ir nuo šio ministro įsakymo praėjus kelioms savaitėms nemažai žmonių (kaip, beje, ir patys seimūnai) kaukes dėvi kaip papuola – liečia nešvariomis rankomis, nusismaukia, prisidengia tik burną, laiko pasikabinę po smakru ar nešioja daug ilgesnį laiką, nei derėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis tautiečių skundžiasi paprasčiausiai negalintys išbūti su kauke ilgą laiką, nes ši apsunkina kvėpavimą, net dusina, taip pat kad nuo kai kurių kaukių išberia odą.

REKLAMA

Kiti gi rėžia tiesiai šviesiai – kaukę dedasi tik bijodami solidžios baudos ir nesibodi vienkartinę priemonę dėvėti savaitę ir daugiau. 

Treti skuba ironizuoti, kad grynas oras jau tapo apmokestintas.

Specialistai savo ruožtu ne kartą įspėjo, kad netinkamai dėvint kaukę – liečiant nešvariomis rankomis, laiku nekeičiant, negerai nusiimant – rizika užsikrėsti gali tik padidėti. 

„Tie virusai, kurie jau pateko ant kaukės, jų tiek ten ir bus. Tik laikui bėgant, kuo ilgiau ją užterštoje aplinkoje dėvime, ant kaukės gali nukristi daugiau viruso dalelių. Tokiu atveju virusų didėjantis skaičius didina užsikrėtimo ir viruso praėjimą pro barjerą ir patekimą į kvėpavimo takus riziką“, – portalui yra sakiusi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologijos skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė.

REKLAMA
REKLAMA

Negana to, ji atkreipė dėmesį, kad kiek galėtų apsaugoti ir kiek lašelių sulaiko taip išpopuliarėjusios medžiaginės kaukės, kol kas tyrimų ir duomenų nėra.

Siūlo laikytis protingumo principo

Nors fiksuojama rekordiškai mažai naujų susirgimų ir karantino priemonės yra švelninamos (net prabylama apie galimą jo atšaukimą), sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina nusiteikti „kitokiai realybei“ dar ilgam laikui. Jo teigimu, tam tikrų saugos reikalavimų reikės laikys ilgą laiką, kol nebus aišku, kad infekcija užgeso arba išrasti vaistai ar vakcina. 

Savo ruožtu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo profesorius Saulius Čaplinskas įsitikinęs – jau būtų pats laikas prievolę visur viešose vietose dėvėti kaukę pakoreguoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikia tam tikro protingumo kriterijaus – atėjo laikas labiau koreguoti šitą sprendimą, kad žmonės nebūtų laikomi nusikaltėliais“, – kalbėjo jis.

Profesoriaus teigimu, lauke, gatvėje kur vienam einančiam asmeniui nėra prasmės dėvėti kaukę, nors pagal teisės aktus tas dabar privaloma.

„Taigi visų pirma reikėtų pradėti nuo teisinio reguliavimo, nes epidemiologine prasme, kas yra dabar, tai yra visiška nesąmonė“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Jo pastebėjimu, kitas dalykas yra ir psichologinis momentas – žmogus su kauke klaidingai jaučiasi saugus. 

Tą pabrėžia ir Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO), kad kaukės suteikia „klaidingą saugumo jausmą" ir pamiršta laikytis saugaus atstumo.

REKLAMA

„Reikėtų sušvelninti reikalavimus, išaiškinti žmonėms, labai aiškiai atskirti, kada kaukė reikalinga. Jei lipi į viešąjį transportą, tada jos, kaip ir pirštinių, reikia. Bet kam ji reikalinga sportuojant parke, važiuojant dviračiu mieste?“ – klausė jis.

Tiesa, pridūrė jis, reikės susitaikyti, kad dar teks dėvėti kaukes. Bet to, jo teigimu, ši priemonė tada, kada ji tikslinga, būtų labai sveikintina ne tik COVID-19 pandemijos, bet ir įprastu peršalimo ligų sezono metu.

PSO rekomendacijų dėvėti visiems neteikia

Vos prieš kurį laiką sveikatos apsaugos ministerija pabrėždavo, kad kaukės dėvėjimas sveikam žmogui nereikalingas ir nuo viruso kaukė apsisaugoti nepadės, tačiau vėliau akcentuota, kad ji reikalinga sulaikyti oro lašelius, kuriais virusas ir gali pasklisti. 

REKLAMA

PSO ekspertai pabrėžia, kad visgi svarbiausia koronaviruso prevencija yra saugaus atstumo laikymasis ir tinkama higiena. Apsaugines kaukes dėvėti tuo metu rekomenduojama tik sergantiesiems ir juos slaugantiems asmenims. 

Skirtingų vertinimų sulaukė ir pastarosiomis savaitėmis viešumoje išplatinti ir Pasaulio medikų asociacijos (WMA) prezidento Franko Ulricho Montgomerio teiginiai, esą jis kaukę dėvintis tik „iš solidarumo ir mandagumo“, o prievolę tai daryti vadina „neteisinga“.

„Kaukes dėvintys žmonės mano, kad yra saugūs ir pamiršta svarbiausią taisyklę, t. y. laikytis atstumo nuo kitų žmonių“, – sakė F. U. Montgomeris vokiečių laikraščiui „Rheinische Post“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis vėlgi pridūrė, kad netinkamai dėvint kaukes gali būti pavojingiau, nei jų nedėvint išvis. Anot WMA vadovo, virusai kaupiasi kaukės audinyje, o nusiimant kaukę, liečiamas veidas, tad labai lengva užsikrėsti.

Anot F. U. Montgomerio, prasminga būtų dėvėti tik tikras apsaugines kaukes, o reikalavimas prisidengti veidą bent šaliku ar skarele esą yra „juokingas“.

Ministras: leisti dėvėti pasirinktinai sukeltų chaosą

Paklaustas, ar dabartiniai reikalavimai dėl veido apsaugos priemonių šiuo metu nėra pertekliniai, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė nematantis reikalo ką nors keisti, kai šalis taip gerai tvarkosi su pandemija.

REKLAMA

„Kiek žinau, kaimyninės šalys domini mūsų patirtimi, kaip mes tą priemonę įgyvendinome, kaip sekasi jos laikytis. Tai galiu apsakyti gerai sekasi jos laikytis – išėjus į gatvę labiau nei akivaizdu, kad lietuviai girdi ir supranta, kodėl tų kaukių reikia. O tai, kuri priemonė yra efektyviausia ir kuri mažiau efektyvi, sudėtinga vertinti, nes paprastai priemonių kompleksas duoda didžiausią ir reikalingą efektą. Kiekvieną priemonę atskirai paėmus jų efektas yra ribotas, o jų naudojimas kartu duoda maksimalų rezultatų. 

Lietuvai sekasi gerai, tad matant gerą rezultatą imti kažką gadinti ne laikas. Galvoju, kad pavaikščioti užsidėjus kaukę tai mažiausia kaina ir mažiausias praradimas, ką galėtume padaryti, kad liga neplistų“, – anksčiau konferencijos metu komentavo jis.

REKLAMA

Vis dėlto, nors ministras pats ne kartą yra pastebėjęs, kad policijos pareigūnai turėtų atsižvelgti į kiekvieną situaciją ir neskubėti bausti kiekvieno, kuris pamiške eis neužsidėjęs kaukės, viešumoje jau pasirodė aprašyti atvejai, kaip pareigūnai gaudė ir baudė lauke be kaukės laiką leidusius asmenis, nors šie ir tvirtino, kad tuo metu šalia jų žmonių nesaugiu atstumu nebuvo.

Miške dėvėti nebereikės

Portalas primena, kad praėjusią savaitę įvesti tam tikri pakeitimai – kaukės nereikės dėvėti jaunesniems nei 6 m. amžiaus vaikams, taip pat kaukės nereikia dėvėti esant už gyvenamosios vietovės (miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų) ribų ir kai šalia nėra kitų asmenų 20 metrų spinduliu, išskyrus artimuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaukės dėvėti nereikės taip pat nereikėtų sportininkams sportuojant aukšto meistriškumo sporto pratybose, važiuojant automobiliuose kai yra tik vairuotojas ar artimieji giminaičiai, įtėviai, įvaikiai, globėjai ir rūpintojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų