REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keserauskas: per krizę auga pavojus konkurencijai

Per koronaviruso krizę gali daugėti kartelinių susitarimų bei ribojančių konkurenciją įmonių susijungimų, perspėja Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas, raginantis valstybę atsakingai taikyti ekonomikos gelbėjimo priemones. 

Per koronaviruso krizę gali daugėti kartelinių susitarimų bei ribojančių konkurenciją įmonių susijungimų, perspėja Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas, raginantis valstybę atsakingai taikyti ekonomikos gelbėjimo priemones. 

REKLAMA

„Kartelinių susitarimų krizės laikotarpiu galime tikėtis dar daugiau. (...) Yra net vadinamieji krizės karteliai: įmonės, kartais gelbėdamosi, o kartais – pasinaudodamos proga, tam tikra ekonomine suirute ar sunkumais, bando išpešti naudos iš susidariusios situacijos. Tokių pavyzdžių jau dabar kai kurių matome ir aiškinamės“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį kalbėjo Š. Keserauskas. 

Pasak jo, pagrindinės tarybos veiklos kryptys krizės laikotarpiu sulauks dar daugiau dėmesio: tai yra būtent kartelių išaiškinimas, piktnaudžiavimas dominuojančia padėtimi, įmonių susijungimai, ir valstybės veiksmai. 

REKLAMA
REKLAMA

Š. Keserauskas teigia, kad per krizę susidaro terpė dar labiau sustiprėti dominuojančioms įmonėms, nes dalis, ypač mažesniųjų ūkio subjektų, gali pasitraukti iš rinkos.

REKLAMA

„Todėl labai svarbu, ypač galvojant apie ekonomikos gelbėjimo planą, kaip padaryti taip, kad rinkose liktų kaip įmanoma daugiau konkurencijos ir neįsigalėtų didieji, turintys rinkos galią“, – sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas. 

Jo teigimu, jau kelerius metus matyti vis didėjantis valstybės vaidmuo – ne tik kaip reguliuotojo, kas yra įprasta, – bet ir kaip rinkų dalyvio.

„Tokią tendenciją mes matome ir ateityje, jau ir dabar, ir ji sustiprės būtent dėl krizės, dėl ekonomikos gelbėjimo veiksmų plano. Tie dalykai yra labai suprantami ir paskatos yra geros – vėlgi, čia reikia žiūrėti, kad begelbėdami mes nesukurtume didesnių problemų, ir kad valstybė, taikydama gelbėjimo priemones, jas taikytų kaip įmanoma visiems vienodai“, – sakė Š. Keserauskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad valstybės vaidmuo suvaldant krizę ir toliau augs. 

„Matyt (...) bus tas mūsų požiūrio skirtumas, kiek turi būti – daugiau ar mažiau – valstybės. Dabar šita krizė parodo ir, matyt, natūraliai, kad mes tikrai teiksime priemones, ir ekonomikos gelbėjimo planą turime ir kitas priemones. Ir tos valstybės dar daugiau bus. Galbūt reikėtų jums koncentruotis ir žiūrėti, ne tiek, kokia konkurencija tarp valstybės arba savivaldybės ir privataus sektoriaus, bet, kas vyksta būtent privačiame sektoriuje, ką jūs ir minėjote: susitarimai, koncentracija, dominuojanti padėtis, kainų politika“, – sakė S. Skvernelis. 

Š. Keserauskas Vyriausybei pristatė tarybos 2019 metų veiklos ataskaitą. Trečiadienį Vyriausybė planavo svarstyti ir siūlymą stiprinti Konkurencijos tarybos įgaliojimus, siekiant veiksmingesnės konkurencijos apsaugos ir įgyvendinant Europos Sąjungos direktyvą, tačiau vėliau klausimas išbrauktas iš darbotvarkės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų