REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neteisėtu poveikiu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovams įtariamas advokatas Giedrius Danėlius prašo pradėti tyrimą dėl STT pareigūno piktnaudžiavimo tarnyba.

Neteisėtu poveikiu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovams įtariamas advokatas Giedrius Danėlius prašo pradėti tyrimą dėl STT pareigūno piktnaudžiavimo tarnyba.

REKLAMA

„Visų pirma, šiandien pateikėme Generalinei prokuratūrai pareiškimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl galimo STT pareigūno piktnaudžiavimo tarnyba, prekybos poveikiu ir taip pat galimo poveikio teisėjui“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė advokatas.

Jis pirmadienį parodė kai kuriuos STT pareigūnų susirašinėjimo 2018 metais fragmentus, taip pat teigė, kad STT pareigūnas galėjo daryti poveikį teisėjams.

„STT pareigūnas leido sau užeiti pas teisėjus, kurie skiria suėmimą galimai siekė daryt ar ketino daryt, o gal ir padarė poveikį teisėjui“, – tvirtino G. Danėlius.

G. Danėlių teisėsauga įtaria neteisėtu poveikiu STT direktoriui Žydrūnui Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje. Joje G. Danėlius yra A. Petrošiaus advokatas.

REKLAMA
REKLAMA

Poveikiu STT taip pat įtariami advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas bei verslininkas Antanas Petrošius. Visi jie praėjusią savaitę buvo sulaikyti. G. Danėlių ir A. Petrošių prokurorai prašė suimti, tačiau teismas prašymą atmetė. 

REKLAMA

BNS gauta teismo nutartis rodo, kad įtarimai G. Danėliui yra susiję su jo ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT kriminalinės žvalgybos pareigūną Renatą Martišių.

Įtarimuose teigiama, kad kompromituojančią medžiagą STT tyrėjai V. Kerbelienei parodęs G. Danėlius jai pasakė, kad „turimą medžiagą panaudos teisminio bylos nagrinėjimo metu“, jei nebus nutrauktas ikiteisminis tyrimas A. Petrošiaus atžvilgiu.

G. Danėliaus teigimu, iš pradžių iš paties STT pareigūno R. Martišiaus gauta informacija kėlė abejonių dėl autentiškumo, todėl jis ir nusprendė ją duoti įvertinti STT tyrėjai – tą jis padarė STT pastate Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

„Visada yra tam tikra abejonė dėl duomenų autentiškumo, tikrumo, patikimumo, dėl to apie turimus, galimus duomenis aš ir pasidalinau su ikiteisminį tyrimą atliekančia tyrėja“, – teigė G. Danėlius.

„Kad susirašinėjimas autentiškas, ta pati tyrėja man ir patvirtino, taip pat tai, kad susirašinėjimas autentiškas, patvirtino ir man gauti įtarimai“, – pridūrė advokatas.

Jis taip pat neigė šantažavęs Ž. Bartkų ir kartojo, kad STT savo veiksmais „pasitarnavo perpaskirstant tam tikrą rinką – iš vieno verslininko perduoti kitam“, t.y. tuo buvo suinteresuotas Latvijos verslininkas Aleksandras Cesas.

STT  pareigūnų susirašinėjimą iš pareigūno R. Martišiaus gavo verslininkas A. Petrošius, kuris taip pat yra įtariamas Nacionalinio kraujo centro byloje. Pasak verslininko dabartinio advokato Mindaugo Barkausko, A. Petrošius pirmadienį kreipėsi į prokuratūrą dėl pranešėjo statuso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą tam, kad vadovaujantis Pranešėjų apsaugos įstatymu, jam būtų suteiktas pranešėjo statutas“, – teigė M. Barkauskas.

STT laikosi pozicijos, jog prielaidomis apie neteisėtus tarnybos veiksmus siekiama nukreipti dėmesį nuo pagrindinio klausimo – šantažo, kuriuo siekta nutraukti STT vykdomą tyrimą dėl Nacionalinio kraujo centro.

Nacionalinio kraujo centro byloje padėjimu piktnaudžiauti įtariamas verslininkas A. Petrošius, o buvusi Nacionalinio kraujo centro vadovė Joana Bikulčienė įtariama piktnaudžiavimu.

J. Bikulčienė po įtarimų korupcija 2018 metų balandį pasitraukė iš Nacionalinio kraujo centro vadovės pareigų. 

Įtariama, kad ji su bendrininkais siekė užvaldyti ir monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą Lietuvoje, taip pat kraujo preparatų tiekimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms eliminuojant užsienio konkurentus. Pati J. Bikulčienė šiuos įtarimus neigė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų