REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas Lietuvoje pasiglemžė dar vieno žmogaus gyvybę – Vilniuje mirė 59 metų moteris iš Ukmergės. Su virusu moteris kovėsi net tris savaites ir, spėjama, užsikrėsti galėjo nuo savo vyro kardiologo, kuris taip pat sirgo, bet jokių ligos simptomų nejautė. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga lietuvius ragina pratintis prie minties, kad gyventi saugantis Covid-19 infekcija teks dar ilgai. 

Koronavirusas Lietuvoje pasiglemžė dar vieno žmogaus gyvybę – Vilniuje mirė 59 metų moteris iš Ukmergės. Su virusu moteris kovėsi net tris savaites ir, spėjama, užsikrėsti galėjo nuo savo vyro kardiologo, kuris taip pat sirgo, bet jokių ligos simptomų nejautė. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga lietuvius ragina pratintis prie minties, kad gyventi saugantis Covid-19 infekcija teks dar ilgai. 

REKLAMA

Po ilgos kone trijų savaičių kovos dėl gyvybės Santaros klinikose mirė koronavirusu užsikrėtusi penkiasdešimt devynerių metų moteris. Rizikos grupei nepriklausiusi pacientė dar kovo pabaigoje į Vilnių atvežta iš namų Ukmergėje.

Moteris pati kreipėsi į greitąją pagalbą, mat pasijautė prastai, jai pakilo temperatūra, pradėjo kosėti. Iš viso ligoninėje ukmergiškė praleido kone tris savaites, tačiau sveikatos būklei vis blogėjant, jos gyvybė užgeso antradienį.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirminiais duomenimis, asmuo nepriklausė rizikos grupei, tačiau, kiek mes žinome, ir kiti su šiuo asmeniu susiję žmonės sirgo koronavirusu“, – sako visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

REKLAMA

Tiesa, aiškėja ir daugiau detalių. Pirmuosius ligos simptomus ukmergiškė pajuto dar kovo 21 dieną. Vėliau paaiškėjo, kad koronavirusu serga ir jos vyras kardiologas, kuris dirbo koronaviruso židiniu tapusioje Ukmergės ligoninėje. Tačiau vyrui jokie ligos simptomai nepasireiškė, sunegalavo tik moteris. Pasak Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus, kovo 31 dieną moteris išsikvietė greitąją pagalbą.

„Skundėsi, aišku, namuose kosuliu, karščiavimu, gerklės skausmu, atsirado tokie simptomai. Tada kovo 31 dieną nustatyta vyrui Covid-19, pacientė 31 dieną kvietėsi greitąją medicinos pagalbą ir buvo paguldyta į Santaros klinikas, kurioje jinai pragulėjo iki 21 dienos“, – pasakoja administracijos direktorius Darius Varnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nors moteris nuo koronaviruso mirė antradienį, Nacionalinis Visuomenės sveikatos centras informaciją apie mirtį gavo tik po dviejų dienų.

Na, o štai Santaros klinikų Naujagimių skyriuje džiugios naujienos. Dar antradienį Santaros klinikose koronavirusu užsikrėtusi moteris pagimdė kūdikį. Šiandien dar kartą atlikus koronaviruso testą, paaiškėjo, kad nei mamai, nei kūdikiui infekcija nenustatyta.

„Jų būklė vertinta ir šiandien, ir vakar, tai šiuo metu jų būklės yra geros. Ir jie ruošiasi į namus, apie 12 valandą jiems paimti kartotiniai testai ir sulaukus jų tyrimo atsakymų, jie pavakarę važiuos į namus. O būklė gera, naujagimis maitinamas laikantis visų apsaugos priemonių“, – teigia naujagimių skyriaus vedėja Ingrida Pilypienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o štai per praėjusią parą Lietuvoje atlikta rekordiškai daug tyrimų – beveik 6800. Ir iš jų nustatyti 28 teigiami koronaviruso atvejai. Vis daugiau ir pasveikusiųjų – tokių jau 399 asmenys, iš jų 87 medikai. A. Veryga gyventojus įspėja neatsipalaiduoti. Esą jei žmonės nesilaikys rekomendacijų toliau saugotis, užkratas vėl gali staigiai daugintis.

Karantinas neatšauktas, tai, kad švelninamos sąlygos tai pirmiausia gali daryti tie, kurie nėra rizikos grupėje. Jei tie, kurie yra rizikos grupėje, atsipalaiduos ir lankysis gatvėse, bus blogai. Neatsipalaiduokime, situacija tegu ir gerėjanti, bet išlieka grėsminga. Šalys, kurios atsipalaiduoja, stebi pablogėjimus“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Ministras gyventojus kartu pratina ir prie tokios ateities, kurioje dar ilgai teks gyventi saugantis Covid-19 užkrato. Jis pareiškė, kad Lietuvos gyventojai turės prisitaikyti prie dabartinės koronaviruso situacijos šalyje, vengti didelių susibūrimų ir laikytis saugumo reikalavimų.

Pasak visuomenės sveikatos centro specialistų, situaciją šalyje priklausys ir nuo gyventojų bei verslo sąmoningumo.

„Jei paslaugų teikėjai neįgyvendins rekomendacijų, rizika tikrai didės, jei neatsakingai elgsis paslaugų vartotojai, pirkėjai“, – sako R. Lingienė.

Šiomis dienomis Lietuvoje rekordiškai daug atliekama ir koronaviruso tyrimų, iš viso veikia net 12 laboratorijų, kurios tiria ėminius. Pasak Visuomenės informavimo grupės, pagal atliktų tyrimų skaičių Lietuva esą lenkia Europos Sąjungos valstybes.

REKLAMA

„Pagal tyrimų skaičių tūkstančiui gyventojų Lietuve yra pirmoji Europos Sąjungoje jau tris dienas. Po mūsų rikiuojasi Portugalija, Estija, Italija ir kitos šalys. Taigi iš tikrųjų testuojame daug“, – pasakoja visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys.

Tiesa, naujas koronaviruso protrūkis užfiksuotas ir Rokiškyje. Iš viso patvirtinti keturi koronaviruso atvejai asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir globos namuose. Šiuo metu visi kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis turėję žmonės yra izoliuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų