REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė, kad 60 dienų laikotarpiui stabdo imigraciją į Jungtines Valstijas, kad amerikiečiai galėtų lengviau rasti darbą, dėl koronaviruso pandemijos šalyje smarkiai išaugus nedarbui.   

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė, kad 60 dienų laikotarpiui stabdo imigraciją į Jungtines Valstijas, kad amerikiečiai galėtų lengviau rasti darbą, dėl koronaviruso pandemijos šalyje smarkiai išaugus nedarbui.   

REKLAMA

Šis prieštaringai vertinamas sprendimas paveiks asmenis, besitikinčius gauti imigracines vizas – vadinamąsias žaliąsias kortas, suteikiančias teisę nuolat gyventi JAV.

D. Trumpas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė, kad imigracija bus laikinai sustabdyta vykdomuoju įsaku, kurį jis tikriausiai pasirašys trečiadienį. 

Miglotą pareiškimą apie savo planus „sustabdyti imigraciją“ šaliai grumiantis su koronaviruso pandemija, kuri Jungtinėse Valstijose jau nusinešė beveik 45 tūkst. gyvybių, prezidentas paskelbė pirmadienį vėlai vakare socialiniame tinkle „Twitter“.   

Kalbėdamas šiuo jo konservatyvių pažiūrų elektoratui itin svarbiu klausimu, D. Trumpas sakė, kad šis žingsnis padės amerikiečiams, praradusiems darbą dėl šalyje galiojančio karantino.   

REKLAMA
REKLAMA

„Laikinas imigracijos sustabdymas padės užtikrinti, kad bedarbiai amerikiečiai bus pirmi eilėje įsidarbinti, kai Amerika atsidarys“, – sakė jis spaudos konferencijoje, per kurią kasdien apžvelgia padėtį dėl koronaviruso.    

REKLAMA

„Šis sustabdymas galios 60 dienų“, – kalbėjo prezidentas ir pridūrė, kad dėl galimo pratęsimo ar pakeitimų spręs „atsižvelgdamas į tuo metu būsiančias ekonomines sąlygas“.   

Respublikonas D. Trumpas sakė, kad naujas įsakas „bus taikomas tik leidimo nuolat gyventi šalyje siekiantiems asmenims, kitaip tariant, žmonėms, pretenduojantiems į žaliąsias kortas“. 

„Jis nebus taikomas asmenims, atvykstantiems laikinai“, – pridūrė jis. 

JAV Pilietybės ir migracijos tarnyba (USCIS) praėjusiais metais išdavė leidimus nuolat gyventi šalyje maždaug 577 tūkst. asmenų.   

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas sakė, kad bus išimčių, apie kurias jo administracija paskelbs prieš įsigaliojant įsakui. 

„Pasirašysime jį veikiausiai rytoj. Dabar jį rengiame, ir tai yra dalykas, kurio šiai šaliai reikia“, – pridūrė prezidentas.  

Prieš D. Trumpo spaudos konferenciją su laikraščiu „The Wall Street Journal“ anonimiškai kalbėję keli pareigūnai sakė, kad išimtys gali būti padarytos žemės ūkio ir sveikatos priežiūros darbuotojams.   

JAV vyriausybė 2019 fiskaliniais metais išdavė 462 tūkst. vizų, rodo oficialūs duomenys. 2016-aisiais, kai prezidento poste dar dirbo D. Trumpo pirmtakas Barackas Obama, buvo išduota 617 tūkst. vizų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik neabejojama, kad bet kokį vykdomąjį įsaką imigracijos klausimu bus bandoma užginčyti teisme. D. Trumpo planai jau sulaukė griežtos jo politinių oponentų demokratų kritikos. 

Prieš prezidento spaudos konferenciją Atstovų Rūmų narys demokratas Joaquinas Castro pareiškė, jog tokiu būdu „bandoma nukreipti dėmesį nuo D. Trumpo nesugebėjimo sustabdyti koronaviruso plitimą ir apsaugoti gyvybes“.  

Tviteryje paskelbtoje žinutėje J. Castro prezidento sprendimą pavadino autoritariško pobūdžio žingsniu ir kaltino D. Trumpą, kad šis, pasinaudodamas krize, bando stumti savo antiimigracinę darbotvarkę.      

REKLAMA

D. Trumpo administracija pastaraisiais mėnesiais Aukščiausiajame Teisme iškovojo kelias reikšmingas pergales su imigracija susijusiose bylose.  

Prieš mėnesį teismas leido federalinei vyriausybei tęsti politiką, pagal kurią daugiau kaip 60 tūkst. prieglobsčio prašytojų bus grąžinti į Meksiką. 

2018 metų gruodį pristatyta politika „Likite Meksikoje“ ragina nemeksikiečius prieglobsčio prašytojus, bandančius per Meksiką patekti į Jungtines Valstijas, likti toje šalyje, kol nagrinėjami jų prašymai.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų