REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėjos lyderis yra sunkios būklės ir šiuo metu rengiamasi jį pakeisti. Tokią informaciją japonų leidiniui „Yomiuri“ pateikė šaltinis, susipažinęs su trišalėmis JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos derybomis. Neįvardinto šaltinio teigimu, 2019-ųjų pabaigoje Šiaurės Korėjos Darbo partijos Centrinio komiteto sprendimu buvo nutarta: iškilus nepaprastajai padėčiai vadovauti šaliai imtųsi Kimo Jong Uno jaunesnioji sesuo Kim Yo Jong.

Šiaurės Korėjos lyderis yra sunkios būklės ir šiuo metu rengiamasi jį pakeisti. Tokią informaciją japonų leidiniui „Yomiuri“ pateikė šaltinis, susipažinęs su trišalėmis JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos derybomis. Neįvardinto šaltinio teigimu, 2019-ųjų pabaigoje Šiaurės Korėjos Darbo partijos Centrinio komiteto sprendimu buvo nutarta: iškilus nepaprastajai padėčiai vadovauti šaliai imtųsi Kimo Jong Uno jaunesnioji sesuo Kim Yo Jong.

REKLAMA

Kim Jong Unas – kritinės būklės

Balandžio 21-ąją CNN, remiantis šaltiniais JAV žvalgyboje, paskelbė, kad KLDR lyderis yra kritinės būklės po operacijos. Kitas šaltinis pareiškė, kad nepaisant esamo pagrindo abejonėms dėl korejiečių vadovo sveikatos būklės yra, kol kas dar per anksti kalbėti apie tai, kokia iš tiesų grėsmė iškilo jo gyvybei. 

Pietų Korėjos internetinio leidinio „Daily NK“ duomenimis, Šiaurės Korėjos lyderis nuo balandžio 12 daug sykių buvo atliekamos procedūros, susijusios su širdies ir kraujotakos sistema. Teigiama, kad Kim Jong Unui gydymo prireikė dėl „pernelyg intensyvaus rūkymo, problemų su antsvoriu ir persidirbimo“. Šiuo metu vadovas „ilsisi ir atsigauna po procedūrų savo rezidencijoje“, o didžioji dalis jį prižiūrėjusių medikų jau grįžo į sostinę balandžio 19-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu viso pasaulio žiniasklaidoje pasirodė nepatvirtintos informacijos, kad KLDR lyderis tariamai yra komoje, kad jį ištiko klinikinė mirtis ir netgi tai, kad jis užsikrėtė Covid-19 virusu ir patyrė sunkių komplikacijų.

REKLAMA

Praleido senelio gimimo dienos minėjimą

Spekuliacijas dėl Kim Jong Uno sveikatos būklės paaitrino ir tai, kad jis praleido balandžio 15-ąją minimas Kim Il Sungo gimimo metines. Dar balandžio 11-ąją jis dalyvavo vyriausybės pasitarime, tačiau nuo to laiko jo viešumoje niekas nematė. 

Ekspertai nėra tikri, kas iš tiesų privertė Kim Jong Uną praleisti svarbią valstybinę ceremoniją. Anksčiau, kuomet Šiaurės Korėjos lyderiai atsisakydavo dalyvauti panašaus pobūdžio renginiuose, dažniausiai tai reikšdavo grandiozines permainas, tačiau ne visada. Pavyzdžiui, Kim Jong Ilas nebuvimas KLDR įkūrimo 60-mečio parade 2008-aisiais taip pat sukėlė gandų laviną, kurie vėliau pasirodė iš tiesų turintys pagrindo. Tuometinį šalies vadovą ištiko širdies smūgis, kuris ir nulėmė jo vėlesnę mirtį. 

REKLAMA
REKLAMA

Paneigti duomenų Šiaurės Korėja neskuba

Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, Šiaurės Korėjos valdžia ir žiniasklaida niekaip nesureagavo į užsienyje kilusias kalbas apie Kim Jong Uno sveikatos problemas. Skelbiama, kad visi reportažai ir publikuojamos medžiagos atrodo taip, lyg nieko neįvyko.

Buvusio KLDR ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Thae Yongo Ho (pabėgo ir pasiprašė prieglobsčio Pietų Korėjoje 2016 m.) teigimu, toks valstybinės žiniasklaidos elgesys yra netipinis, nes dažniausiai yra paneigiami įvairūs gandai. 

Tuo pat metu Pietų Korėjoje yra neigiama informacija apie Kim Jong Uno sveikatos būklės pablogėjimą. „Nėra jokių požymių, kad jo būklė pablogėjo, tai neteisybė“, – „Yonhap“ naujienų agentūrai pasakojo šaltinis vyriausybėje. Tai patvirtino ir prezidento administracijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, savo ruožtu, pažymėjo, kad jeigu šiaurės korėjiečių lyderio būklė iš tiesų yra prasta, tai yra „labai rimta“, ir palinkėjo jam sėkmės. Tačiau jis nebuvo linkęs pasitikėti CNN išplatinta informacija. 

Kas yra žinoma apie Kim Yo Jong?

KLDR lyderio sesė yra 31-erių, ji užima Darbo partijos Centrinio komiteto direktoriaus pirmojo pavaduotojo vietą. Jaunystę ji kartu su Kim Jong Unu praleido Šveicarijoje. Šiuo metu yra brolio patikėtinė ir yra laikoma antruoju pagal savo įtaką šalyje žmogumi.

Visuomenė apie ją sužinojo po Kim Jong Ilo laidotuvių 2011-aisiais. Pirmą sykį kaip valdžios asmuo ji buvo paminėta 2014-ųjų kovo 9-ąją, kuomet rinkimų dieną lydėjo savo brolį.

REKLAMA

2018-ųjų vasario 9-ąją Kim Yo Jong atvyko į Olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją Pietų Korėjoje. Tai buvo pirmas atvejis, kuomet valdančiosios Kimų dinastijos atstovas apsilankė kaimyninėje šalyje nuo pat Korėjos karo laikų. Jau kitą dieną ji dalyvavo susitikime su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae Inu. Kim Yo Jong taip pat lydėjo brolį KLDR – JAV derybų metu 2018-2019 metais. 

Kas gali valdyti KLDR?

Seulo politinių tyrimų instituto Asana ekspertas Go Myong Hyunas „Foreign Policy“ pasakojo, kad šalyje yra nerašytas susitarimas, kad valdyti valstybę gali tik žmogus iš tos pačios Kimų dinastijos. Tuo pačiu ekspertai pažymi, kad Šiaurės Korėja – šovinistinė valstybė, kol kas nepasirengusi išvysti moterį-lyderę, todėl Kim Yo Jong bus sunku išsilaikyti valdžioje. Manoma, kad ji galės būti valdžioje ir priimti svarbiausius sprendimus, kol nesuras tinkamo vadovo vyro. 

Juo gali tapti vyresnis Kim Jong Uno brolis Kim Jong Cholas. Jam šiuo metu yra 38-eri. Vyras taip pat gavo savo išsilavinimą Šveicarijoje ir pretendavo į KLDR vadovo poziciją po tėvo mirties, tačiau nusileido Kim Jong Unui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų