REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Šiemet visos šios žymios Lietuvos moterys tapo mamomis (tv3.lt fotomontažas)

Vos pramerkę akis ankstyvą pirmąjį gegužės sekmadienį, giliai širdyje mes žinome, ką turime padaryti. Vieni iš karto skuodžia į kitą kambarį ir apsikabina savo mylimiausią žmogų pasaulyje, kiti pasveikina savo brangias mamas telefono skambučiu, o treti mintyse prisimena jau anapilin iškeliavusias brangiausias sielas. Tačiau kaip bebūtų, kiekvienam ši diena yra ypatinga, nes ji skirta visoms artimiausioms mūsų pasaulio moterims Mamoms.

7

Vos pramerkę akis ankstyvą pirmąjį gegužės sekmadienį, giliai širdyje mes žinome, ką turime padaryti. Vieni iš karto skuodžia į kitą kambarį ir apsikabina savo mylimiausią žmogų pasaulyje, kiti pasveikina savo brangias mamas telefono skambučiu, o treti mintyse prisimena jau anapilin iškeliavusias brangiausias sielas. Tačiau kaip bebūtų, kiekvienam ši diena yra ypatinga, nes ji skirta visoms artimiausioms mūsų pasaulio moterims Mamoms.

REKLAMA

Manoma, kad Motinos diena ne šiaip sau švenčiama pavasarį. Mat motina dažnai yra tapatinama su žeme. Kaip ji išaugina vaikus, taip žemė išaugina derlių. Ir nors ši diena yra svarbi bei ypač maloni širdžiai visoms mylimoms mamoms, vis dėlto šiemet ši diena dar ypatingesnė šioms Lietuvos moterims. Mat visos jos šiemet tapo mamomis, kai kurios pirmą kartą, o kai kurios – jau ir antrąjį.

Dizainerė Paula Poderytė: „Dukra – mano didžiausias gyvenimo pasiekimas“

P. Poderytė kartu su savo mylimuoju atlikėju Sezzy savo pirmagimės dukrytės Alisos susilaukė šių metų vasario 28-ąją. Pati Paula sako, kad ji yra ganėtinai jautrus žmogus, bet visuomet stengiasi išmokti vadovautis savo protu. Dažniausiai jai pavyksta palikti emocijas nuošalyje, tačiau gimdymo dieną moters emocijos tiesiog liejosi per kraštus.

REKLAMA
REKLAMA

„Vos įėjus į operacinę man taip svaigo galva nuo visų jausmų, kad buvo be proto silpna. Taip laukiau to momento kai pamatysiu dukrytę, kad jam atėjus, mano protas negalėjo to suvokti. Tapus mama, mane užplūdo pilnatvės ir begalinės meilės jausmas. Tai buvo tarsi ir mano gimimas iš naujo. Visą laiką svajojau turėti dukrytę, todėl laikau tai savo didžiausiu gyvenimo pasiekimu“, – jautriai žodžius renka pirmagimės susilaukusi mama.

REKLAMA

Paula atvirauja, kad tapus mama, ji suprato, kokia tai yra didžiulė atsakomybė. Juk Mama – tai gyvenimo geriausia draugė, su kuria nėra jokių paslapčių, jokio smerkimo, tik palaikymas, atvirumas, pagalba ir pagarba viena kitai:

„Tokia ir stengsiuosi būti. Visos mamos myli savo vaikus, bet ne visoms pavyksta leisti tai giliai pajusti vaikui. Mano užduotis užauginti dukrą, kuri nebijos pasakyti žodį myliu, nesvarbu kiek jai metų bebus“.  

Pasiteiravus, kaip dizainerės gyvenimą pakeitė motinystė ir su kokiais iššūkiais tenka susidurti, auginant dukrelę, Paula sako, kad motinystė jos gyvenimą pakeitė iš esmės, o jai suteikė didžiulį norą pasiekti dar daugiau savo gyvenime:

REKLAMA
REKLAMA

„Nešvaistau savo laiko ir energijos kur nereikia. Mokausi viską labiau planuotis, nes prieš tai mėgom su vyru gyventi labai laisvai. Ypatingai mokausi ne taip jautriai reaguoti, jeigu kažkas nutinka netikėto: pabėrimas, nosytė bėga... Man tuomet iš karto kyla didžiulis stresas ir perdėtas jaudulys, nors suprantu, kad bus dar visko“.

Visoms mamoms Motinos dienos proga Paula linki daug kantrybės ir kaip įmanoma mėgautis kiekvienu vaiko etapu.

„Kai pastojau, maniau, greičiau tas gimdymas, tada greičiau ateina tas pirmasis gimtadienis... Tai buvo labai neteisinga. Dabar stengiuosi kiekvieną dieną kuo daugiau džiaugtis, prisiminti dukrytę tokią mažytę ir stebėti visas smulkmenas, kokias ji kiekvieną dieną išmoksta. Tai atneša daug laimės – būti dabartyje“, – nuoširdžiai sako dizainerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės autorė“ Kristina Pišniukaitė-Šimkienė: „Kai gimė sūnus, pajaučiau tokią meilę, kokios niekada anksčiau neteko jausti“

K. Pišniukaitė-Šimkienė drauge su savo vyru inžinerinių projektų vadovu Vytautu šiemet sausio 21-ąją susilaukė savo pirmagimio sūnaus Beno. Tą dieną moteris iki šiol prisimena su didele euforija:

„Tikrų tikriausia tiesa, kad tą momentą, kai vos gimusį kūdikį tau padeda ant krūtinės, iš karto užmiršti visus vargus ir skausmus.  Labai greitai po euforijos ateina ir didžiulė atsakomybė už naują gyvybę, didelis nerimas, bet kartu ir džiaugsmas“, – neslepia Kristina.

REKLAMA

Žymi tinklaraštininkė sako, kad šiandien jai žodis Mama reiškia linksmuosius kalnelius, kai laviruojama tarp didelio nuovargio, nerimo ir atsakomybės bei didžiausios meilės, rūpesčio ir laimės.

Kai judviejų šeimoje atsirado Benas, Kristina sako, kad jų gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis, o laiko sau jame beveik ir nebeliko.

„Supratau, ką reiškia tikras atsidavimas, pajaučiau tokią meilę, kokios niekada anksčiau neteko jausti. Atsirado vienybės ir supratingumo jausmas visoms mamoms. Dėkingumas savo mamai.

Na, o iššūkiai mūsų šeimoje būna tokie, kaip ir visose šeimose. Su mažu kūdikiu iššūkiai laukia kasdien. Mes juokiamės, kad kasdien einame į naują kovą – tai su pilvelio skausmais, tai su miegu, tai su mityba, tai su bėrimais“, – šypteli Kristina.

REKLAMA

Motinos dienos proga Kristina sau ir visoms kitoms mamoms linki sunkiausiais momentais nepamiršti, kad tai yra laikina:

„Savo rankose laikome didžiausią gyvenimo dovaną, net jei trečią nakties klykimo fone taip ir neatrodo. Labai stengiuosi vertinti kiekvieną akimirką, suprasti laikinumo sąvoką ir įsiminti visus gražiausius šios kelionės momentus“, – sako žymi tinklaraštininkė.

Atlikėja Ingrida Martinkėnaitė: „Antrą kartą tapus mama užplūdo dėkingumas sau, vyrui, gydytojams"

Dainininkė bei grupės „69 danguje“ narė Ingrida Martinkėnaitė gyvena gražiausiomis akimirkomis – ji kartu su vyru Mindaugu Urbonu balandžio 14 dieną sulaukė šeimos pagausėjimo. Jiems gimė dukrelė, kuriai suteikė Evos vardą. Antrą kartą tapus mama, Ingridą užplūdo dėkingumas, kad pora nenuleido rankų ir ėjo link savo tikslo mažais žingsneliais. Dėkingumas vyrui, kad ją palaikė, taip pat laukė ir norėjo kūdikio. Dėkingumas gydytojams, kurių dėka gimdymas įvyko sklandžiai ir greitai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užplūdo ir begalinė laimė, euforija, kurios aplanko tikriausiai nesvarbu, kuris vaikas bebūtų – pirmas, antras ar dvidešimt kažkelintas“, – šypteli ji. Žodis „Mama“ Ingridai visada asocijuojasi su ramybe, išmintimi, kantrybe, meile, paguoda. Pasak jos, tai tobulos mamos savybės.

„Motinystė įpareigoja suktis greičiau ne tik aplink save, savo norus, hobius, bet priverčia rūpintis ir kitu asmeniu, šiuo atveju, mano dukryte. Man, mano kasdienybei tai atneš daugiau džiaugsmo. Žinau, kad bus rūpesčių bemiegių naktų, bet vaiko šypsena, laimingas krykštavimas, rankytės, kojytės atneša daug daugiau laimės nei rūpesčio tie maži auginimo rūpestėliai“, – šypsodamasi pasakoja Ingrida.

REKLAMA

Pasak antrąkart mama tapusios Ingridos, per tuos 13 metų, kurie praėjo nuo jos pirmosios dukros Marijos gimimo, beveik viskas pasikeitė, teko mokytis iš naujo skaityti knygas apie nėštumą, vaikų priežiūrą.

„Netgi buitis pasikeitė per 13 metų ir atsirado dalykų, kurių tuomet nebuvo. Pradedant nuo daiktų, kuriuos teko vėl iš naujo susipirkti, o tai yra tiesiog krūva. Reikėjo daug visko išmokti, sužinoti, bet visi tie daikčiukai palengvina buitį ir paįvairina vaikui pirmas jo dienas. Visos sūpynės, nešynės yra labai smagu. Marija mėgsta mažus rūbelius, juos glosto, dėlioja. Visus pledukus, gultukus ir kėdutes“, – juokiasi moteris.

Sau Motinos dienos proga Ingrida palinkėtų kantrybės ir išminties. Kantrybės bemiegėms naktims, dantukams. Šypsodamasi moteris sako, kad prisimena, kiek tai atima jėgų, bet atneša nuostabų rezultatą.

REKLAMA

„Linkiu visoms kantrybėms, nes tie maži rūpestėliai, kurie atrodo įdomus tik jums pačios, neša didžiulę prasmę. O tas laikas praleistas su vaiku, nėra tiesiog išmesti 2–3 metai, o geriausias laikas moters gyvenime. Tą gėrį reikia spinduliuoti aplink – taip bus laiminga ir šeima, ir aplinkiniai“, – linki žinoma atlikėja.

Kultūrinės veiklos specialistė Lina Anušauskienė: „Nuo šiol pasaulis sukasi aplink sūnų“

L. Anušauskienės ir jos vyro politiko, istoriko Arvydo Anušausko šeimą vasario 2 dieną papildė sūnus Martynas Leonas. Nors sūneliui jau trys mėnesiai, tačiau moteris šypteli, kad iki šiol dar ir neįprato, kad tapo mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kartais juokauju, kad suprasiu tik tada, kai vaikas pats mane pavadins mama. Žinoma, tik sužinojus, kad laukiuosi, tiek jau susilaukus mažylio, užplūdo patys gražiausi jausmai. Net sunku juos apibūdinti keliais žodžiais ar sakiniais, nes tų emocijų buvo pačių įvairiausių... Susijaudinimas, džiaugsmas, ašaros, rūpestis, o kiek dar jų laukia ateityje. Visgi labai džiaugiuosi pasikeitusiu statusu ir įžengus į naują gyvenimo etapą. Ši Motinos diena man bus ypatinga, nes tai pirmi metai, kai galiu save vadinti Mama“, – šypsosi L. Anušauskienė.

Moteris sako, kad žodis „Mama“ jai visada siejosi su meile, šiluma, rūpesčiu ir globa – tiek daug sutelpa į vieną žodį. „Labai džiaugiuosi turėdama puikią mamą, visuomet laukiančią išskėstomis rankomis. Laimingi tie, kurie turime sveikas ir gyvas mamas. Viliuosi ir aš turėti tvirtą ryšį su savo sūnumi“, – atvirauja ji.

REKLAMA

Motinystė L. Anusauskienės gyvenimą apvertė aukštyn kojomis – teko iš naujo susidėlioti prioritetus, išmokti geriau planuoti laiką. Visų sunkiausia naujame gyvenimo etape jai buvo pamiršti reguliarų ir nepertraukiamą miegą. „Turi išmokti, kad nuo šiol pasaulis suksis apie naują šeimos narį, o apie save kol kas reiks pamiršti. Staiga turi subręsti ir prisiimti didelę atsakomybę. 

Pirmas mėnuo ir buvo sunkiausias, kai per naktį reikia keltis bent keletą kartų, o ir dieną nelabai atrandi laiko poilsiui. Dažnai tik vakare ir prisimindavau, kad per visą dieną tik kokį jogurto indelį pati suvalgiau, nes visa diena lėkime. Visgi dabar sūnui jau beveik trys mėnesiai ir jau turime šiokią tokią dienos rutiną, režimą. Jau ir naktys mūsų geriau išmiegotos, tad kuo tolyn, tuo lengvyn“, – šypsosi moteris.

REKLAMA

Visoms mamoms Lina palinkėtų kantrybės – laikas greitai prabėgs ir nebegrįš, todėl reikia mėgautis kiekviena akimirka su savo atžalomis.

Mitybos specialistė Indrė Trusovė: „Buvimas mama – pati svarbiausia misija mano gyvenime“

Balandžio 20-toji ypatinga buvo Indrės ir Ryčio Trusovų šeimoje. Tą dieną jiems gimė antrasis vaikelis – berniukas Denas. Indrė dalijasi dar visai šviežiais atsiminimais, kad tą dieną patyrė kone visus įmanomus jausmus:

„Emocijų buvo begalė. Nuo didžiausio džiaugsmo ir laimės ašarų iki liūdesio, kad dėl karantino mano mylimas vyras ir dukrytė negali būti šalia, kad pamatys broliuką tik tada, kai būsime išrašyti iš gimdymo namų“.

REKLAMA
REKLAMA

Mitybos specialistei ši mamos diena bus ypatinga, nes ji pirmą kartą ją švęs kaip dviejų vaikų mama. Indrė sako, kad buvimas ja yra reikšmingiausias dalykas jos gyvenime.

„Žodis „mama“ man nuo vaikystės yra vienas svarbiausių žodyne. Pirmiausia, nes turiu geriausią mamą pasaulyje, o dabar jau šešeri metai, kai pati esu mama.

Kai manęs prašo prisistatyti, kas aš, visada pirmiausia pasakau, kad esu mama. Ši mano misija man pati svarbiausia gyvenime“, – šiltai kalba I. Trusovė.

Ji neslepia, kad motinystė pakeitė gyvenimo būdą, tačiau visi pokyčiai – į gerą:

„Pagimdžiusi dukrą, pradėjau kartu siekti ir karjeros, dar mokytis. Atsakingumas ir noras būti geriausiu pavyzdžiu man visada yra puikiausia motyvacija siekti savo tikslų, kad mano vaikai galėtų džiaugtis laiminga mama ir laiminga vaikyste. Tad trumpai tariant, pasikeitė laisvalaikio praleidimo prioritetai, vietoj klubo – mokslai“, – šypsosi Indrė.

Moteris atvira: suderinti ir motinystę, ir kitas veiklas yra gana sudėtinga, tačiau ji be galo džiaugiasi, kad rūpesčiais dalijasi su vyru Ryčiu ir kartu jie įveikia visus sunkumus:

„Kadangi gyvename Vilniuje, o mano tėvai – Klaipėdoje, vyro mama – Panevėžyje, auklių neturime – tai sunkiausia, kad neturime pagalbos, tenka viską labai derinti. Bet mes su vyru esame puiki komanda: kol vienas būna su vaikais, kitas pasiruošia mokslo užduotis ar dirba. Tada apsikeičiame“.

REKLAMA

Šios ypatingos dienos proga Indrė ir sau, ir kitoms mamoms linki paprastų, tačiau labai reikalingų dalykų: „Kantrybės, daugiau atlaidumo sau, nesivadovauti stereotipais ir mėgautis gyvenimu!“

Mitybos specialistė Ilka Adams-Pauliukevičius: „Aš dabar esu jos visas pasaulis ir ji yra visas mano pasaulis“

Džiugiomis nuotaikomis gyvena pirmą mamos dieną švenčianti I. Adams-Pauliukevičius. Ji su žinomu sporto treneriu Andriumi balandžio 21 dieną susilaukė mergaitės, kurią pavadino dvigubu vardu – Adrianna Estelle.

Ilkai buvo atliktas cezario pjūvis ir, nors po operacijos jai pačiai prireikė kelių dienų atsigauti, pirmiausia visos jos mintys sukosi apie naujagimę.

„Kai pasakė, kad jau ištraukė vaikelį, man iškart pradėjo bėgti ašaros. Ir kai kelias sekundes ją parodė, buvo didžiausias džiaugsmas, kad ji yra sveika, kas viskas yra gerai. Aš iš karto ją įsimylėjau“, – šypsodamasi kalba moteris.

Ji neslepia, kad pirmos dienos po cezario pjūvio buvo varginančios, tačiau visus sunkumus ji turėjo išverti dėl ką tik gimusios dukrytės:

„Pirmos trys dienos ligoninėje po cezario pjūvio buvo sunkiausios, nes viską pilve skaudėjo, bet vis tiek reikėjo susikaupti ir tapti mama. Kadangi vyras negalėjo aplankyti ligoninėje, viskas buvo mano rankose. Tai tos pirmos naktys, kai ir man pačiai reikėjo atsistatyti po operacijos, buvo sunkiausios“.

REKLAMA

Ilka pasakoja, kad, gimus dukrai, suprato, kokia besąlygiška ir stipri yra mamos meilė savo vaikui. Ji augindama dukrą nori imti pavyzdį iš savo mamos, su kuria ją sieja itin stiprus ryšys.

„Aš su savo mama turiu labai gerus santykius ir iš jos imu pavyzdį, kokia turi būti gera mama. Aš noriu būti mama, kuri rūpinasi savo vaiku, suteikia jam saugumo jausmą, pakankamai meilės ir padeda jam užaugti su vertybėmis, morale, disciplina – dalykais, kurie yra svarbūs man.

Kai dabar turiu savo dukrą, suprantu, kiek vaikai yra priklausomi nuo tėvų. Aš dabar esu jos visas pasaulis ir ji yra visas mano pasaulis. Ir tas ryšys tarp mamos ir vaiko yra neišskiriamas, tokia meilė egzistuoja tik tarp tėvų ir vaikų.

Būti mama man reiškia suteikti vaikui saugumą, meilę, kuri nepriklauso nuo nieko, yra pastovi – nesvarbu, ar yra gera diena, ar bloga“, – dalijasi moteris.

Sau ir visoms mamoms Ilka linki paprasčiau žiūrėti į dalykus, kurie galbūt ne visada pavyksta. Ji neabejoja, kad būtina džiaugtis šiuo gražiu motinystės laikotarpiu ir negraužti savęs dėl smulkmenų:

„Mes turime džiaugtis kiekviena diena, nes mūsų atsakomybė tikrai yra didelė, būti mama nėra lengva. Tu turi rūpintis ir savo vaiku, skirti laiko bei dėmesio ir vyrui, tvarkyti namus, gaminti maistą ir dar nepamiršti savęs.

REKLAMA

Palinkėsiu nepergyventi, jei kažkas ne visą laiką išeina pagal planą, nebausti savęs, jei kažkas ne taip pavyksta, jei šiandien verkia vaikas dėl pilvuko skausmo. Nereikia savęs per daug griežtai analizuoti, vertinti, ypač, kai yra nauja mama kaip aš.

Tiesiog reikia mėgautis tuo nauju etapu ir priimti jį su didžiausiu džiaugsmu ir pozityvumu“.

Atlikėja Baiba Skurstene-Serdiukė: „Motinystė padėjo į šalį ego, dabar nėra tik aš“

B. Skurstene-Serdiukė su vyru kikbosininku Mykolu balandžio 14 dieną susilaukė antrosios atžalos – išsvajotos mergytės Annos. Praėjus vos kelioms savaitėms po dukters gimimo, Baiba dar puikiai prisimena pirmąsias emocijas, kurios ją užplūdo.

„Pirmo vaikelio man, deja, neuždėjo ant krūtinės, o dukrytę – taip. Tai iš džiaugsmo verkiau laimės ašaromis, negalėjau patikėti ta euforija ir pilnatve, kai ją pamačiau. Ji atrodė tarsi angelas, turėjo daug plaukučių, tikra princesė“, – ypatingą akimirką prisimena dainininkė.

Ji neslepia, kad, pati tapusi mama ir supratusi, koks didis įvykis moters gyvenime yra vaiko gimimas, kitaip pradėjo vertinti ir savo mamą. O ir šis žodis jai tarsi įgavo naują prasmę.

„Žodžio MAMA reikšmė man pasikeitė, kai pati tapau mama ir supratau, koks tai gyvenimo džiaugsmas ir palaima. Mama – tai žmogus, kuris pirmiausia duoda gyvybę. Paskui neatsiejama dalis yra kūdikio maitinimas, kas yra kažkas magiško ir protu nesuvokiama. Kūdikis – toks mažas, gležnas žmogutis, kuriam mama yra viskas“, – šiltai kalba moteris.

REKLAMA

Baiba sako, kad motinystė iš esmės pakeitė jos gyvenimą ir asmenybę, privertė į visus dalykus pažvelgti kitomis akimis:

„Motinystė padėjo į šalį ego, nes dabar nėra tik aš, yra tie, kuriais reikia rūpintis ir visada pirmiausiai pagalvoti apie juos. Jei anksčiau eidavau apsipirkinėti sau, tai dabar net eidama ko nors įsigyti sau, dažniausiai nuperku ką nors vaikams ir sau nieko neberandu. Čia viskas yra iš tos didelės meilės savo vaikams“.

Atlikėja atvira: šiuo metu sunkiausia yra viską suspėti, nes abiem vaikams ji nori skirti vienodai dėmesio, laiko, meilės ir rūpesčio. Nors motinystė ir atima daug laiko bei jėgų, Baiba sau ir kitoms mamoms linki nepamiršti ir savęs.

„Linkiu kantrybės ir neprarasti savęs. Nes laiminga mama – laimingi visos šeimos nariai“, – neabejoja atlikėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų