REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

SGD ir naftos terminalų valdytojos „Klaipėdos naftos“ smulkioji akcininkė „Achemos grupė“ reiškia pretenzijas, kad Klaipėdos įmonė dividendams numato išmokėti visą pernai uždirbtą pelną. Anot jos, „Klaipėdos nafta“ nesilaiko jos patvirtintos dividendų politikos ir nesugeba pateikti aiškių atsakymų į „Achemos grupės“ klausimus.

SGD ir naftos terminalų valdytojos „Klaipėdos naftos“ smulkioji akcininkė „Achemos grupė“ reiškia pretenzijas, kad Klaipėdos įmonė dividendams numato išmokėti visą pernai uždirbtą pelną. Anot jos, „Klaipėdos nafta“ nesilaiko jos patvirtintos dividendų politikos ir nesugeba pateikti aiškių atsakymų į „Achemos grupės“ klausimus.

REKLAMA

„Klaipėdos nafta“ pirmadienį paskelbė atsakymus į praėjusią savaitę „Achemos grupės“ pateiktus klausimus dėl valdybos siūlymo dividendams išmokėti visą praėjusių metų grynąjį pelną – 7,947 mln. eurų.

„Klaipėdos nafta“ teigia, kad dividendams siūloma suma atitinka bendrovės dividendų politiką, o visas pelnas bus išmokamas akcininkams jau trečius metus iš eilės, anksčiau „Achemos grupei“ neprieštaraujant.  

„Achemos grupė“: „Klaipėdos naftai“ neliks pinigų projektams 

„Achemos grupei“ atstovaujančios advokatų kontoros „Leadell“ advokato Vaido Radvilos, įmonės dividendų politika numato, jog jiems turi būti numatyta ne daugiau kaip 50 proc. praėjusių metų grynojo pelno.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes klausėme, kokiu pagrindu „Klaipėdos nafta“ siūlo išmokėti 100 proc. pernai uždirbo pelno dividendais, kai jos pačios patvirtintoje dividendų politikoje yra nuostatos, jog dividendams skiriama suma yra 50 proc. (praėjusių metų grynojo pelno – BNS)“, – BNS sakė V. Radvila.

REKLAMA

„Achemos grupė“ pernai kritikavo „Klaipėdos naftos“ sprendimą suteikti garantiją įmonei Brazilijoje, kuri buvo įsteigta „Klaipėdos naftai“ siekiant tapti SGD terminalo Asu uoste operatore.

„Ankstesniais sprendimais „Klaipėdos nafta“ teikia užtikrinimo priemones vykdyti kitiems projektams, skolinasi, atitinkamai suteikia garantijas, kurios kainuoja, ir atitinkamai mažina pelną, kai tuo tarpu išmoka pinigus ir tokioms reikmėms jie neturės pinigų“, – teigė V. Radvila.

„Mūsų problema – jų neskaidri politika, kurioje jie sako, kad dividendams skiriama 50 proc., o šiais metais skiria 100 proc.“, – pridūrė advokatas.

REKLAMA
REKLAMA

„Klaipėdos naftos“ akcininkų susirinkai pelną skirstys antradienį. V. Radvila teigia, kad „Achemos grupė“ nesvarstė galimybės pateikti alternatyvų pelno paskirstymo projektą.

„Achemos grupė“ turi 10,41 proc. („Klaipėdos naftos“ akcijų – BNS), tai ką mes teikiame, vis vien lemia Energetikos ministerijos balsai“, – teigė V. Radvila.

„Klaipėdos nafta“: dividendai gali būti didesni nei 50 proc. 

Bendrovės dividendų politikoje numatyta, kad valdybos siūlomi dividendai turi sudaryti 50 proc. praėjusių metų grynojo pelno.

Dokumente taip pat nurodoma, kad skirstant dividendus, atsižvelgiama į grynojo pelno dydį ir kitus finansinius rodiklius, nuosavo kapitalo ir paskolų dalį, reikalingą strateginių bei investicinių projektų įgyvendinimui, prisiimtus finansinius ir nefinansinius įsipareigojimus, situaciją akcijų rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klaipėdos nafta“ BNS teigė, kad pagal Vyriausybės nutarimą dividendams skiriama suma turi būti ne mažesnė kaip 75 proc. paskirstytinojo pelno, jei bendrovės praėjusių metų nuosavo kapitalo grąža yra nuo 3 iki 5 proc.

„Kadangi įmonės pasiekta pelno grąža 2019 metais atitinka šį rėžį, ji turėtų mokėti didesnius nei 50 proc. dividendus“, – teigė „Klaipėdos nafta“.  

„Bet kuriuo atveju dividendų politikoje jiems numatyta grynojo pelno dalis turėtų būti vertinama kaip įsipareigojimas investuotojams, kad, atitinkant kitas politikoje išvardintas sąlygas, įmonė visuomet privalo siūlyti bent 50 proc.  grynojo pelno išmokėti dividendais“, – teigia įmonė. 

REKLAMA

Pasak jos, sprendimą dėl 100 proc. grynojo pelno išmokėjimo dividendais bendrovė siūlo trečius metus – pernai „Achemos grupė“ pasisakė už tokį siūlymą.

V. Radvilos teigimu, „Achemos grupė“ nėra patenkinta atsakymais, kuriuos gauna iš „Klaipėdos naftos“. Smulkiojo akcininko manymu, bendrovė nesugeba pateikti skaidrių ir aiškių atsakymų.

„Klaipėdos nafta“ jau nuo praeitų metų vasaros nesugeba pateikti skaidrių ir pilnų atsakymų. Tai daugiau yra biurokratiniai atsakymai. Akcininkai, neturėdami pilnos informacijos, neturi galimybių pasinaudoti tinkamai savo teise ir atitinkamai balsuoti akcininkų susirinkime“, – teigė advokatas.

REKLAMA

„Klaipėdos naftos“ akcininkai  skirstys 8,034 mln. eurų. Į privalomąjį rezervą siūloma perkelti 10 tūkst. eurų, o 77 tūkst. eurų palikti nepaskirstytus.

Pernai Klaipėdos nafta“ dividendams taip pat skyrė visą savo grynąjį pelną – 11,577 mln. eurų.

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų