REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėjų asociacija pabrėžia, kad Seimas atleido Sigitą Rudėnaitę iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų be jokio teisinio pagrindo ir ragina ištaisyti situciją. 

Teisėjų asociacija pabrėžia, kad Seimas atleido Sigitą Rudėnaitę iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų be jokio teisinio pagrindo ir ragina ištaisyti situciją. 

REKLAMA

„Lietuvos teisėjų asociacija yra itin susirūpinusi dėl vakarykščio Seimo nutarimo, kuriuo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Sigita Rudėnaitė buvo atleista iš pareigų, nesant tam jokio teisinio pagrindo“, – rašoma teisėjų asociacijos kreipimesi į parlamentą. 

Teisėjų asociacijos pirmininko Ramūno Gadliausko pasirašytame dokumente pabrėžiama, kad sprendimai atleisti ir skirti teisėjus turi būti priimami griežtai laikantis Konstitucijos ir joje įtvirtinto teismų nepriklausomumo principo. 

„Konstitucijos 115 straipsnis numato pagrindą atleisti teisėją iš užimamų pareigų tik išrinkus jį į kitas pareigas, todėl dirbtinis teisėjo atleidimo iš pareigų ir skyrimo į kitas pareigas atskyrimas negali būti pateisinamas nei tinkamos teisėkūros, nei atsakingo valdymo požiūriu“, – teigiama kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumente pabrėžiama, kad nei Konstitucijoje, nei teismų įstatyme nėra nuostatų, reikalaujančių, kad teisėjas ar teismo skyriaus pirmininkas, kurio kandidatūra yra pateikta į teismo pirmininkus, iki balsavimo dėl jo kandidatūros teisme būtų atleistas iš jo užimamų pareigų.

REKLAMA

Pasak Teisėjų asociacijos, priešingas Konstitucijos interpretavimas taptų kliūtimi teismo pirmininku paskiriant to teismo skyriaus pirmininko pareigas einantį teisėją. 

„Negalima teisėjo perkelti, sustabdyti jo įgaliojimą ar atleisti iš pareigų kitaip, nei numato įstatymas, ir tik remiantis sprendimu, priimtu tinkamai laikantis tokiems klausimams numatytų procedūrų“, – tvirtino Lietuvos teisėjų asociacija.

Taip pat, dokumente nuogąstaujama, kad jei padėtis nebus ištaisyta, ateityje gali kilti sunkumų paskiriant teisėjus į Konstitucinį teismą, LAT ir Lietuvos apeliacinį teismą, nes į naujas pareigas pretenduojantys teisėjai rizikuos būti atleisti iš einamų pareigų ir nepaskirti į kitas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Teisėjas, kaip teisminės valdžios subjektas, turi turėti sąlygas vykdyti teisminę valdžią nepriklausomai nuo socialinio, ekonominio ir politinio spaudimo, ir nuo kitų teisėjų bei teismų vadovybės“, – sakoma pranešime. 

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui siūlė S. Rudėnaitę atleisti iš LAT skyriaus vadovės pareigų ir paskirti šio teismo pirmininke. Paskelbus slapto balsavimo rezultatus, paaiškėjo, kad pirmajam siūlymui parlamentarai pritarė, o antrąjį atmetė.

Antradienį per svarstymo procedūrą Seimo nariai kandidatei neišsakė nei kritikos, nei pastabų.

Pagal Konstituciją, LAT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

LAT nuolatinio pirmininko neturi nuo liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį komentuodamas šį Seimo nutarimą Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas sakė, kad jis „paneigia prieš trisdešimt metų Nepriklausomybę atkūrosios Lietuvos bandymus kurti teisinę valstybę“. 

Kaip spręsti situaciją dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjos S. Rudėnaitės aiškinsis Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų