REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso židiniu tapusiuose „Senevitos“ globos namuose – dar vienas ligos atvejis, susirgo jau ketvirtas darbuotojas. Visuomenės sveikatos centro atstovai padėtį čia vadina labai rimta. Tuo metu mįslę užminė mirties nuo Covid-19 Lietuvoje skaičius. Per naktį viena mirtis iš liūdnos statistikos lentelės išbraukta.

Koronaviruso židiniu tapusiuose „Senevitos“ globos namuose – dar vienas ligos atvejis, susirgo jau ketvirtas darbuotojas. Visuomenės sveikatos centro atstovai padėtį čia vadina labai rimta. Tuo metu mįslę užminė mirties nuo Covid-19 Lietuvoje skaičius. Per naktį viena mirtis iš liūdnos statistikos lentelės išbraukta.

REKLAMA

O štai vėsoką savaitgalį tautiečiai prisiminė senus įpročius ir drąsiau plūstelėjo į prekybos centrus.

„Susirūpinimą labai keliantis mums, nes gydoma daug pacientų, kurie yra garbingo mažiaus ir turintys daug gretutinių ligų. Tai yra pati jautriausia pacientų kategorija. Jeigu infekcija pasklis tarp jų, tai turėsime absoliučiai liūdnas pasekmes“, – sakė Visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė. 

O senjorų čia prižiūrima daugiau kaip du šimtai. Sąlytį su užsikrėtusiais kolegomis turėję darbuotojai izoliuoti, visgi kontaktas galėjo būti ir netiesioginis, tad specialistai bando išsiaiškinti, kiek darbuotojų ir globotinių reikia izoliuoti ir tirti. 

REKLAMA
REKLAMA

Artimiausiu metu dėl koronaviruso mėginius ketinama imti beveik keturioms dešimtims asmenų. Visgi didžiausias iššūkis – kaip testuoti globotinius. Palatose to daryti negalima, nes virusas imant mėginius gali išplisti. Todėl pacientus svarstyta tyrimams netgi gabenti į lauką. Visgi, pasak įstaigos vadovo, rastas kitas sprendimas.

REKLAMA

„Tyrimas per nosį įvedant ilgesnį šepetėlį. Ir – tik vienas, neišžiodinant. Tai žymiai palengvina situacija, nereikalaujama didelių apsaugos priemonių. Bus paruošta, iškraustyta valgyklos salė, bus didelė, prapučiama erdvė“, – sakė namų vadovas Petras Jurgilas. 

Mėginius imti žadama pirmadienį. Tuo metu mįslę užminė mirčių nuo koronaviruso statistika. Vakar skelbta, kad viruso aukų skaičius Lietuvoje pasiekė 42. Tačiau šiandien jau pranešama apie 41-ą mirties atvejį. Rolanda Lingienė aiškina, kad miręs pacientas iš tiesų sirgo Covid-19, tačiau pasveiko, o Anapilin iškeliavo dėl kitų priežasčių. Tiesiog nespėta sulaukti testo rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmą kartą jis buvo neigiamas. Antrą kartą paėmus jis mirė ir atsakymas po keleto valandų atėjo. Abu tepinėliai neigiami, reiškia, jis buvo pasveikęs nuo Covid-19 ir mirė nuo kitų priežasčių, kitų lydinčių susirgimų“, – tikino R. Lingienė. 

Pačių susirgimų koronavirusu per parą padaugėjo 16. Lingienės teigimu, Klaipėdoje užsikrėtė trys šeimos nariai, visgi toks židinys nelaikomas pavojingu, nes žmonės izoliavęsi ir pavojaus aplinkiniams nekelia. O ir toliau plokščia besilaikanti susirgimų kreivė, pasak epidemiologės Daivos Razmuvienės, Lietuvai reiškia geras naujienas.

 „Sumažėjo iki pusės procento teigiamų atvejų, kurie registruojami kiekvieną dieną. Jeigu palyginsime pirmas dvi karantino savaites, sergamumo procentas teigiamų testų buvo 10 ir 12 proc“, – kalbėjo epidemiologė Daiva Razmuvienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Razmuvienės teigimu, praėjus dviem savaitėms nuo didžiosios pavasario šventės, jau galima manyti, kad Lietuva išlaikė ir Velykų egzaminą. Visgi atsipalaiduoti dar negalima.

„Nereikia džiaugtis tikrai dabar dar, dar viskas, manau, priešakyje, bet šią savaitę galim pasakyti, kad rezultatai tikrai neblogi“, – sakė ji. 

O žmonės vis labiau išdrąsėja. Duris pagaliau atvėrusios prekybos centruose įsikūrusios parduotuvės vėsoką šeštadienį jau sulaukė didesnio srauto pirkėjų. Nors žmonių gausa neprimena vaizdo prieš karantiną, visgi pirkėjų nepalyginti daugiau nei ketvirtadienį, vos atlaisvinus karantino gniaužtus. Po parduotuves pamažu vaikštinėjantys tautiečiai pasakoja nesibaiminantys pasigauti virusą. Užtat per pusantro mėnesio pritrūko įvairiausių gėrybių.

REKLAMA

Prekybininkai apie pelnus dar nesvajoja, bet viliasi, kad žmonių daugės ir apyvarta įsisuks.

Tuo metu vilniečiai šiandien buvo kviečiami į netradicinį renginį „Malda už tylius lyderius“. Pagrindinė taisyklė – atvažiuoti automobiliu ir jokiu būdu neatidarinėti langų. Žmonės buvo raginami ant popieriaus lapo užrašyti linkėjimus medikams, gelbėjantiems pacientus nuo koronaviruso. 

O per didelį ekraną nuotoliniu būdu susirinkusiuosius laimino Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas. Tiesa, nors į erdvę prie „Litexpo“ rūmų galėjo tilpti pusantro šimto automobilių, renginys sudomino mažiau žmonių, užpildyta vos trečdalis vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų