REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kėdainiuose kilo skandalas dėl gyvsidabriu užteršto vandens. Tai, kad vandens iš čiaupo negalima gerti paaiškėjo pirmadienį. Visgi „Kėdainių vandenų“ vadovas apie gyvsidabrį žinojo dar praeitos savaitės ketvirtadienį. Tiesa, to niekam nesakė. Kėdainių savivaldybė ketina nuo pareigų nušalinti šį vadovą, o panikuojantiems gyventojams dalija vandenį buteliuose. 

Kėdainiuose kilo skandalas dėl gyvsidabriu užteršto vandens. Tai, kad vandens iš čiaupo negalima gerti paaiškėjo pirmadienį. Visgi „Kėdainių vandenų“ vadovas apie gyvsidabrį žinojo dar praeitos savaitės ketvirtadienį. Tiesa, to niekam nesakė. Kėdainių savivaldybė ketina nuo pareigų nušalinti šį vadovą, o panikuojantiems gyventojams dalija vandenį buteliuose. 

REKLAMA

Kėdainių meras Valentinas Tamulis ir savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius tikina apie užterštą vandenį sužinoję, kaip ir visi kiti miesto gyventojai, tik pirmadienį.

Antradienį jis sušaukė savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdį bei rajono tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto posėdį, o trečiadienį ketina šaukti neeilinį rajono tarybos posėdį.

Melavo merui ir administracijos vadovui

„Kėdainių vandenų“ vadovas Rimgaudas Praninskas atsisakė kalbėti su tv3.lt, bet Kėdainių savivaldybės administracijos direktorius A. Kacevičius patikino, kad miesto vadovai labai nepatenkinti „Kėdainių vandenų“ direktoriumi ir imsis pačių griežčiausių priemonių. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų žiniomis R. Praninskas jau nuo ketvirtadienio ar vėliausiai nuo penktadienio žinojo apie padidintą gyvsidabrio kiekį vandenyje, bet nei mums, nei veterinarijos tarnybai laiku nepranešė. Mes tiktai labai nepatenkinti, „Kėdainių vandenų“ vadovas aplaidžiai pažiūrėjo į gautą informaciją. Jis suprato, kad situacija bloga, bet reikiamai jos neįvertino, sako, kad išsyk paėmė pakartotinius mėginius. Visgi nepranešė apie sudėtingą situaciją“, – tv3.lt sakė Kėdainių administracijos vadovas. 

REKLAMA

Anot jo, R. Praninskas penktadienio pavakare jam atsiuntė elektroninę žinutę, kur pateikė klaidingą informaciją ir pranešė, kad vanduo neviršija užterštumo normų. Žinutėje buvo nurodyta, kad tarša gyvsidabriu neviršija leistinos 1 mikrogramo normos ir siekia 0,71 mikrogramo, kai realiai jo buvo rasta 1,71 mikrogramo.

Tiesa, šį galimą melą, „Kėdainių vandenų“ direktorius savo vadovams aiškina, kaip žmogiškąją klaidą, esą suklydo rašydamas duomenis. Bet kokiu atveju, pasak A. Kacevičiaus, R. Praninskas jau žinojo, kad vandens rodmenys negeri, bet nieko nedarė, neįvertino, kaip tai pavojinga. 

REKLAMA
REKLAMA

Mėginiai buvo imti iš vandens telkinio, kuris aprūpina geriamu vandeniu visus Kėdainius ir kelis aplinkinius kaimus. Šiuo metu gerti vandenį iš čiaupo mieste uždrausta, dalijamas vanduo buteliuose. 

„Pasitelkėme savanorius, šaulius, dalijame vandenį greta parduotuvių. Kol kas gerti vandens miestiečiai negali, bet pakartotiniai vandens tyrimai rodo, kad gyvsidabrio koncentracija vandenyje jau neviršija normos“, – pasakojo A. Kacevičius. 

Žmonės sunerimę 

Kėdainiuose gyvenanti Nijolė, tv3.lt pasakojo, kad pirmadienį vakare Kėdainiuose buvo tikras sąmyšis. Parduotuvėse buvo didžiulės eilės, stigo vandens, mieste automobilių ir žmonių buvo tiek daug, kaip niekada. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Septintą vakaro nebuvo įmanoma įsibrauti į parduotuvę, vandens jau nebuvo, masiškai jį žmonės pirko. Gavau tris mažus buteliukus, kitko ėjau prašyti kaimynų, gerai, kad žmonės savo šulinius turi, tie, kurie gyvena nuosavuose namuose. Vaizdas mieste buvo baisus, mašinų vakare kaip piko valandą, eilės prie parduotuvių. O dar žmonės spėliojo iš kur gyvsidabris tam vandeny atsirado. Neramu“, – pasakojo moteris.

Ji tikino, kad kėdainiečiai vieni kitų klausinėja, kada gi vėl galės gerti vandenį ir kodėl jiems nepasakė, kad šis užterštas taip ilgai. 

„Mes kelias dienas gėrėme nežinią kokį nuodą? Kodėl? Kaip dabar pasitikėti kažkuo? Aš visą dieną dirbau, žinių neskaičiau, todėl vakare net nežinojau, kodėl kilo toks sąmyšis parduotuvėse. Pradžioje net pajuokavome su vyru, kad kėdainiečiai anksčiau pirko tualetinį popierių ir grikius, o štai dabar persimetė prie vandens. Paklausiau eilėje stovinčiojo, kodėl čia visi perka tą vandenį. Tik važiuodami namo iš parduotuvės gavome specialiąją žinutę apie situaciją Kėdainiuose“, – pasakojo kėdainiškė. 

REKLAMA

Kreipsis į teisėsaugą

Kėdainių meras Valentinas Tamulis BNS sakė, kad šiuo metu aiškinamasi, kodėl savivaldybės administracija apie leistinas normas viršijančią vandens taršą vienoje iš vandenviečių sužinojo tik pirmadienį.

„Sudarėme komisiją ištirti įmonės vadovo atsakomybės klausimą, kviečiame neeilinį tarybos posėdį ir kreipsiuos į prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo ir neteisingos informacijos pateikimo“, – BNS sakė J. Tamulis. 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad Kėdainių I vandenvietės tiekiamame geriamajame vandenyje nustačius didesnę nei leistina gyvsidabrio koncentraciją, laikinai uždrausta vartoti šios vandenvietės tiekiamą vandenį gėrimui ir maistui. 

REKLAMA

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, kaip teigia savivaldybė, vandens mėginyje iš tiesų rasta 1,71 mikrogramo gyvsidabrio

Vandenį iš šios vandenvietės gauna daugiau kaip 28 tūkst. vartotojų ir 553 įmonės bei organizacijos.

Specialistų teigimu, ilgalaikis vandens, kuriame yra didesnės nei nustatyta gyvsidabrio koncentracijos, vartojimas gali turėti neigiamos įtakos sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų