REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaizdai, kai poliklinikose nutįsdavo eilės, o laukiamajame stoviniuoja dešimtys žmonių, buvo tik prieš karantiną. Dabar susirgus net šeimos gydytojui pirmiau prašoma tik skambinti. Tačiau ką daryti, jei susirgote ir konsultacija jums yra būtina? Sumanūs medikai rado išeitį ir susibūrė į projektą „MEDo“ – pacientus nemokamai konsultuoja internetu ir stengiasi padėti visais negalavimų klausimais.

Vaizdai, kai poliklinikose nutįsdavo eilės, o laukiamajame stoviniuoja dešimtys žmonių, buvo tik prieš karantiną. Dabar susirgus net šeimos gydytojui pirmiau prašoma tik skambinti. Tačiau ką daryti, jei susirgote ir konsultacija jums yra būtina? Sumanūs medikai rado išeitį ir susibūrė į projektą „MEDo“ – pacientus nemokamai konsultuoja internetu ir stengiasi padėti visais negalavimų klausimais.

REKLAMA

Gyventojai apie sveikatą ir suteikiamą pagalbą kalba skirtingai:

„Ai, koks skirtumas, nuo ko mirsim. Nu, ką padaryt – nepriims gi kardiologas. Laukiau tris mėnesius, dabar vėl lauksiu. Oi, neduok tu Dieve tas karantinas…“

„Su skaudančiu dantimi tai iškart priima. Paskambini, pasako, kokią valandą ir atvažiuoji.“

„Aš dirbu chirurginiame kabinete, tai pasitaiko, būna ekstra pagalbos. Taip taip taip, tik ūmiems būtinoji. Telefonu konsultuojame, taip. Laukiam geresnių laikų.“

REKLAMA
REKLAMA

Karantino metu pakliūti į gydymo įstaigą, jeigu nesate ūmus ligonis, kuriam būtina skubi pagalba, nemenkas iššūkis. O jei vis tiek savavališkai atvyksite prie gydymo įstaigos durų, jums gali tekti tiesiog apsisukti ir grįžti, iš kur atėjote. Mat šeimos gydytojai ir kiti specialistai užsiregistravusius pacientus konsultuoja tik telefonu.

REKLAMA

Tačiau ir jų skambučio gali tekti palaukti kelias dienas. Tad ką daryti, jeigu pagalbos jūs norite čia ir dabar, ir norite kuo greičiau sužinoti, kas jus kamuoja? Keli sumanūs medikai rado išeitį ir pacientus be jokios išankstinės registracijos keliais mygtuko paspaudimais konsultuoja internetu. Šią paslaugą išbandė ir vilnietė Rolanda.

„Aš nusiunčiau klausimą, gal per porą valandų gavau atsakymą su prašymu patikslinti tam tikrą informaciją ir dar per valandą ar porą gavau visą rekomendaciją, ką turėčiau daryti tuo klausimu. Tai super greitai viskas vyko“, – sako „MEDo“ paslaugas išbandžiusi vilnietė Rolanda Endrijaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

„MEDo“ sumanytoja gydytoja ortopedė-traumatologė Akvilė Vilkytė sėdasi prie kompiuterio. Laisvu nuo jos pagrindinio darbo ligoninėje metu ji atsakinėja į žmonių atsiųstas užklausas apie juos kamuojančias ligas. MEDo projektui susibūrė daugiau nei 180-imt įvairių medicinos sričių specialistų ir nemokamai be jokios išankstinės registracijos internetu konsultuoja pacientus. Savanoriškos iniciatyvos autorei ši idėja gimė, kai jai dėl įtariamo kontakto su užsikrėtusiu asmeniu teko saviizoliuotis ir ilgas savaites leisti namie.

„Norėdama tą laiką praleisti produktyviai, nes saviizoliacija nebuvo dėl kažkokios rimtos Covid-19 formos, kur aš jausčiausi pati blogai. Norėjosi tą laiką produktyviai išnaudoti ir kilo mintis, kad galiu žmonėms atsakyti į tam tikrus medicininius klausimus, susijusius su jų sveikata“, – pasakoja gydytoja ortopedė-traumatologė Akvilė Vilkytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Surinkusi bendraminčių komandą ir kartu su IT specialistais per dvi naktis sukūrusi tinklalapį Akvilė įgyvendino savo idėją. O MEDo.lt naudotis labai paprasta – jums tereikia apsilankyti jų internetiniame puslapyje, užpildyti reikiamus langelius ir išsiuntus užklausą apie jus kamuojančius simptomus, laukti medikų atsakymo savo elektroniniame pašte. Jei norite susisiekti su medikais dar greičiau, patariama jiems parašyti per „MEDo“ feisbuko paskyrą. Pasak Akvilės, per dieną jie sulaukia apie du šimtus klausimų dėl įvairių žmones kamuojančių problemų, ypač dėl alergijų. Tiesa, karantino pradžioje dėl panikos kone kas antras klausimas buvo apie koronavirusą.

REKLAMA

„Daugybė užklausų buvo netgi tokios: „Man skauda gerklę, ar tai ne virusas?“. Ir tai keldavo net iš vienos pusės nuostabą, nes tu matai, kad žmogui 50 metų, jam suskaudo gerklę ir tai turbūt nėra pirmasis atvejis jo gyvenime, kai jam šiandien suskaudo gerklę, kad tas skausmas yra kažkoks išskirtinis ar užsitęsęs. Bet tai jam jau kelia nerimą, ar tai nėra viruso apraiška“, – teigia A. Vilkytė.

Tiesa, „MEDo“ gydytojai siuntimų ar nedarbingumo pažymėjimų neišrašo, tačiau jei pastebi, kad žmogui yra reikalinga kuo skubesnė pagalba, naudodamiesi savo kontaktais stengiasi pagalbą suteikti kuo greičiau. O per kone mėnesį gyvavimo pasitaikė ir toks atvejis, kai „MEDo“ savanoriams teko žingsnis po žingsnio lydėti jauną infarkto ištiktą pacientą iki pat ligoninės.

REKLAMA

„Labai džiaugiuosi, kad kažkas iš savanorių buvo „online“, nes greičiausiai gydymo įstaigoje budėjo. Ir tikrai tas visas pokalbis atspindėjo, kaip nuo pradinių tų skundų pacientas yra davedamas iki gydymo įstaigos ir infarktas buvo patvirtintas, kaip bebūtų gaila tam pacientui. Tai tikrai džiaugiamės, kad viskas įvyko tokiu realiu laiku, nebuvo pavėluota“, – kalbėjo A. Vilkytė.

O netgi tada, kad ligoninėse ir poliklinikose grįš įprastos štai tokio eilės, „MEDo“ komanda planuoja savo veiklą tęsti ir po karantino. Vien per šį, mėnesį trunkantį projekto gyvavimo laikotarpį savanoriai medikai padėjo daugiau nei aštuoniems tūkstančiams pacientų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų