REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trumpas: JAV palaipsniui atvers ekonomiką

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, jog rekomenduoja palaipsniui atverti šalies ekonomiką, uždarytą siekiant pažaboti koronaviruso plitimą. 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, jog rekomenduoja palaipsniui atverti šalies ekonomiką, uždarytą siekiant pažaboti koronaviruso plitimą. 

REKLAMA

„Remdamasi naujausiais duomenimis, mūsų ekspertų grupė sutaria, kad galime pradėti kitą frontą mūsų kare, – sakė prezidentas per spaudos konferenciją. – Atveriame mūsų šalį.“

Visgi šios rekomendacijos yra gerokai santūresnės už ankstesnes D. Trumpo kalbas apie staigų socialinio atstumo priemonių atšaukimą. Prezidentas pristatė atsargią strategiją, numatančią, kad valstijų gubernatoriai, o ne Baltieji rūmai, vadovaus atvėrimui. Anksčiau D. Trumpas laikėsi nuomonės, kad prezidentas turėtų spręsti dėl suvaržymų atšaukimo tempo.   

„Mūsų metodas numatys tris mūsų ekonominio gyvenimo atkūrimo etapus, – sakė D. Trumpas. – Neatversime visko iškart, viskas bus daroma atsargiai, žingsnis po žingsnio, o kai kurios valstijos galės atsidaryti anksčiau nei kitos.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak prezidento, kai kuriose valstijose koronavirusas visiškai suvaldytas, todėl jos gali atsiverti „tiesiog rytoj“.   

„Jau dabar  nemažoje dalyje šalies galima galvoti apie atsivėrimą“, – sakė jis. 

REKLAMA

Jeigu valstijų gubernatoriai mano, kad pas juos karantinas turi būti tęsiamas, „leisime jiems tai“, sakė D. Trumpas. 

„Jeigu jie mano, kad laikas atsiverti, suteiksime jiems [veiksmų] laisvę ir patarimų, kaip tai greitai įgyvendinti – priklausomai nuo to, ką jie nori daryti“, – kalbėjo prezidentas.     

Anksčiau ketvirtadienį gubernatoriams pristatytame Baltųjų rūmų plane D. Trumpas išdėstė, kaip žmonėms bus leista laipsniškai grįžti į viešas erdves, tačiau nepateikė jokio numatytų žingsnių įgyvendinimo grafiko.     

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į vietas ir viruso paplitimo masto tose vietose, žmonėms galiausiai bus leista lankytis viešų susibūrimų vietose ir keliauti.      

Tačiau netgi trečiuoju etapu, kurį vyriausybės kovos su koronavirusu darbo grupės koordinatorė Deborah Birx pavadino „naujomis įprastomis vėžėmis“, Baltieji rūmai rekomenduoja ilgai taikyti ilgalaikes papildomas higienos priemones.  

Taip pat bus dedamos pastangos užkirsti kelią naujai viruso bangai. 

„Šiuo atveju labai svarbus ankstyvas reagavimas ir įsikišimas, kol dar nėra problemos“, – sakė Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto vadovas Anthony Fauci.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltųjų rūmų plane numatyti atsargūs žingsniai atspindi pasikeitusią D. Trumpo poziciją. Krizės pradžioje prezidentas neslėpė susierzinimo dėl to, kad teko uždaryti didžiausią pasaulio ekonomiką, jam ruošiantis nelengvam mūšiui dėl perrinkimo lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.   

 A. Fauci sakė, kad „esminis plano elementas ir jo varomoji jėga yra saugumas“. 

Pasak jo, padėties grįžimas į įprastas vėžes toli gražu nebus panašus į „šviesos įjungimą ir išjungimą“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų