REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pavasaris – puikus metas pabudinti kūną ir mintis, o šis ypatingas karantino laikas gali būti net labai dėkingas, norint pagaliau susidėlioti mitybą, kad jaustumėmės žvalūs, energingi, sveiki. 

Pavasaris – puikus metas pabudinti kūną ir mintis, o šis ypatingas karantino laikas gali būti net labai dėkingas, norint pagaliau susidėlioti mitybą, kad jaustumėmės žvalūs, energingi, sveiki. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne apie dietas ir eksperimentus kalbu, bet apie mitybos balansą - tinkamą maistinių medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį bei jų tarpusavio santykį kasdien. Jis yra svarbus dėl to, kad net ir būtina maisto medžiaga, jei jos vartojama per daug, turi neigiamos įtakos sveikatai“,- dalinasi mintimis mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė. 

REKLAMA

Nerekomenduojami kraštutinumai 

Norint užtikrinti tinkamą organizmo mitybos būklę, rekomenduoju šiuo ypatingu laiku nepradėti badauti, sulčiauti, žaliavalgiauti ar kitaip griežtai apriboti savo mitybos raciono. Priešingai, keli papildomi kilogramai jums net į naudą, pageidautini kaip rezervas sėkmingesnei kovai su galima infekcija ir jos pasekmėmis. Tad visgi svarbiau, kai siaučia virusas Covid - 19 kaip valgyti, o ne kaip nevalgyti. 

REKLAMA
REKLAMA

Perkame tai, ko nori akys, o ne tai, ko reikia 

Jei mūsų kasdieninė mityba bus įvairi, gausi spalvomis, sveika ir subalansuota, praturtinta produktais, turtingais baltymais, probiotikais, skaidulomis, ilgo veikimo sudėtiniais angliavandeniais, geraisiais riebalais, tada nereikės skųstis sveikata ir artėjant permainingiems orams valgyti vien česnakus, medų, citrinas. Sakote, sveikai maitintis neįmanoma, esą šiandien nebėra produktų be cukraus, sveiko maisto pasirinkimas sudėtingas ir ilgai trunkantis procesas? Noriu jus pradžiuginti - viskas kur kas paprasčiau – tik mūsų įpročiai yra neteisingi, prigimtiniai receptoriai sugadinti maisto pramonės, reklamos, esame pasimetę netikros informacijos sraute. Mūsų pasirinkimus dažniausiai nulemia skubėjimas ir impulsyvus apsipirkimas – perkame tai, ko nori akys, o ne tai, ko reikia ir kas sveika bei naudinga mūsų organizmui, sako Gintarė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl dažnas pasirenkame produkto „išorę“, bet retai „vidų“.- spalvotą jogurtą, greito paruošimo košes, pusgaminius. Taip pat dažnai eliminuojame daugelį produktų dėl drastiškų dietų ar įsitikinimų, internete rastos informacijos, kad jie kenkia, tačiau tai ne visada tiesa. 

Svarbiausia suvokti pagrindinius subalansuotos sveikos mitybos ir gyvensenos principus 

Tam, kad gauti kokybišką ir sveiką maistą, geriausia jį reikia gaminti patiems (pats tiksliai žinai, ką įdedi, kaip gamini, karantinas – puiki galimybė atsiskleisti Jūsų kūrybiškumui, improvizacijai virtuvėje), o tam reikia skirti laiko, todėl vis sparčiau plinta idėja, kaip dienos metu atrasti bent dalelę laiko ir susiplanuoti sudarant atitinkamą mitybos planą: kokius produktus pasirinkti gamybai, kur jų įsigyti, ką ir kaip gaminti. Svarbiausia suvokti pagrindinius subalansuotos sveikos mitybos ir gyvensenos principus ir turėti noro keisti savo įpročius. Žinoma, visko iš pagrindų per dieną nepakeisite, o ir nebūtina, tačiau galite pasistengti kasdien daugiau judėti, stebėti save, šiek tiek paanalizuoti, kaip jaučiatės nuo vieno ar kito patiekalo, įvedus ar išbraukus tam tikrus produktus, o su laiku šį sąrašą papildyti ir koreguoti. Nieko drastiško daryti nereikia – pabandyk pradėti nuo keletą paprastų žingsnių. 

Senstame visi, bet išlikti kuo ilgiau sveikais yra geriausia dovana sau. Kiekvienas turime tokį kūną, kokį susikuriame patys. Pirmiausia mes patys turime pradėti savimi rūpintis. Kiekvienas turi tapti pats sau vaistu. Mūsų gyvenimo būdas turi tapti vaistu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų