REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos didžiausios politinės partijos vadovas antradienį paragino Lenkijos žmones boikotuoti gegužės 10-ąją vyksiančius šalies prezidento rinkimus, teigdamas, kad balsavimą „rizikinga“ rengti siaučiant koronaviruso pandemijai.

Europos Sąjungos didžiausios politinės partijos vadovas antradienį paragino Lenkijos žmones boikotuoti gegužės 10-ąją vyksiančius šalies prezidento rinkimus, teigdamas, kad balsavimą „rizikinga“ rengti siaučiant koronaviruso pandemijai.

REKLAMA

Buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, dabar vadovaujantis centro dešiniajai Europos liaudies partijai (ELP), prisidėjo prie daugelio kritikuojančių Varšuvos vyriausybę dėl jos nenoro atidėti balsavimą.

Valdančioji konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) siekia parlamento pritarimo siūlymui gegužės 10-ąją surengti rinkimus balsuojant vien paštu.

Tačiau opozicijos politikai, teisės ekspertai ir žmogaus teisių organizacijos reiškė abejonių dėl tokio balsavimo saugumo ir teisėtumo.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie sakė, kad net ir rengiant balsavimą paštu rinkėjams iškiltų pavojus, nes balsalapius reikėtų asmeniškai įteikti.

Balsavimo teisėtumas taip pat kelia abejonių, nes proceso taisyklių pakeitimai turėtų būti priimti likus ne mažiau kaip pusmečiui iki rinkimų dienos.

REKLAMA

„Rinkimų įstatymo pakeitimai, atlikti prieš pat balsavimą, prieštarauja konstitucijai“, – sakoma antradienį per „YouTube“ paskelbtame D. Tusko pareiškime.

Buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas pridūrė, kad balsuojant paštu išlieka rizika užsikrėsti.

„Jeigu visi sąžiningi, padorūs lenkai pasakys „tai – ne rinkimai, mes tame nedalyvausime“, tai bus viena iš priežasčių, kodėl PiS paskutinę akimirką atsitrauks“, – kalbėjo D. Tuskas.

Lenkijos piliečiai nuo praeito mėnesio buvo raginami likti namuose, siekiant pažaboti koronaviruso plitimą. Ši liga šalyje jau pareikalavo 570 žmonių gyvybių, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 12 000.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkėjai irgi nerimauja dėl ateinantį mėnesį turinčių vykti rinkimų, rodo nepriklausomos sociologinių tyrimų agentūros IBRiS atlikta 1,1 tūkst. gyventojų apklausa, kurios rezultatai antradienį buvo paskelbti vieno iš pagrindinių Lenkijos dienraščių.

Tik ketvirtadalis respondentų sakė norį, kad rinkimai vyktų kaip planuota – gegužės 10-ąją.

PiS vyriausybė stengiasi užsitikrinti, kad įstatymų leidėjai pritartų pasiūlymui leisti balsuoti vien paštu. Parlamentas šį klausimą turėtų svarstyti gegužės 7-ąją.

Apklausos rodo, kad PiS palaikomas dabartinis prezidentas Andrzeju Duda (Andžejus Duda) gali surinkti 50 proc. balsų jau per pirmąjį ratą ir iškart laimėti rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu Seimas atmes pasiūlymą gegužės 10-ąją organizuoti rinkimus balsuojant paštu, PiS nori, kad rinkimai būtų atidėti dvejiems metams, pratęsiant A. Dudos kadenciją.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ antradienį pareiškė esanti „smarkiai susirūpinusi dėl laisvų ir sąžiningų rinkimų bei demokratinės teisinės valstybės“ Lenkijoje.

Net ir didelę įtaką šalyje turinti Katalikų Bažnyčia, palaikanti glaudžius ryšius su PiS, antradienį paragino partijas „siekti sprendinių, nekeliančių teisėtų abejonių ar įtarimų, jog bus pažeista konstitucinė tvarka arba laisvo ir sąžiningo balsavimo principai“.

The PiS vyriausybė atmetė opozicijos raginimus dėl pandemijos paskelbti nepaprastąją arba ekstremaliąją padėtį. Tokiu atveju rinkimai automatiškai būtų atšaukti, bet galėtų būti suorganizuoti kažkuriuo metu per tolesnes 90 dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų