REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai primena, kad šiltuoju metų sezonu, kai prasideda žemės ūkio darbai, padidėja rizika susirgti pavojinga liga – stablige.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai primena, kad šiltuoju metų sezonu, kai prasideda žemės ūkio darbai, padidėja rizika susirgti pavojinga liga – stablige.

REKLAMA

Didesnė tikimybė susirgti šia liga yra  neskiepytiems ar nepilnai paskiepytiems asmenims, taip pat asmenims, gavusiems visą vakcinacijos kursą, bet laiku nepasiskiepijusiems palaikomąja vakcinos doze. Pasiskiepijus imunitetas išlieka  apie dešimt metų, todėl skiepijimo palaikomąja vakcinos doze kursą reikia kartoti kas dešimt metų.

Susižeidus kyla grėsmė susirgti stablige

Stabligės sukėlėjų yra įvairių gyvūnų ir žmogaus žarnyne. Su išmatomis bakterijos išsiskiria į aplinką ir, virtusios sporomis, ilgai išlieka gyvybingos dirvožemyje. Žmonės užsikrėsti gali esant tiek giliai, tiek paviršinei žaizdai, jei ji yra užteršta dirvožemiu, su jame esančiomis sporomis. Itin pavojinga žaizdą užteršti sodo, daržo, ganyklų žeme.

Nuo sergančio žmogaus stablige neužsikrečiama.

Sukelia raumenų traukulius

Stabligės inkubacinis periodas svyruoja nuo kelių dienų iki 3–4 savaičių ar net kelių mėnesių, tačiau dažniausiai trunka 7–8 dienas. Pirmieji ligos požymiai – trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai užkrato patekimo vietoje, kurie gali trukti iki kelių savaičių. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais.

REKLAMA
REKLAMA

Šie spazmai būna labai skausmingi, jų trukmė – nuo kelių sekundžių iki kelių minučių. Vėliau spazmų priepuoliai dažnėja ir būna ilgesni bei skausmingesni. Spazmai gali būti tokie stiprūs, kad priepuolio metu lūžta ilgieji kaulai, dantys. Sergant sunkia stabligės forma, dėl ilgalaikio spazmo sutrikus kvėpavimui, ligonis miršta.

REKLAMA

Persirgus stablige ir pasveikus apsauginis imunitetas nesusiformuoja, todėl patikimiausia profilaktikos priemonė yra skiepai.

Lietuvoje, pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, valstybės lėšomis vaikai nuo stabligės skiepijami 6 kartus: 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn., 6–7 metų, 15–16 metų amžiaus.

Suaugusieji kas 10 metų nuo stabligės gali skiepytis valstybės lėšomis kompensuojama vakcina.

Atkreipiame dėmesį, kad karantino laikotarpiu planinis skiepijimas yra tęsiamas, numatant pacientų srautų valdymą. Visais klausimais dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją telefonu ir, tik sutarus tikslų skiepijimo laiką, vykti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų