REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį, minint Medicinos darbuotojų dieną, Diana Nausėdienė nuvyko į Nacionalinį kraujo centrą ir davė kraujo.

Pirmadienį, minint Medicinos darbuotojų dieną, Diana Nausėdienė nuvyko į Nacionalinį kraujo centrą ir davė kraujo.

REKLAMA

„Kad medikai būtų įgalinti išgelbėti kiekvieno iš mūsų sveikatą ir gyvybę, jiems reikia išteklių. Šiandien trūksta kraujo atsargų. Todėl noriu parodyti asmeninį pavyzdį ir paraginti: pasitikiu Nacionaliniu kraujo centru ir nebijau duoti kraujo. Nebijokite ir jūs“, – ragina pirmoji ponia.

Prieš mėnesį Diana Nausėdienė inicijavo potencialių kraujo donorų duomenų banko sukūrimą. Buvo prašoma visų, kurie nėra kraujo donorai arba kraujo duoda itin retai, tačiau tam ryžtųsi esant ekstremaliai situacijai, registruotis į specialų potencialių kraujo donorų sąrašą el. p. [email protected] arba telefonu +370 614 359 40.

Sąrašą pradėjusi pirmoji ponia tąkart sakė: „Privalome būti pasirengę ekstremaliems atvejams. Užpildžiau visus reikiamus dokumentus ir, vos tik sulauksiu prašymo iš Kraujo centro, kad ima trūkti kraujo, tuoj pat atvyksiu jo paaukoti. Būkime pasirengę atsiliepti į medikų prašymus.“

REKLAMA
REKLAMA

VŠĮ Nacionalinio kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas pažymi, kad nors donorų skaičius ir yra sumažėjęs, centras kol kas pilnai aprūpina krauju visas Lietuvos gydymo įstaigas.

REKLAMA

„Tačiau vėl atnaujinus planines operacijas jo poreikis staigiai išaugs, o rezervą šiuo metu turime minimalų. Todėl labai džiaugiamės Dianos Nausėdienės pagalba tikslingai skatinant kraujo donorystę ir dėkojame visiems, kurie jungiasi prie potencialių kraujo donorų duomenų banko“, – sako Nacionalinio kraujo centro vadovas.

Net ir pandemijos metu Nacionalinio kraujo centro darbuotojai užtikrina tiek personalo, tiek donorų saugumą – visų reikiamų apsaugos priemonių ši įstaiga turi pakankamai. Žmonėms, norintiems paaukoti kraujo, centras siūlo saugią pavėžėjimo paslaugą – asmuo gali būti paimamas iš namų ir parvežamas atgal nemokamai centro automobiliu, kuris yra nuolatos dezinfekuojamas, vairuotojai ir keleiviai aprūpinami visomis reikalingomis apsaugos priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Donorais gali būti

Sveiki asmenys, kurių amžius nuo 18 iki 65 metų, o svoris – ne mažesnis kaip 50 kg. Jų kraujyje turi būti tinkamas hemoglobino kiekis, kuris visada nustatomas imant kraują. Moterims jis ≥125 g/l, vyrų ≥135 g/l.

Atkreiptinas dėmesys, kad persirgus gelta (hepatitu A) duoti kraujo galima (anksčiau buvo negalima, todėl daug kas dėl šio aspekto neatvyksta). Vyrai aukoti kraujo gali 6 kartus, moterys 4 kartus per metus.

Donoru tapti negali

Asmuo, kuris per pastarąsias 28 dienas lankėsi bet kurioje užsienio šalyje. Asmuo, turėjęs kontaktą su sergančiuoju COVID-19 (donorystė galima praėjus 28 dienoms po grįžimo į Lietuvą arba po kontakto turėjimo).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turintys peršalimo ar kitų simptomų – sloga, gerklės skausmas, kosulys, karščiavimas ir pan. (kraujo donorystė galima visiškai pasveikus – išnykus visiems simptomams).

Sergant Herpes virusine infekcija donorystė leidžiama tik pasveikus (t. y. kraujo donorystė leidžiama po šašelio nukritimo praėjus savaitei).

Vartojant tam tikrus medikamentus (kraujo negalima duoti vartojant insulino preparatus; po antibiotikų vartojimo turi praeiti 2 sav. ir pan.).

Nėštumo metu.

Po auskarų vėrimo, kūno tatuiravimo, operacijų – kraujo donorystė negalima 6 mėnesius.

Sergantys infekcinėmis (AIDS, tuberkuliozė, hepatitas B, hepatitas C ir kitos sunkios infekcinės ligos), onkologinėmis, sunkiomis širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemos ligomis, mažakraujyste, koagulopatija.

Sąrašas nėra baigtinis – tai dažniausiai pasitaikančios kontraindikacijos kraujo donorystei. Sveikiems asmenims kraujo duoti yra visiškai saugu ir sveika!

„Įrodykime kartu, kad jokie karūnuoti virusai Lietuvos neįveiks“, – ragina Diana Nausėdienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų