REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus pirmam karantino mėnesiui, specialistai jau vardija ir naujas tendencija būsto nuomos rinkoje. Čia kaip reikiant padaugėjo nuomojamų būstų pasiūla, butai pinga, nuomininkai reikalauja nemenkų keliasdešimties procentų nuolaidų, o lankstūs šeimininkai nuomos mokestį apkarpyti sutinka.

Praėjus pirmam karantino mėnesiui, specialistai jau vardija ir naujas tendencija būsto nuomos rinkoje. Čia kaip reikiant padaugėjo nuomojamų būstų pasiūla, butai pinga, nuomininkai reikalauja nemenkų keliasdešimties procentų nuolaidų, o lankstūs šeimininkai nuomos mokestį apkarpyti sutinka.

REKLAMA

Studentas Paulius karantino metu laiko veltui neleidžia – sportuoja. Tik jau ne savo bendrabutyje Kaune, o tėvų namuose Vilniuje. Paskaitoms persikėlus į internetinę erdvę, vaikinas bendrabučio atsisakė.

„Natūraliai nusprendžiau persikelti pas savo tėvus tam, kad nemokėčiau už bendrabučio nuomą, nes žinome, kad ir kitiems studentams būna pajamos sumažėjusios. Būna ir kitiems studentams pajamos sumažėjusios ir dėl darbo netekimo ir panašiai, ir pačios šeimos pajamos sumažėjusios, tai natūralus sprendimas buvo taupant pinigus, praleidžiant laiką su tėvais, persikelti atgal pas tėvus“, – sako studentas Paulius Kučas.

Sostinėje studijuojanti Kristina kovo viduryje iš nuomojamo buto trumpam grįžo į tėvų namus Kaune, o dabar gyvena pas draugą šiek tiek už Vilniaus. Sako, kad ankstesnės nuomos sutarties kol kas nenutraukė, bet svarsto ir šią galimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Aš ten gyvent nenoriu, nes viena mergina, kuri taip pat gyvena tame bute, ji nesėdi bute ir nesinaudoja maisto atvežimo paslauga iš „Barboros", tai save saugant pagalvojau, kad negyvensiu tiesiog tenai“, – pasakoja studentė Kristina.

REKLAMA

Jau mėnesį besitęsiantis karantinas atlaisvino daug butų ir namų, o dalis jų kaip reikiant išaugino ir naujai nuomojamų būstų pasiūlą nekilnojamo turto portaluose.

„Lyginome, kiek skelbimų buvo portale prieš mėnesį, kiek skelbimų buvo kovo mėnesį ir kiek yra dabar. Galime pasakyti, kad pasiūla yra išaugusi maždaug 40 proc., nes iš privačių asmenų, kurie patys nuomoja savo turtą, pasiūlymų skaičius ūgtelėjo daugiau nei 300 butų. Pavyzdžiui, vienas namas yra 2014 metų statybos, gerokai virš 200 kv. m. Kas pasikoregavo šiuo laikotarpiu, kad šitą namą galima įsigyti kur kas pigiau“, – teigia „Aruodas.lt“ vadovė Viktorija Steponavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto ekspertė Rasa Mitkienė taip rodo būstą, kurio savininkai karantiną leidžia sodyboje, o šioms erdvėms ieškos naujų gyventojų. Brokerė aiškina, kad ilgalaikei nuomai skirtų būstų pasiūlos burbulą išpūtė keli svarbūs veiksniai – ne tik išvykę į tėvų namus ar savo tėvynę studentai, bet ir trumpalaikė nuoma, kuri į Lietuvą nebeatvykstant užsieniečiams virto ilgalaike. Apstojo butų pardavimas, todėl savininkai tokius veltui stovinčius būstus linkę nuomoti.

„Trumpalaikės nuomos savininkai prisitaikė ir pradėjo žmones karantinuoti su didžiule nuolaida. Butų pardavėjai irgi įstatė savo butus ilgalaikei nuomai, kad tuo metu irgi kažkas užsipildytų šitoje vietoje. O studentai prisitaikė – kai kurie grįžo pas tėvus, į kaimus mažesnius miestelius, kai kurie nutraukė sutartis, kai kurie prašo didesnių nuolaidų“, – kalbėjo nekilnojamojo turto ekspertė Rasa Mitkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir be abejo – karantinas. Kaip apžiūrėti tą turtą? Gerai, su video, gal ir galima, bet tikrai niekas neskuba priimti sprendimo, galbūt dairosi, žiūrinėjasi, ruošiasi“, – sako nekilnojamojo turto brokeris Marius Čiulada.

Brokeriai aiškina, kad per karantiną pakilus pasiūlai, nuomojami butai rinkoje jau pigesni nei buvo ankstesniais mėnesiais, dėl jų nuomos kainos labiau derasi ir būsimi gyventojai.

„Seniau už tą pačią sumą jau galėdavome išsinuomoti tolėliau nuo miesto centro, dabar ta kaina jau yra miesto centre, geresnėje vietoje. Arba buto įrengimas kur kas geresnis“, – pasakoja R. Mitkienė.

O tie, kurie iš nuomojamo būsto šiuo sunkiu metu neišsikėlė ir rakina tas pačias duris, prašo anksčiau susitartą kainą apkarpyti.

REKLAMA

„10-20 procentų dažniausiai skambanti suma. Aišku, atsiranda drąsesnių, kurie prašo didesnių nuolaidų, bet tada jau savininkas nesutiks. Rinka dar aktyvi ir, įėjus į rinką su sumažintu 20 proc. nuomos objektu, jis dingsta per kelias dienas“, – teigia M. Čiulada.

„Pastebim, kad nuolaidos prašo nuo 20 iki 50 proc nuo mėnesinės nuomos kainos“, – kalbėjo R. Mitkienė.

Tuomet kai karantino metu ne tik didžiųjų miestų gatvės, bet ir patys nuomojami butai tuštėja, būstų savininkai, pasak ekspertų, į kompromisus eina lengviau  – kad turtas neliktų stovėti dykai, nuomos kainą linkę nuleisti. Bet tik šiek tiek – 10-20 procentų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų