REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos Lietuvoje savo veiklą galės atnaujinti vos tik pasibaigs karantinas. Ir nors tebėra neaišku, kiek dar gali būti pratęsiamas kol kas iki balandžio 27 dienos imtinai truksiantis karantinas, šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigos jau pradeda priimti mažuosius ir planuoti savo veiklą.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos Lietuvoje savo veiklą galės atnaujinti vos tik pasibaigs karantinas. Ir nors tebėra neaišku, kiek dar gali būti pratęsiamas kol kas iki balandžio 27 dienos imtinai truksiantis karantinas, šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigos jau pradeda priimti mažuosius ir planuoti savo veiklą.

REKLAMA

Vyriausybės sudarytame keturių etapų karantino švelninimo plane numatoma, kad lopšeliai, darželiai, mokyklos, neįgaliųjų vaikų ir suaugusiųjų dienos centrai galėtų veikti tik atšaukus karantiną, o tai būtų daroma atsižvelgus į epidemiologinę situaciją šalyje.

Vilniuje sutartis pasirašys internetu

Vilniaus miesto savivaldybė, kaip ir iki šiol, priėmimą į darželius vykdys elektroniniu būdu. Šiemet laukianti permaina – sutarčių su tėvais pasirašymas.

„Nuo pirmadienio iki gegužės pabaigos bus komplektuojamos grupės ir siunčiamos žinutės dėl vaikų priėmimo. Tai visa tvarka galioja tokia, kokia buvo iki šiol. Tik keisis sutarčių pasirašymas. Šiuo metu mes darome elektronines sutartis. Apie tai bus papildomai tėveliai informuoti, kaip bus galima pasirašyti elektroninę sutartį“, – tv3.lt kalbėjo Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Galutiniai darželinukų sąrašai bus sudaryti iki birželio 1-osios. Jei karantinas bus atšauktas jau vasarą, Vilniaus miesto savivaldybės darželiai dirbs be atostogų.

REKLAMA

„Planuojame, kad Vilniuje visi darželiai veiks visu pajėgumu. Veiks visos grupės. Net, jeigu ir vaikučių tose grupėse bus mažiau, kas yra, matyt, mažai tikėtina, tai vis tiek darželiai veiks visu pajėgumu. 

Šiuo metu mūsų ikimokyklinių įstaigų apie trečdalis darbuotojų atostogauja, nes mes ir rekomendavome, kad galėtų išnaudoti savo dalines kasmetines atostogas, nes pedagogai turi atostogų pakankamai nemažai – 40 darbo dienų per metus. Mūsų ikimokyklinių įstaigų darbuotojai, personalas, vadovai supranta, kokioje situacijoje esame šiandien ir yra prasiruošę vasarą dirbti“, – patikino vicemerė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaunas atsižvelgia į tėvų norus

Tėvų prašymus elektroniniu būdu priimanti Kauno miesto savivaldybė šiemet nekeičia priėmimo tvarkos ar terminų. Darželinukų sąrašai sudaromi jau birželio 1 dieną, o mokslo metai pradedami rugsėjo 1-ąją.

„Birželio 1 dienai jau yra sudarinėjami sąrašai. Priiminėjame mes tikrai visus metus, kiaurą parą, kaip ir galima sakyti. Tačiau reikia fiksuoti, nuo kada vaikutis nori eiti į darželį, nes yra amžiaus grupės. Tai rugsėjo 1 dieną – kaip ir naujieji mokslo metai, o birželio 1-ąją sistemoje jau būna sukritę dokumentai, įstaigos sudarinėja grupes, kviečiasi tėvelius“, – tv3.lt kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat planuojama, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigos Kauno mieste veiks visu pajėgumu, nebent bus numatyti pavienių pastatų remonto darbai.

„Mes visada dirbame vasarą. Kaune yra 93 ikimokyklinį ugdymą teikiančios įstaigos. Šiuo metu, kai buvo paskelbtas karantinas nuo kovo vidurio, tai tas dvi savaites tikrai didesnė dalis auklėtojų jau buvo atostogose. Mūsų užduotis yra užtikrinti ugdymą. Jeigu ugdymo įstaigoje yra, tarkime, 160 vaikučių, tai tikėtina, kad vasarą pusė jų ar dalis eis. Mes šiuo metu darome apklausą ir tie pirmieji žingsniai paaiškės kitos savaitės pradžioje“, – teigė A. Keruckė.

Jei vienas iš darželių atostogaus ar bus remontuojamas, A. Keruckė patikino, kad, kaip įprasta, vaikai galės eiti į kitą darželį.

REKLAMA

„Ugdymas visada vyksta vasarą, nėra taip, kad visi atostogautų“, – sakė A. Keruckė.

Tiesa, ji prognozuoja, kad vasarą Kauno miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos gali sulaukti daugiau darželinukų nei įprastai.

„Manome, kad tikrai dirbsime dvigubai didesniu pajėgumu nei įprastai vasarą. Bet, su tais mažais vaikučiais, žinant pulsą, yra ir seneliai. Taip kad teigti, kiek bus tų tėvelių – matysime pagal apklausas“, – sakė specialistė.

Klaipėdoje – darbas be atostogų

Kadangi priėmimas į Klaipėdos miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas taip pat vykdomas elektroniniu būdu, priėmimas nesikeičia, o jam jokie terminai netaikomi.

„Mes turime poreikį, turime [numatę], kiek priimsime, kiek prašymų galima netenkinti, yra tokie dalykai, suvestinės. Na, ir bus paleista sistema pagal tarybos sprendimą. Kol kas sistema dar neskirsto vaikų į grupes šiuo metu, tikrinami duomenys ir panašiai.

REKLAMA

Mes priimame visus metus, bet kada gali teikti prašymus tėvai. Mes nesame nustatę, kad nuo tokios datos iki tokios datos, ikimokyklinėje įstaigoje tėvai gali bet kuriuo metu pildyti prašymą elektroninėje sistemoje“, – tv3.lt kalbėjo Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Ji patvirtino, kad darželiai uostamiestyje veiks vos tik pasibaigs karantinas, o jam pasibaigus numatoma, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigos neatostogaus.

„Manau, kad tikrai bus poreikis nemažas, kadangi tėvai jau viską išnaudoję. Dėl to mes šį kartą ir keitėme įsakymą, kuris buvo sausio mėnesio, kaip ir tradiciškai, kad vienos įstaigos dirba, kitos atostogauja ir priima kitus vaikus, tai šį kartą, atsižvelgę į esamą situaciją, pakeitėme įsakymą ir bus priimami vaikai į visas savo ikimokyklines įstaigas vasaros laikotarpiu“, – sakė L. Prižgintienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt neseniai rašė, kokiomis sąlygomis Lietuvoje bus atšaukiamas karantinas ir prievolė dėvėti apsaugos priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų