REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkose toliau pingant energijos ištekliams, elektra ir dujos nuo liepos kai kuriems vartotojams gali pigti kiek daugiau nei skelbta anksčiau. 

Rinkose toliau pingant energijos ištekliams, elektra ir dujos nuo liepos kai kuriems vartotojams gali pigti kiek daugiau nei skelbta anksčiau. 

REKLAMA

Naujausiais preliminariais skaičiavimais, elektra gali pigti 8,5-11,3 proc., o dujos – 15-22 proc., skaičiuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). Skaičiai dar bus tikslinami, o naujus tarifus numatoma patvirtinti gegužės pabaigoje. 

„Elektros energijos kaina buitiniams vartotojams, prisijungusiems prie vidutinės įtampos tinklų, mažėtų apie 11,3 proc. arba 1,2 cento už kilovatvalandę, o prisijungusiems prie žemos įtampos tinklų, – tokių yra dauguma – tarifas mažėtų apie 8,5 proc., irgi panašia dedamąja – 1,219 cento“, – sako VERT pirmininkė Inga Žilienė. 

Premjeras Saulius Skvernelis ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas anksčiau sakė, kad elektra nuo liepos galėtų pigti apie 10 proc., o dujos – apie 15 proc. 

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Energetikos ir darnios komisijos posėdyje trečiadienį I. ŽIlienė teigė, kad vidutinis namų ūkis elektrai sutaupytų kelis eurus, o dujoms – iki 60 eurų per mėnesį. 

REKLAMA

„Sumos nebūtų labai didelės (už elektrą – BNS). Tai būtų kelių eurų suma, nes vartojimas yra nedidelis, apie 100 kilovatvalandžių (vienam namų ūkiui per mėnesį – BNS)“, – sakė I. Žilienė. 

Tuo metu pingant ir importuojamoms gamtinėms dujoms, gyventojams jos gali sumažėti 15-22 proc. Labiau dujos pigtų jomis šildantiems namus. 

„Pirmos grupės vartotojai, naudojantys gamtines dujas maistui gaminti, taip vadinami „viryklinininkai“, kaina mažėtų apie 15 proc. arba 8 centais už kubinį metrą. Pastovioji dalis nesikeistų (...). Antrai vartotojų grupei priklauso tie, kurie naudoja gamtines dujas šildymui, čia mažėjimas būtų apie 22 proc. ir mažėtų taip pat 8 centais už kubinį metrą“, – sakė I. Žilienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, dujomis šildantieji namus sutaupytų apie 50-60 eurų per pusmetį, o tik maistui gaminti jas naudojantys – apie 5 eurus, priklausomai nuo suvartojimo. 

Komentuodama kitų metų kainų tendencijas, I. Žilienė teigė, kad kai kurie veiksniai jas gali didinti, pavyzdžiui, jeigu nepasiteisintų dabartinė tarybos prognozė dėl antrojo pusmečio elektros kainos ir ji kainuotų ne 39 eurus, o, tarkime, 50 eurų už MWh, tuomet „skirtumas nukeliautų į kitų metų tarifus“. 

„Elektros dalyje – taip. Gali susidaryti didesni VIAP mokėjimai ir jie jau susidarys, metų pabaigoje bus apie 46 mln. eurų ir iš tiesų, visa šita dalis turėtų eiti į 2021 metus, taip pat gali būti kitos dedamosios, kurios gali lemti. Reikia turėti omenyje, kad infrastruktūrinė dalis šiek tiek turės įtakos“, – sakė VERT pirmininkė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektra buitiniams vartotojams nuo šio sausio pabrango vidutiniškai 14,7 proc., o dujos pigo apie 17,9 proc.

Populiariausio „standartinio“ plano vartotojams vienos laiko juostos elektros tarifas dabar yra 14,9 cento už kilovatvalandę (su PVM), dviejų laiko zonų – 16,8 cento (dienos) ir 10,7 cento (nakties).   

Tik maistui gaminti dujas naudojantiems gyventojams (iki 300 kubų dujų per metus) kaina yra 55 centai už kubą, dujomis šildantiesiems namus (nuo 300 iki 20 tūkst. kubų) – 36 centai. Daugiau kaip 20 tūkst. kubų per metus sunaudojantiems vartotojams kaina yra 35 centų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų