REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusprendus miegoti su tamponu pagrindinis nerimą keliantis dalykas yra toksinio šoko sindromas. Dėl šios priežasties JAV Maisto ir vaistų asociacija rekomenduoja tamponus keisti kas keturias – aštuonias valandas, bei įspėja, kad ilgiau nei aštuonioms valandoms jo palikti negalima.

Nusprendus miegoti su tamponu pagrindinis nerimą keliantis dalykas yra toksinio šoko sindromas. Dėl šios priežasties JAV Maisto ir vaistų asociacija rekomenduoja tamponus keisti kas keturias – aštuonias valandas, bei įspėja, kad ilgiau nei aštuonioms valandoms jo palikti negalima.

REKLAMA

O jei prieš eidamos miegoti pamirštate pasikeisti tamponą ir miegate ilgiau nei aštuonias valandas? Pasirodo, nėra ko nerimauti – šiais laikais su tamponu miegoti yra beveik saugu, rašoma insider.com.

Taip, su tamponu miegoti galima

Toksinio šoko sindromas yra labai reta ir galimai mirtina liga, kurią sukelia Staphylococcus aureus bakterijų gaminami toksinai.

Toksinio šoko sindromas pirmą kartą identifikuotas 1978 metais, o pirmą kartą susietas su tamponais devintojo dešimtmečio pradžioje, kai buvo pagaminti nauji ypač daug kraujo sugeriantys tamponai ir jais imta prekiauti. Nuo tada, kai šie tamponai buvo pašalinti iš rinkos, toksinio šoko sindromo atvejų ženkliai sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais laikais ši liga yra tokia reta, kad kiekvienais metais pasitaiko tik vienai – trims moterims iš 100 000, JAV Nacionalinės retų ligų organizacijos duomenimis. Be to, JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, mažiau nei pusė visų toksinio šoko sindromo atvejų yra siejama su tamponais.

REKLAMA

Toksinio šoko sindromas pasitaiko vis rečiau, nes pasiketiė tamponų gamybos būdas, sako Susan Loeb–Zeitlin, medicinos mokslų daktarė ir ginekologė iš Niujorko.

„Atvejų mažiau todėl, kad pasikeitė modernių tamponų sudėtis.“ – sako S. Loeb–Zeitlin. – „Seniau tamponai buvo gaminami iš karboksimetilceliuliozės ir poliesterio, kurie dėl savo didelio sugeriamumo paskatindavo Staphylococcus aureus bakterijų dauginimąsi. Šiais laikais tamponai gaminami iš medvilnės, viskozės ir dirbtinio šilko.“

Paprastai tariant, šiuolaikiniai tamponai yra gaminami iš saugesnių medžiagų, kurias galima nešioti ilgesnį laiką, lyginant su tais tamponais, kuriais buvo prekiaujama rinkoje prieš du dešimtmečius, sako gydytoja, todėl miegoti su tamponu yra saugu.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, jei norite sumažinti toksinio šoko sindromo riziką, geriausia laikytis šių taisyklių:

Naują tamponą įsidėkite prieš pat eidamos miegoti, ir jį išsiimkite vos atsikėlusios.

Nakčiai naudokite mažesnio sugeriamumo tamponus.

Vietoj tampono, pabandykite naktį naudoti paketus arba sugeriamąsias mėnesinių kelnaites.

Toksinio šoko sindromas dažniau pasitaiko toms moterims, kurios jau turi minėtų bakterijų, sako gydytoja. Tai reiškia, kad jų yra moters makštyje. Šis bakterijų tipas randamas beveik visur, ir paprastai nėra kenksmingas – pavyzdžiui, jo galima rasti žmogaus nosyje arba ant odos.

Tačiau retais atvejais bakterijos gali sukelti rimtą infekciją, pavyzdžiui, toksinio šoko sindromą. Norėdamos apsisaugoti nuo Staphylococcus aureus bakterijų, palaikykite nepriekaištingą higieną, prieš įsidėdamos naują tamponą taip pat nusiplaukite rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, paprastai šių bakterijų kiekis organizme netikrinamas. „Nėra jokio reikalo to tikrinti. Pakanka laikytis atsargumo priemonių – pavyzdžiui, nepalikti tampono per ilgam laikui. Testavimas būtų atliekamas tik tuomet, jei yra kokių nors simptomų, pavyzdžiui, išskyrų.“ – sako S. Loeb–Zeitlin.

Gydytoja sako, kad be toksinio šoko sindromo daugiau rimtų grėsmių miegant su tamponu nėra. Ji teigia, kad aštuonias valandas su tamponu miegoti yra saugu. Taigi, toksinio šoko sindromas yra reali liga, tačiau tikimybė, kad miegodamos su tamponu ja susirgsite, yra labai nedidelė. Tačiau jei pajutote kokių nors neįprastų simptomų, pavyzdžiui, staiga pakilo temperatūra arba nukrito kraujospūdis, dėl viso pikto pasitikrinkite pas gydytoją.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų