REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pirmadienio kai kurios mokyklos planuoja atverti duris abiejų dirbančių tėvų pradinukams vaikams, jei tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu ir neturi kur palikti vaikų. Vilniuje numatoma, jei vienas vaikas iš šeimos jau nuo pirmadienio eis į darželį, tai kartu priežiūra bus užtikrinama ir kitiems šeimos vaikams, jei jie yra pradinukai. Vyriausybei įvedant daugiau karantino palengvinimų, planuojama didinti ir vaikų skaičių darželiuose bei pradinėse mokyklų klasėse.

Nuo pirmadienio kai kurios mokyklos planuoja atverti duris abiejų dirbančių tėvų pradinukams vaikams, jei tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu ir neturi kur palikti vaikų. Vilniuje numatoma, jei vienas vaikas iš šeimos jau nuo pirmadienio eis į darželį, tai kartu priežiūra bus užtikrinama ir kitiems šeimos vaikams, jei jie yra pradinukai. Vyriausybei įvedant daugiau karantino palengvinimų, planuojama didinti ir vaikų skaičių darželiuose bei pradinėse mokyklų klasėse.

REKLAMA

Vilniaus mieste tėvai iš mokyklų jau gauna laiškus, kuriais siekiama išsiaiškinti, kiek yra tėvų, kurie turi fiziškai sugrįžti į darbo vietas ir neturi, kur palikti savo vaikų pradinukų.

Tėvų prašoma pateikti įrodančius dokumentus, kad abu tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu, abu turi fiziškai dirbti darbo vietose ir neturi kur palikti mažų vaikų. Analogiška situacija jau yra ir su darželinukais. Prašoma tėvų skubiai pranešti, dar iki penktadienio vidurdienio.

REKLAMA
REKLAMA

Vilnius ruošiasi priimti kai kuriuos pradinukus nuo pirmadienio

Vilniaus miesto savivaldybė nuo pirmadienio ketina atverti kai kurių mokyklų duris tų tėvų vaikams, kurių abu tėvai privalo fiziškai dirbti darbo vietoje, negali dirbti nuotoliniu būdu ir neturi, kur palikti mažų vaikų.

REKLAMA

Atkreipiamas dėmesys į medicinos sektoriaus darbuotojus, statutinius pareigūnus, paslaugų sektoriaus darbuotojus, gamybos sektoriaus ir kitus darbuotojus, kurie negali dirbti iš namų.

„Analogiška situacija kaip ir su darželiais. Tie vaikai pradinukai, kuriems reikalinga priežiūra ir negali jie vieni likti namuose, o tėveliai yra dirbantys, tai taip pat jie gali atvesti į savo mokyklą.

Jei tai šeima, kur vienas vaikas ugdomas darželyje, o kitas yra pradinukas, tai mūsų įstaigoms bendradarbiaujant tuomet mes nukreipiame abu vaikus į darželį. Ir tėveliams patogiau, kai abu vaikai vienoje įstaigoje, ir vaikams smagiau. Pagal pirminius duomenis, tie skaičiai tikrai nebus dideli“, – tv3.lt teigė Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vicemerės, poreikis nėra didelis.

„Tikrai nėra didelis poreikis. Bus didesnis, kur yra mokyklos-darželiai, mačiau Mindaugo progimnazijoje du vaikai. Šiuo metu kaip tik analizuojame, kad būtų kuo efektyvesnis variantas ir patogesnis tėvams bei įstaigų darbuotojams.

Pradinukų tėvai dar negali vienų palikti namuose, jiems būtina priežiūra, o jei tėvai abu dirbantys, tuomet suteikiame galimybę atvesti į ugdymo įstaigą ir palikti vaiką mūsų priežiūrai“, – teigė E. Tamošiūnaitė.

Kaunas kol kas nesiruošia atidaryti

Kauno miesto savivaldybės ryšių su visuomene skyrius pranešė, kad Kaune mokyklos kol kas nebus atidaromos ir pradinukų mokymas toliau vyks nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pradinis išsilavinimas yra privalomas ir šiuo metu jis vyksta nustatyta tvarka, nuotoliniu būdu“, – trumpai atsakė komunikacijos atstovai.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė tv3.lt ketvirtadienį pranešė, kad Kaune darželiai taip pat nebus atidaromi ir toliau bus dirbama nuotoliniu būdu.

Klaipėdoje priims darželinukus, bet ne pradinukus

Klaipėdos miesto savivaldybė ketina nuo pirmadienio į darželius priimti vaikus, kurių, tėvams išėjus į darbą, nėra kam prižiūrėti. Tačiau savivaldybė neketina atverti mokyklų pradinukams.

„Pradinukų neplanuojame priimti, nes nėra tokio nurodymo ir Vyriausybės nutarimo. Pradinukai yra pakankamai jau savarankiški.

REKLAMA

Šiuo metu mes rūpinsimės ikimokyklinukais ir priešmokyklinukais tų tėvų, kuriems yra būtinas darbas“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Skvernelis: savivaldybių pareiga pasirūpinti

Po Vyriausybės priimtų sprendimų dėl karantino sąlygų švelninimo ir leidimo artimiausiu metu atsidaryti visoms parduotuvėms, o nuo pirmadienio ir lauko kavinėms, grožio salonams, bibliotekoms ir kitoms įstaigoms, kai kuriems tėvams kilo dilema su mažamečiais vaikais: kur juos palikti. Premjeras trečiadienį pranešė, kad tuo turės pasirūpinti savivaldybės.

Premjeras S. Skvernelis trečiadienį pranešė, kad į darbo vietas turintys sugrįžti, nebegalintys nuotoliniu būdu dirbti ir savo atžalų neturintys kur palikti tėvai dėl vaikų priežiūros galės kreiptis į savivaldybes.

REKLAMA

Pasak premjero, savivaldybės turės pasirūpinti vaikų užimtumu, priežiūra ir maitinimu. Pačios savivaldybės turės nuspręsti, kur šios paslaugos bus teikiamos.

„Čia ypač aktualu žmonėms, kurie turi dirbti (arba jau galės pradėti dirbti) darbo vietoje, o ne namuose – ir neturi kur palikti vaikų. Tokiu atveju jūs turite gauti tai liudijančią darbdavio pažymą ir pateikti ją savivaldybei.

Savivaldybių pareiga – pasirūpinti jūsų ir panašių į jus vaikų užimtumu, priežiūra ir maitinimu. Kur tiksliai, kokioje vietoje, dienos centre ar kitur – tai nuspręs pačios savivaldybės“, – savo „Facebook“ paskyroje skelbė premjeras.

Griežti reikalavimai tėvams ir ugdymo įstaigoms

Dalis šalies miestų nuo pirmadienio atveria mokyklų ir darželių duris dirbti privalančių tėvų vaikams. Tačiau ir tėvai, ir įstaigų darbuotojai įpareigojami laikytis griežtų higienos taisyklių, kad pavyktų išvengti koronaviruso plitimo vaikų priežiūros įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė sprendimą, kuriuo numatoma, kokios apsaugos priemonės būtinos vaikų priežiūros organizavimo įstaigose.

Pirmiausia tėvams būtina žinoti, kad į įstaigas savo atžalų jie vesti negali tuomet, kai mažieji serga lėtinėmis ligomis, dėl kurių tėvai gali gauti nedarbingumo pažymėjimą. Taip pat vaikai turi likti namuose, kai gyvena kartu su asmenimis, kurie priskiriami rizikos grupėms, tai – vyresnio nei 60 metų asmenys ir žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis.

Savivaldybės įpareigojamos organizuoti vaikų priežiūros paslaugas, kai tėvai ar vaiko globėjai pateikia darbdavio pažymą dėl būtinumo dirbti, t. y., kai abu tėvai privalo dirbti ir neturi kam palikti vaiko namuose.

REKLAMA

Asmenys, atlydintys vaikus į ugdymo įstaigą, privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones). Šalia įėjimo į įstaigą ir patalpas, kur prižiūrimi vaikai, turi būti suteikta galimybė dezinfekuoti rankas, bet vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Į įstaigą gali būti priimami tik nekarščiuojantys vaikai. Vaikams, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 laipsniai) ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas, vėrimai ir pan.), nebus priimami dalyvauti grupės veikloje.

REKLAMA

Ugdymo įstaigos savo paslaugas privalo organizuoti ne didesnėse kaip 10 asmenų grupėse. Darbuotojai turi dirbti tik vienoje grupėje, o vaikai privalo lankyti tą pačią grupę, kad nebūtų galimybės kontaktuoti su vaikais kitose grupėse nei patalpose, nei lauke. Vienam vaikui ugdymo įstaigoje turi tekti ne mažesnis kaip 4 kv. m plotas.

Vaikus prižiūrintys asmenys taip pat privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugas. Tai pat įstaigoje negali dirbti darbuotojai, kurie karščiuoja ar jiems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas, vėrimai ir pan.). Su vaikais negali dirbti darbuotojai, priklausantys rizikos grupei. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojų kūno temperatūra matuojama iškart atvykus į darbą. O tie, kuriems pasireiškia anksčiau minėti ligų požymiai, nedelsiant nušalinami nuo darbo ir turi kreiptis į medikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų