REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienos Europos šalys jau stengiasi grįžti į gyvenimą iki koronaviruso ir atvėrė darželių duris, tačiau su griežtais apribojimais. Kitos šalys stebi, kuo tai gali baigtis ir klauso Pasaulinės sveikatos organizacijos perspėjimų, kad skubėti nutraukti karantiną gali būti pragaištinga.

Vienos Europos šalys jau stengiasi grįžti į gyvenimą iki koronaviruso ir atvėrė darželių duris, tačiau su griežtais apribojimais. Kitos šalys stebi, kuo tai gali baigtis ir klauso Pasaulinės sveikatos organizacijos perspėjimų, kad skubėti nutraukti karantiną gali būti pragaištinga.

REKLAMA

Norvegija teigia, kad jau suvaldė naujojo koronaviruso protrūkį, nuo pirmadienio pradėjo atidarinėti mėnesį nedirbusias ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Tarnybos sako, kad šis atidarymas tapo įmanomas, nes vaikai yra mažiau veikiami koronaviruso infekcijos COVID-19, nors kai kurie tėvai šį sprendimą vertina atsargiai. Prieš atidarymą švietimo ministrė Guri Melby sakė: „Lankyti darželius yra saugu.“

Norvegijos darželiai atveria duris, bet laikosi griežtų apribojimų

Norvegijoje gyvenanti lietuvė Julija teigė, kad darželiai yra atidaromi, tačiau yra kartu taikomi labai griežti apribojimai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra taip, kad atidaro ir viskas. Atidaro su labai griežtais ribojimais. Mūsų darželyje vaikai bus po 3 su vienu darbuotoju atskirose patalpoje. Visada tie patys vakai, tas pats darbuotojas. Vieni eis iki pietų, kiti po pietų.

REKLAMA

Tėvai vaikus atiduos prie vartų, o pasiims irgi ten. Negalima vaikų atvesti ar pasiimti ankščiau. Tikrai labai daug ribojimų“, – teigė lietuvė.

Norvegijoje iki trejų metų metų mažyliai turės būti laikomi iki trijų vaikų grupėmis, prižiūrint vienam suaugusiajam. Vaikai nuo trejų iki šešerių metų galės būti laikomi iki šešių vaikų grupėmis.

Danija nuo balandžio 15-osios leido į mokyklas eiti jaunesniojo amžiaus moksleiviams. Tačiau Danijoje buvo įkurta ir feisbuko grupė „Mano vaikas neturėtų būti COVID-19 bandomasis triušis“, o internetinę peticiją prieš ikimokyklinio ugdymo įstaigų atidarymą pasirašė beveik 30 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Italijos valdžia teikia paramą auklei pasisamdyti

Italijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Elzė Simonkevičiūtė-Di Meglio teigė, kad Italijoje dabar iki gegužės 3 dienos yra pratęstas karantinas. Kol kas Italijoje apie darželių atidarymą dar nekalbama. Italijos valdžia tėvams, kurie turi dirbti, skiria piniginę paramą, kad jie galėtų pasisamdyti auklę.

„Rizika Italijoje dar yra didelė, todėl pirmiausia kalbama, kad atidarytų kai kuriais įmones, kurios keltų ekonomiką. Su darželiais ir vaikais yra sunkiau, ypač mažiukais, nes jie turi fizinį kontaktą ir jiems nepasakysi, kad nesiliestų, laikytųsi atstumo.

Darželinukams yra skiriamas toks „babycity“ kuponas, kai tėvai nežino, kur dėti vaikus, jei jie turi eiti į darbą, pavyzdžiui, kaip medikai, tai tėvai gali pildyti prašymą gauti paramą, kad galėtų pasisamdyti auklę“, – teigė Italijos lietuvių bendruomenės pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parama – nuo 600 iki 100 eurų

Pasak E. Simonkevičiūtės-Di Meglio, prašymus galima teikti jau nuo balandžio 1 dienos. Jeigu abu tėvai dirba, tai mokama suma yra 600 eurų. Tik vienišiems tėvams, gydytojams, slaugytojams, dirbantiems sveikatos sistemoje siekia 1000 eurų. Teikiama parama šeimoms turinčioms vaikus iki 12 metų.

„Tėvams dabar tikrai nėra lengva, ypač, kurie turi dirbti ir kartu prižiūrėti mažus vaikus. Tikrai yra iššūkis. Nerekomenduojama ir vežti pas senelius, kad jiems neperduotų viruso.

Dabar mes dar gyvename nežinomybėje – nežinome, kaip grįšime į darbus, kaip bus su atostogomis. Viskas dar yra neaišku, todėl ir nuotaikos darosi sudėtingesnės. Žinoma, stengiamės galvoti pozityviai, bet nėra taip lengva.

REKLAMA

Dabar prognozės tokios, kad planuojama bandyti atidaryti kai kuriais vietas regionais. Viskas priklauso nuo situacijos. Žinoma, žmonės privalės laikytis atstumu ir būti su apsaugos priemonėmis, bet kažkaip reikia paleisti ekonomiką. Žmonėms nėra lengva, jie praranda darbus, o gyventi ir valgyti reikia“, – kalbėjo Italijos lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Kitos šalys taip pat švelnina priemones

Čekija, viena pirmųjų Europoje įvedusių itin griežtą karantiną ir uždariusi sienas, dabar jau, atrodo, gali džiaugtis to vaisiais. Šalyje pradedamos palaipsniui atšaukti taikytos priemonės.

Studentai ir egzaminams besiruošiantys moksleiviai jau gali grįžti į savo mokymo įstaigas – numatoma, kad su  savo mokytojais ar dėstytojais bus bendraujama pavieniui. 

REKLAMA

Analogiškas priemones jau šio mėnesio pabaigoje žada pritaikyti ir Šveicarija. 

Praėjusią savaitę Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskelbė, kad jau galima galvoti apie atsargų kai kurių ribojimų nutraukimą nuo šios savaitės, pripažinusi, kad „erdvės manevrams nėra daug“. 

PSO įspėja neskubėti atšaukti suvaržymų

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) mano, kad nesavalaikis ir nepagrįstas dėl koronaviruso pandemijos įvestų suvaržymų atšaukimas gali sukelti naujų infekcijos protrūkių.  

Izoliacijos priemonės įrodė savo veiksmingumą, ir žmonės turi būti pasirengę naujam gyvenimo būdui, sakė PSO Vakarų Ramiojo vandenyno regiono direktorius Takeshi Kasai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bent jau kol bus rasta vakcina arba labai veiksmingi gydymo metodai, šis procesas mums turi tapti nauja norma“, – kalbėjo jis.   

Pasak T. Kasai, vyriausybės, svarstančios išėjimo iš karantino strategijas, turi elgtis labai atsargiai, viską daryti etapais ir toliau atidžiai stebėti epideminę situaciją.  

Kol koronavirusas cirkuliuoja tarp žmonių, nė viena šalis neapsaugota nuo naujų infekcijos protrūkių, pabrėžė PSO pareigūnas.  

„Žmonės turi būti pasirengę naujam gyvenimo būdui“, – pridūrė jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų