REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei dar labiau atlaisvinus karantino diržą Lietuvoje atsiveria visos šalies parduotuvės „Akropoliuose“ ir panašiuose prekybos centruose. Tiesa, ne visi prekybininkai atsidaro iškart ketvirtadienį. Pilna apimtimi parduotuvės turėtų pradėti veikti savaitgalį, arba nuo kitos savaitės. Tiesa, nuo šiol parduotuvės veiks kitaip nei iki karantino, visur taikomi griežti saugumo reikalavimai.

Vyriausybei dar labiau atlaisvinus karantino diržą Lietuvoje atsiveria visos šalies parduotuvės „Akropoliuose“ ir panašiuose prekybos centruose. Tiesa, ne visi prekybininkai atsidaro iškart ketvirtadienį. Pilna apimtimi parduotuvės turėtų pradėti veikti savaitgalį, arba nuo kitos savaitės. Tiesa, nuo šiol parduotuvės veiks kitaip nei iki karantino, visur taikomi griežti saugumo reikalavimai.

REKLAMA

Keliolika minučių iki 10-os valandos ryto prekybos centro koridoriai gyventojams jau atviri, pirkėjų aplinkui nedaug, tačiau verslininkai ruošiasi: atidarinėja anksčiau užkonservuotas parduotuves, tvarkosi, į vitrinas vėl dėlioja prekes.

„Šiandien daugiau tvarkysimės, jeigu užeis koks žmogus neišvarysim. Jau buvom tokioje nevilty truputį, nes žinom, kad kuo toliau žmonės atpranta pirkti, puoštis ir pinigų gali nebeturėti. Taip, kad reikia, o vasara mums yra sezonas, bandysime kapstytis, nors tikrai nebus lengva“, – sako papuošalų parduotuvės administratorė Daiva Šileikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkai neslepia, kad išsikapstyti iš patirtų nuostolių net jei prekyba grįš į įprastas vėžes bus nelengva užduotis.

REKLAMA

„Šiai dienai minusas 11-a tūkstančių eurų. Aš tikiuosi, kad vasara nebus ten kažkokia kitokia negu kitos vasaros buvo, bet tą minusą kokį mes turim, ar mes jį suvalgysim, aš neįsivaizduoju“, – pasakoja ledų parduotuvės vadovas Rimvydas Valotka.

„Kiekviena diena tai yra pinigai prarasti. Nedirbta diena – prarasti pinigai. Beveik 30-imt metų dirbom pelningai visus metus. Bandysim išsikapstyti“, – teigia D. Šileikienė.

Parduotuvėms pradėjus tvarkytis pasirodo ir pirmieji klientai. Dėl griežtų saugumo reikalavimų, kai kur susiformuoja eilės, tačiau prekybos centruose žmonių nedaug. Vilnietis Jurijus pirmąją vienos parduotuvės darbo dieną nusipirko batus. Vyras pasakoja, kad internetu patogu pirkti ne visas prekes, taip pat apie pirkinius pasakoja ir kiti lankytojai:

REKLAMA
REKLAMA

„Bandžiau bet sudėtinga internetu, žinote su tais dydžiais, skirtingi visų batų, vienos tokios, kitos tokios, paskui netiks, siųsk atgal, ilga istorija, geriausia pasimatavai ir viskas.“

„Žiedas su smaragdais, kadangi buvo nuolaida ir leido brolis nuo savęs nupirkti. Tą daiktą, kurį reikia matuotis. Ypač, kad buvo problema. Pas mane pirštai 20-o dydžio.“

„Iš vienos pusės gal ir gerai, bet reikia laikytis saugaus atstumo, higienos priemonių.“

„Galvoju, kad reikėjo dar palaukti, nes karantinas, karantinas, bet viskas atidaroma kažkaip nesuderinami 2-u dalykai.“

Prekybos centrų atstovai pabrėžia, kad ne visos parduotuvės atsidaro iškarto. Vieni prekybos centrai pilnu pajėgumu tikisi veikti jau šeštadienį, kiti pirmadienį. Anot verslo, dabar svarbiausia saugumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dezinfekcinis skystis yra laisvai prieinamas lankytojams. Į prekybos centrus įleidžiami tik tie klientai, kurie dėvi veido kaukes“, – kalbėjo „Akropolis Group“ atstovas Dominykas Mertinas.

„Padidinome liečiamų paviršių dezinfekavimą. Mūsų porankiai eskalatorių, travilatorių, liftų iškvietimo mygtukai, kūdikių pervystymo stalai“, – sako „Panorama“ generalinė direktorė Birutė Kalanovaitė.

Prekybos centrai vykdo visus būtinus reikalavimus, tačiau neprivalomas rekomendacijas vertina nevienodai. Apie Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymą matuoti pirkėjų lankytojų kūno temperatūra atsiliepiama ne itin gerai.

REKLAMA

„Temperatūra kiekvieno lankytojo nėra matuojama. Žinoma pasiliekame teisę į Prekybos centrą neįleisti asmenų, kurie turi aiškių karščiavimo simptomų“, – teigia D. Mertinas. 

„Matavimas toks sudėtingas procesas, kuris gali sukelti įvairių nuomonių, įvairių emocinių nesusipratimų. Visuomenės turi būti pati sąmoninga, sergantis žmogus neturėtų važiuoti“, – kalbėjo B. Kalanovaitė.

Visuomenės sveikatos centras toliau tikrina parduotuves. Tiesa, kiekvieno miesto specialistai šiuo metu patys nusprendžia kiek dažnai, ir kuriose parduotuvėse jiems tą daryti. Masinių tikrinimo akcijų, tokių kaip savaitgalį, kol kas kartoti neplanuojama.

REKLAMA

„Tikrinimai vyksta, vyko praėjusį savaitgalį. Daugiausia pažeidimų registruota Vilniuje, nes didžiausias pirkėjų, prekybininkų tankumas“, – sako Visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

Anot Verygos, karantino sušvelninimo parduotuvėse sėkmė priklausys ne tik nuo verslo pasiruošimo, bet ir nuo vyresnių gyventojų. Kuo prekybos centruose mažiau senjorų, tuo geriau.

„Viskas priklausys nuo to kiek gyventojai, kiek rizikos grupė išgirdo mūsų paraginimą neskubėti ten eiti. Ta rizika priklauso nuo to, kiek rizikos grupės žmonių lips į troleibusą, autobusą ten su jaunais žmonėmis, kurie yra galimai užsikrėtę eis būriuosis prie parduotuvių“, – pasakoja sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Kitą savaitę turėtų atsidaryti lauko kavinės, grožio paslaugas teikiančios įmonės. Nuo pirmadienio bus galima įžengti ir į zoologijos ar botanikos sodą. Atveriami golfo, teniso, sporto aikštynai lauke, bibliotekos, muziejai, vėl vyks planinės operacijos, vairavimo egzaminai. Turgavietėse prekiauti augalais, sėklomis ir trąšomis leista prekiauti nuo šiandien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų